De veranderende rol van datacenters

Het datacenter is voor veel ICT-afdelingen een belangrijk instrument om bedrijven te helpen met het realiseren van hun strategische doelstellingen en te voldoen aan de eisen ten aanzien van beveiliging, betrouwbaarheid en wet- en regelgeving. De resultaten van het recente ‘Tech Deficit’-onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Colt, bieden interessante inzichten in de huidige staat van de datacenterinfrastructuren van Europese bedrijven. Het onderzoeksrapport biedt daarnaast een analyse van de mate waarin datacenters klaar zijn voor de toekomst.

Een interessante onderzoeksuitkomst is dat 26% van de respondenten meent dat hun datacenter te maken heeft met een ‘tech deficit’, oftewel een technologisch tekort. Het gevolg is dat er mogelijk onvoldoende ingespeeld kan worden op de huidige én toekomstige bedrijfsbehoeften. Oplopende kosten, een gebrekkige beveiliging, het onvermogen om te voldoen aan normen en richtlijnen, downtime, gegevensverlies, stroomstoringen en lange hersteltijden kunnen bedrijfsprocessen ernstig verstoren en uiterst schadelijke gevolgen hebben voor het bedrijfsimago. Bedrijven moeten in staat zijn om deze risico’s terug te dringen. Tegelijkertijd moeten ze hun kosten in de hand zien te houden en hun datacenterstrategie optimaal afstemmen op de zakelijke doelen.

Bedrijven willen vanzelfsprekend dat hun datacenters veilig, betrouwbaar en flexibel zijn. Maar wat ze echt voor ogen hebben, is een infrastructuur die snel kan reageren op de veranderende behoeften inzake energie-efficiëntie, risicoreductie en informatie-uitwisseling. Als zij een ICT-strategie hanteren die hierin voorziet, kan hun datacenter uitgroeien tot een belangrijke bedrijfs-asset. Laten we eens kijken naar twee belangrijke ontwikkelingen die bedrijven ertoe aanzetten om hun behoeften te evalueren en hun datacenterstrategie onder de loep te nemen.

Grote kapitaalinvesteringen zijn niet langer haalbaar; het uitbesteden van datacentertaken is steeds vaker een betere optie

40% van de respondenten ziet kostendruk als belangrijkste drijfveer voor het aanbrengen van structurele wijzigingen. Vanwege gelijkblijvende of dalende ICT-budgetten speelt de kostenfactor een steeds grotere rol. Dit wijst erop dat investeringen met een grote impact op de CAPEX niet langer een haalbare kaart zijn. Flexibele alternatieven die lagere kosten en een snelle implementatie beloven te bieden, groeien daarmee uit tot de meest populaire manier om in te springen op de veranderende bedrijfsbehoeften. Steeds meer bedrijven geven er de voorkeur aan om de kosten in te perken door bepaalde taken uit te besteden. Ze beginnen met kleinschalige contracten die ruimte bieden voor groei en on demand-schaalbaarheid. Services die op basis van variabele voorwaarden worden aangeboden, zoals colocatiediensten, groeien door deze trend in populariteit.

52% van alle bedrijven is volgens het onderzoek van plan om medio 2016 gebruik te maken van datacentercolocatie. Dit geeft aan dat de kostenvoordelen en flexibiliteit van colocatie een belangrijke rol kunnen spelen bij het voorzien in de toekomstige datacenterbehoeften. Het ontwerpen, bouwen en beheren van een eigen datacenter is kostbaar, tijdrovend en complex. Nu veel bedrijven hun focus opnieuw naar hun kerntaken verschuiven, is het niet meer dan logisch dat ze datacentertaken uitbesteden. Een betrouwbare leverancier kan voorzien in hun eisen op de korte en lange termijn, en zonder hoge aanloopkosten ondersteuning bieden voor de bedrijfsgroei en toekomststrategie. Een effectieve manier om de technologische kloof aan te pakken, is om een datacenterpark in te richten dat de flexibiliteit van colocatie in zich draagt. Colocatie maakt ruimte, stroom en locaties ‘on demand’ beschikbaar. Deze techniek is ontwikkeld met het oog op gebruikseenvoud, maakt gebruik van geavanceerde technologie en reduceert de risico’s die gepaard gaan met de capaciteitsplanning voor de lange termijn. Bedrijven kunnen op deze manier sneller inspringen op de kansen die de digitale economie hen te bieden heeft.

