Cegeka claimt meest energiezuinige datacenter van Nederland

ICT-bedrijf Cegeka bouwt een nieuw datacenter in Sittard-Geleen. Het bedrijf investeert ruim tien miljoen euro in het datacenter, dat aansluit op Cegeka’s Europese ambities. Europees datacenterspecialist ICTroom uit Lijnden ontwerpt en bouwt het energie-efficiënte Tier 3 datacenter, dat tegen juni 2015 operationeel zal zijn. Het nieuwe datacenter is een schaalbare opgezet volgens het IMD-concept van ICTroom, met een capaciteit van 750 kW per module. Iedere module biedt ruimte voor blokken van 160 racks.

De locatie van het nieuwe datacenter in Zuid-Limburg, tegen de Belgische maar ook Duitse grens, is geen toeval. Met de recente overname van Brain Force heeft Cegeka er in korte tijd veel Nederlandse en Duitse klanten bijgekregen. Marco Witteveen, directeur van Cegeka Nederland: “Sittard-Geleen ligt dan ook strategisch ideaal om die klanten te bedienen, naast de huidige Cegeka datacenters. Door de geografische spreiding kunnen we bovendien nog meer bedrijfszekerheid en continuïteit bieden, naast een state of the art beveiliging.

Meest energie-efficiënte datacenter

Cegeka claimt dat het nieuwe datacenter het meest energie-efficiënte zal zijn in Nederland. Dit moet onder andere worden gerealiseerd met een redundante koelinstallatie die het datacenter gaat koelen met koude buitenlucht via een indirect Air2Air-principe van GEA. Het energieverbruik van de koelinstallatie wordt door deze aanpak met een factor zeven gereduceerd in vergelijking met klassieke koeling. Daarnaast kan geen verontreiniging plaatsvinden van de IT-apparatuur.

Het nieuwe datacenter zal het Tier 3-label dragen. Dat betekent dat de technische infrastructuur volledig dubbel is opgebouwd, waardoor elk onderdeel kan worden onderhouden of vervangen zonder impact op de IT-systemen. De meest kritieke schakels in de stroomvoorziening worden door Cegeka in een hogere redundantie uitgevoerd dan volgens de Tier 3-classificatie vereist is. Deze schakels worden geautomatiseerd en beveiligd door Siemens. Cegeka wil hierdoor een beschikbaarheid kunnen garanderen van meer dan 99,98%

Onderhoud en beheer

Nadat de bouw van het datacenter voltooid is, zal ICTroom zorgen voor het onderhoud en beheer van de technische installaties. ICTroom accountmanager Johan Claes: “ICTroom heeft met Cegeka het datacentrum opgebouwd uitgaande van een optimale total cost of ownership, waarbij de energiekosten de belangrijkste leidraad zijn geweest. Hierdoor is er minimale verspilling en komt vrijwel alle energie direct ten gunste van de IT-apparatuur. De toepassing van zonne-energie zorgt ervoor dat er minder energie uit het net betrokken hoeft te worden. Het onderhoudsprogramma van ICTroom waarborgt dat deze energiedoelstellingen voor Cegeka geoptimaliseerd blijven.”

Meer over
Lees ook
Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)