’50 procent datacenters plant nieuwbouw of uitbreiding’

Er breken goede tijden aan voor de datacenterindustrie. Dat stelde Chris Scott van IBM tijdens de Stulz Europe Conference 2014 die onlangs in Zandvoort plaats vond. Zo’n vijftig procent van de datacenters in Europa plant namelijk nieuwbouw of uitbreiding van de bestaande capaciteit.

Cybercool2

Scott is ‘offering development executive’ bij IBM Global Technology Services. Hij is voor dit ICT-concern dagelijks bezig met datacenterklanten. Hij was een van de sprekers tijdens de eind september gehouden Stulz Europe Conference 2014. Tijdens deze conferentie lanceerde Stulz tevens de Cybercool2, een nieuwe chiller-lijn.

Chris Scott van IBM tijdens de Stulz Europe Conference 2014.

Marktcijfers

Scott gaf in zijn presentatie interessante cijfers over de Europese datacentermarkt. Zo heeft IBM vastgesteld dat de densiteit in datacenters de afgelopen tien jaar met een factor 20 is toegenomen, een trend die de komende jaren onverminderd zal doorzetten. Bovendien is de financiële impact van storingen sterk toegenomen. Uit berekeningen van het IT-concern blijkt dat een uur ‘stilstand’ gemiddeld 2,8 miljoen dollar aan schade oplevert - bij het datacenter zelf maar ook bij de klanten en hun business die hierdoor wordt geraakt.

Vijftig leveranciers

Storingen kunnen optreden door technische oorzaken of menselijke fouten, maar interessant is ook een ander gegeven dat Scott tijdens het event van Stulz aanhaalde: het aantal partijen dat betrokken is bij de bouw van een datacenters ligt gemiddeld op vijftig. Zij leveren alle een bijdrage aan het totaalontwerp. Als de onderlinge communicatie en informatie-uitwisseling niet perfect is geregeld, kan dit makkelijk leiden tot ontwerpfouten en dus tot storingen in de operatie.

Grote gevolgen

IBM doet veel onderzoek naar de datacentermarkt en heeft daarbij een goed beeld gekregen van de gevolgen van een aantal grote trends voor de technische infrastructuur van deze faciliteiten. Daarbij koppelt Scott zakelijke behoeftes aan IT-trends en vertaalt hij die vervolgens naar de gevolgen daarvan voor de infrastructuur.

Cloud computing

Een business-organisatie die zijn IT-kosten wil terugdringen door efficiënter gebruik te maken van zijn IT-voorzieningen kiest al snel voor cloud computing. De gevolgen daarvan voor de technische infrastructuur in het datacenter zijn groot. Het energieverbruik verandert er drastisch door, net als de behoefte aan koeling. Soms wordt echter vergeten dat cloud computing ook gevolgen heeft voor de hoeveelheid vierkante meters die we voor IT-apparatuur nodig hebben.

Business analytics

Veel bedrijven worstelen met de vraag hoeveel data zij moeten vastleggen en hoe zij al deze gegevens kunnen analyseren en gebruiken. Men kiest er steeds vaker voor om maar simpelweg alles vast te leggen en door middel van tools voor Big Data en business analytics hieruit nuttige zakelijke informatie te halen. Dat vereist almaar meer opslagcapaciteit in het datacenter. Steeds meer bedrijven groeien dan ook richting zetabytes aan storage. Om de IT-capaciteit te faciliteren die voor alle opslag en analyses nodig is, zal men meer power en koeling nodig hebben, evenals meer vierkante meter zaalruimte. Maar daarmee zijn we er nog niet. Het is ook nodig om meer flexibiliteit in te bouwen, zodat we de benodigde hoeveelheid rekenkracht en ruimte kunnen aanpassen aan de eisen en wensen van de business. Voorbeeld: als een bedrijf rond een groot sportevenement (zeg het EK voetbal) grote marketingacties plant, zal men tijdelijk veel meer rekenkracht, opslagcapaciteit en dus meer ruimte nodig hebben om deze acties tot een succes te maken. Aan de datacenter manager de taak om deze extra ruimte gedurende die actieperiode beschikbaar te maken.

Mobile en social

Maar ook mobile en social hebben een grote impact op het datacenter. Voor de business draait het bij deze trends vooral om betere samenwerking binnen de eigen organisatie en met partners, maar ook om het versnellen van innovatietrajecten. Vertalen we dat naar het datacenter, dan betekenen deze trends dat de netwerkcapaciteit veel meer dan voorheen schaalbaar moet zijn, terwijl ook de beschikbare hoeveelheid rekenkracht verder omhoog moet.

Nieuwe chiller-lijn

Stulz speelt met de Cybercool2-serie in op deze almaar toenemende eisen. De productrange loopt van 54 kW tot en met 1.4 MW.  Optioneel kunnen de chillers worden voorzien van vrije koeling. Het standaard watertemperatuurtraject bedraagt 18/12 °C, echter optioneel zijn trajecten tot 31/25 °C mogelijk. De chillers hebben een groot werkingsgebied (-25 tot + 55C) en zijn leverbaar met vele opties. Een voor datacenters aantrekkelijke optie is de mogelijkheid van een snelle herstart naar spanningsuitval. De installatie kan dan binnen 1 tot 2 minuten weer 100 procent van zijn koelvermogen leveren.

Robbert Hoeffnagel is hoofdredacteur van DatacenterWorks

Dossiers
Meer over
Lees ook
Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling gaat met ingang van 2 februari 2024 verder onder een nieuwe naam: METIS. Vanaf dezelfde datum verlaat het bedrijf - dat in de afgelopen negen jaar een betrouwbare reputatie heeft opgebouwd in het koelen van onder andere datacenters - in goede harmonie de DE WIT groep om zelfstandig verder te groeien.