'Eigen datacenter wordt steeds meer een concurrentiefactor'

datacenter2

IT-infrastructuur en in het bijzonder het eigen datacenter is voor ondernemingen onmisbaar om de concurrentiekracht op termijn te kunnen waarborgen en versterken. Bedrijven willen nieuwe technologieën als de cloud, big data en mobile computing gebruiken om groeigebieden te ontsluiten.

Dit concludeert IDC in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Rittal. Voor het onderzoek zijn 500 managers en IT-verantwoordelijken in Duitsland, Groot-Brittannië, Zweden, Nederland en Italië ondervraagd. 93% van de ondervraagde IT-managers noemt een eigen datacenter belangrijk of zeer belangrijk. Van de onderzochte ondernemingen die vorig jaar een omzetgroei lieten zien, exploiteert 97% hun eigen datacenter.

IT-investeringen en omzetgroei

Rittal ziet een directe relatie tussen IT-investeringen en omzetgroei. 98% van de ondernemingen met stijgende omzetten gaf aan hun investeringen in de IT-te verhogen of op hetzelfde niveau te houden. Uit het onderzoek bleek bovendien dat economisch succesvolle ondernemingen gemiddeld 20% meer in hun IT investeren dan ondernemingen met gelijkblijvende omzetten.

Veel organisaties blijken echter achter te lopen als het gaat om energie-efficiëntie. 57% van de respondenten geeft aan een Power Usage Effectiveness (PUE)-waarde van meer dan 2,0 te realiseren in het eigen datacenter. Dit terwijl een PUE-waarde van 1,4 in de datacenterindustrie als uitstekend wordt beschouwd.

'Hogere temperatuur bespaart energie'

Bedrijven zouden de energie-efficiëntie van het eigen datacenter onder andere kunnen verbeteren door een hogere temperatuur te hanteren in de omgeving. De gemiddelde temperatuur in het eigen datacenter blijkt te liggen op 15,5 graden Celsius. Door directe koeling in het rack of koeling in afzonderlijke gangen toe te passen kan de temperatuur in de rest van het datacenter hoger zijn, waardoor de koelinstallatie minder hard hoeft te werken en de kosten voor koeling dalen.

Op het gebied van beveiliging van uitval blijkt werk aan de winkel. Bestaande redundantieconcepten zijn vaak verouderd en niet betrouwbaar genoeg om de hoge inzetbaarheid te garanderen. 24% van de ondervraagde IT-beheerders noemt infrastructuren als het belangrijkste aspect dat moet worden gemoderniseerd. In totaal schat slechts 46% van de IT-deskundigen de toekomstzekerheid van hun eigen IT als zeer hoog in. Desondanks is de meerderheid (79%) van de IT-beslissers van mening dat geen van de gevraagde uitdagingen onoplosbaar was.

'Modernisatie biedt kansen'

Het datacenter van de respondenten is gemiddeld 6,9 jaar oud. Deze leeftijd bemoeilijkt volgens Rittal het gebruik van moderne IT-componenten, aangezien deze een hogere energiedichtheid hebben. Ook de energie-efficiëntie van de IT-componenten en de koelconcepten voor racks en serverruimtes zijn de laatste jaren aanzienlijk verder ontwikkeld. Modernisatie biedt voor veel partijen dan ook kansen.

Bedrijven hebben steeds meer aandacht voor de cloud. 60% van de ondernemingen geeft aan graag aan nieuwe markteisen te willen voldoen door gebruik te maken van de Public of Hybrid Cloud realiseren. Risico's schrikken hen echter vaak af. Hierdoor worden on-premise-datacenters op de voorgrond geplaatst, die door de onderneming zelf worden geëxploiteerd en bijvoorbeeld Private Cloud-oplossingen bieden. Meer dan 75% van de IT-managers verwacht een andere IT-strategie – danwel door Mobile Computing of door Big Data.

'Eigen datacenter is sleutel tot succes'

“Het onderzoek toont aan dat de IT een belangrijk rol speelt bij het behalen van de doelstellingen van de onderneming. Veel ondernemingen zijn ook bereid te investeren in technologieën zoals Cloud, Big Data of Mobile Computing. Het eigen datacenter is daarbij de sleutel tot succes, omdat aspecten als veiligheid en beschikbaarheid een hoge prioriteit hebben”, aldus Dirk Miller, Executive Vice President Marketing bij Rittal.

“IT-infrastructuren moeten worden vernieuwd om in de markt bij te blijven. De vraag is of er gemoderniseerd of nieuw gebouwd moet worden”, zegt Bernd Hanstein, afdelingshoofd Productmanagement IT bij Rittal. “Ook in efficiënte en adaptieve koelconcepten zien wij grote mogelijkheden. Want daarmee kunnen IT-managers voordelen door het flexibiliseren van hun aanbod en de daarmee gepaard gaande kostenverlaging volledig benutten.”

Lees ook
Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.