Blog Connectivity: Willy Rietveld over waar komen technologieën voor datacenters vandaan en waar gaan ze heen?

te

Het is duidelijk dat er momenteel een stormloop plaatsvindt op nieuwe technologieën die inspelen op de vraag naar bandbreedte in datacenters. De vraag is waar die technologieën vandaan komen en waar ze toe leiden.

Ik veronderstel dat jullie aangename eindejaarsfeesten hebben beleefd. Ik wil jullie dan ook in de eerste plaats een gelukkig 2015 wensen. Ik hoop dat het een gezond jaar wordt of – zoals een van mijn collega’s het stelt – een jaar vol fun (maar meestal is het wel oké met je gezondheid als je lol beleeft J).

De vorige keer beloofde ik jullie dat ik iets zou vertellen over densiteit. Toch zou ik dit onderwerp minstens een maand willen uitstellen. Die keuze heeft alles te maken met een nieuw product dat we aan het voorbereiden zijn en dat we later dit jaar op de markt willen brengen. Densiteit zal het zwaartepunt vormen van het nieuwe product; dat is de reden waarom we deze artikelenreeks daarop willen afstemmen. Mijn excuses dus voor de ‘valse’ belofte van vorige maand. Hopelijk kunnen jullie het me vergeven. Misschien kan dit een van jullie goede voornemens voor 2015 zijn?

Maar ter zake nu. Het bedrijf waarvoor ik werk, is actief op alle mogelijke domeinen van een netwerk. Aardig om te weten is het feit dat dit bedrijf alle onderdelen van een netwerk kan leveren die je nodig hebt om een mailbericht van je laptop naar een ontvanger aan de andere kant van de planeet te verzenden. Dit is met inbegrip van het netwerk dat op de zeebodem wordt aangelegd. Die unieke situatie zorgt ervoor dat we voor onze nieuwe ontwerpen voor datacenterproducten onze ervaring kunnen benutten die we met alle onderdelen van het netwerk hebben opgedaan.

Het spreekt voor zich dat we proberen om zoveel mogelijk gegevens (bandbreedte) via een SM-vezelkabel met een maximale lengte te verzenden, om op die manier de hoge kosten van de aanleg van kabels over de oceaanbodem op te vangen. Bij SubCom (dat is de naam van het bedrijf) ontwerpen, maken, installeren en onderhouden we iedere dag onderzeese kabelsystemen op basis van optische vezels die hele oceanen overbruggen en die 10.000 gigabits per seconde via ieder vezelpaar kunnen behandelen. Aangezien een kabelsysteem meestal uit paren van 4 vezels zijn opgebouwd, betekent dit dat de capaciteit van onze kabels ~40 terabits per seconde bedraagt. En dat is een heel behoorlijke capaciteit!

Aan de andere zijde van het spectrum, in de divisie voor consumentenproducten, zien we dat de innovaties elkaar nog altijd in een toenemend tempo opvolgen. De recentste marktintroducties betroffen draagbare producten die met draadloze technologie werken - die ook wel eens 'wearables' worden genoemd. Draagbare computerapplicaties omvatten alles van traceersystemen voor fitnesstoepassingen en gezondheidsmonitors tot 'smart watches'. Sommige van die oplossingen stellen een nieuw soort interface beschikbaar voor je smartphone, terwijl andere splinternieuwe functionaliteiten bieden, zoals ‘augmented reality’. De nieuwe toepassingen worden intussen al in datacenters geïntroduceerd. Daardoor kunnen installateurs hun instructies bekijken zonder dat ze daarvoor hun handen vrij hoeven te hebben, terwijl eigenaars van datacenters vanaf hun bureau de onderhoudsspecialisten kunnen begeleiden. En dat is nog maar het begin…

Ergens daar tussenin is er nog de HPC-wereld (High Performance Computing). In datacenters is intussen een migratie aan de gang van MM naar SM. De overstap van 10 Gb/s zendontvangers naar 25 Gb/s exemplaren vond eerder al plaats. In de HPC-wereld zijn de volgende stappen 50 Gb/s, geïntegreerde fotonica en golfgeleiders. Ook dit staat er nog aan te komen in onze datacenters. Delen van die oplossingen zullen jullie in de loop van het jaar in onze nieuwe productintroducties zien opduiken. Dus ja, dit wordt een gelukkig nieuw jaar…