Intel gaat op maat gemaakte chips produceren voor klanten

Datacenterbeheerders en -eigenaren kunnen chips op maat bestellen bij Intel. Het bedrijf produceert relatief kleine batches van tienduizenden tot honderdduizenden chips op maat voor klanten. Gebruikers kunnen de chips hierdoor exact afstemmen voor het doel waarvoor zij deze willen inzetten en bijvoorbeeld de energie-efficiëntie van hun datacenter vergroten.

De op maat gemaakte chips bieden allerlei mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan chips die zijn ontworpen om zo energie-efficiënt mogelijk te opereren in een specifieke opstelling. Een voorbeeld is eBay, dat een energie-efficiënt koelsysteem heeft geïnstalleerd in haar datacenter. Voor deze installatie vroeg eBay Intel om chips met een hogere thermische tolerantie, waardoor onder hogere temperaturen kunnen presteren en dus minder gekoeld hoeft te worden. Dit helpt het bedrijf de energie-efficiëntie van haar datacenter te vergroten.

Intel richt zich vanouds op de ontwikkeling van gestandaardiseerde chips, waarvan miljoenen worden geproduceerd. Door zich te richten op maatwerk boort het bedrijf een geheel nieuwe markt aan. Intel heeft de overstap kunnen maken door zijn productiefaciliteiten dusdanig te automatiseren dat het bedrijf kleine wijzigingen in het ontwerp van chips met slechts enkele commando’s kan aanbrengen. Intel kan hierdoor relatief eenvoudig op maat gemaakte chips produceren voor klanten, terwijl klanten bereid zijn extra te betalen voor dit maatwerk.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten