Investeringsmaatschappij bouwt gigantisch datacenter in Noorwegen

Modern interior of server room in datacenter

De Noorse investeringsmaatschappij Bulk is gestart met de bouw van een gigantisch datacenter in het zuiden van Noorwegen. De NO1 datacentercampus in de omgeving van Kristiansand wordt maar liefst een vierkante kilometer groot.

DatacenterDynamics meldt dat het datacenter de beschikking heeft over maar liefst 400MW aan elektriciteit, afkomstig van meerdere waterkrachtcentrales in de omgeving. Daarnaast kan het datacenter elektriciteit afnemen van een nabijgelegen hub van het internationale elektriciteitsnetwerk, dat een capaciteit heeft van maar liefst 3,6GW.

Energiezuinige koeling

Het datacenter is daarnaast energiezuinig ontworpen en maakt gedurende het gehele jaar gebruik van vrije koeling. Dit is mogelijk dankzij het natte klimaat in Kristiansand, waardoor de buitentemperatuur gedurende het volledige jaar binnen de grenzen voor vrije koeling blijft. Ook op andere locaties in Noorwegen kan vrije koeling gedurende het gehele jaar worden toegepast.

Kristiansand is hier echter extra geschikt voor aangezien deze locatie in tegenstelling tot met name het noorden van Noorwegen weinig last heeft van hevige sneeuwval. De regio heeft echter wel veel te maken met regen, dat wordt verzameld op het dak van datacenters. Dit regenwater kan worden gebruikt om te koelen met adiabatische koelunits.

Connectiviteit

Voor dataconnectiviteit gaat Bulk het datacenter voorzien van 96 paren dark fibers. Daarnaast heeft het bedrijf overeenkomsten gesloten met acht verschillende netwerkproviders.

Bulk heeft veel ervaring in het ontwerpen van grote logistieke platformen en magazijnen. Het bedrijf zet deze ervaring in om de datacentercampus te ontwikkelen. Mark Ruff van Bulk legt aan DatacenterDynamics uit dat datacenters iedere drie à vier jaar volledige gerenoveerd moeten worden. De campus gaat daarom bestaan uit een grote hoeveelheid kleine flexibele gebouwen met datacenterapparatuur die gedurende hun levenscyclus eenvoudig kunnen worden gerenoveerd, zonder dat dit de overige apparatuur hoeft te verstoren.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.