Gevraagd: eenvoud, flexibiliteit en voorspelbare kosten

Datacenters zullen steeds flexibeler moeten worden in het facliteren van bedrijfsmodellen, het beschikbaar maken van ICT-diensten en het leveren van commerciële oplossingen. 7 van de 10 bedrijven wijten hun technologisch tekort aan het feit dat hun infrastructuur niet voorbereid is op de ontwikkeling van flexibele ICT-diensten, waarmee zij in hun huidige en toekomstige zakelijke behoeften kunnen voorzien. De vraag naar eenvoud vanuit de IT-afdeling heeft betrekking op datacenterfuncties die de veiligheid en integriteit van bedrijfsgegevens waarborgen, toegevoegde waarde bieden en makkelijker te beheren zijn. Deze opties stellen organisaties in staat om de capaciteit snel aan te passen zonder de vrijheid van het management te beknotten door rigide langetermijncontracten. De introductie van eenvoud en flexibiliteit binnen een datacenter biedt een ICT-afdeling meer keuzevrijheid en grip op de kosten, zodat deze kan voldoen aan de budgettaire eisen.

Een goede infrastructuur voorziet in de bedrijfskritische dagelijkse operationele behoeften en creëert een platform dat de ICT-continuïteit waarborgt. Het gebruik van krachtige datacenterservices en een robuust netwerk maakt het mogelijk om ICT-diensten te leveren die de flexibiliteit bieden om effectief in te springen op marktontwikkelingen. Een datacenterpartner met een goed begrip van de ingewikkelde relatie tussen de infrastructuur, datacenterdiensten en gegevensbeveiliging kan een enorm verschil maken. Goede partners bieden bedrijven de flexibele oplossingen waar zij op dit moment behoefte aan hebben. Ze kunnen hen informeren over best practices op het gebied van datacenters en voorzien van cruciaal advies over landspecifieke compliance-vraagstukken.

Benut kansen en blijf de concurrentie voor

Het technologische tekort zal niet op korte termijn verdwijnen. 9 van de 10 ICT-beslissers is van mening dat de infrastructuur van hun datacenter de komende twee jaar moet worden opgewaardeerd om de zakelijke behoeften bij te kunnen benen. Er is een weloverwogen reactie vereist - een die de beste bedrijfsresultaten oplevert en resulteert in een infrastructuur die zich kenmerkt door eenvoud, flexibiliteit en reactievermogen. Bedrijven die nu actie ondernemen en effectieve beslissingen nemen ten aanzien van datacenteroplossingen waarmee zij de beoogde bedrijfsresultaten kunnen realiseren, zullen in staat zijn om de negatieve gevolgen van de technische kloof te vermijden. Op deze manier kunnen zij inspringen op marktkansen terwijl de concurrentie met andere dingen bezig is.

Ben Timmer is Country Operations Manager Netherlands & Belgium bij Colt
 

Dossiers
Meer over
Lees ook
Nederlands project krijgt financiering om energieverbruik en CO2-uitstoot datacenters terug te dringen

Nederlands project krijgt financiering om energieverbruik en CO2-uitstoot datacenters terug te dringen

Een consortium van zeven Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen krijgt financiering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nadat de Europese Commissie op 5 december jl. groen licht gaf aan het IPCEI-CIS programma.

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

In het recente artikel over het aantal datacenters is verwezen naar een bijeenkomst van de MRA (Metropool Regio Amsterdam). Over die bijeenkomst zijn vragen gesteld. Wat was precies de bedoeling en voor wie dit is georganiseerd.