Fikse besparingen door toepassen modulaire luchtscheidingsoplossingen

Vooral in enterprise datacenters maken tal van soorten en maten racks het doorgaans erg lastig om tot energie-efficiënte, goed gescheiden warme en koude gangen te komen. uit onderzoek van Pb7 Research, in opdracht van datacenter fabrikant Minkels, blijkt dat datacenter managers het gebruik van een modulaire opzet als het belangrijkste middel zien om om te gaan met grote en kleine verschillen in rack maatvoering (43 procent). Men zou zich echter nog onvoldoende bewust zijn van de besparingen die hiermee concreet mogelijk zijn.

Het datacenter van Interconnect in Eindhoven

“De behoefte aan datacenterruimte en invulling ervan is voor veel organisaties bijzonder dynamisch en daardoor moeilijk voorspelbaar”, zegt Peter Vermeulen, directeur Pb7 Research. Hij deed op verzoek van Minkels onderzoek naar de behoefte aan flexibiliteit en modulariteit in datacenters. “Het standaardiseren op één merk of type racks en apparatuur is doorgaans lastig voor een enterprise organisatie. In deze datacenters staan dan ook veel verschillende soorten en formaten.” Een grote groep datacenters blijkt dergelijke rack formaat problemen nog steeds op ad hoc basis op te lossen, of in ieder geval een poging daartoe te doen (38 procent).

Inmiddels ziet een groeiende groep datacenters het gebruik van een strategisch gekozen modulaire opzet als het belangrijkste middel om efficiënt om te gaan met deze onzekerheden en dynamiek (43 procent). “Hoewel sommige datacenters vaak ook met externe capaciteitsleveranciers werken om flexibiliteit in te bouwen, heeft een modulaire opzet bij steeds meer organisaties de voorkeur,” zegt Vermeulen. “ Maar er is ook nog altijd een grote groep datacenters die denkt zich een reactieve houding te kunnen veroorloven zonder modulariteit en dus flexibiliteit in te bouwen. Met een gemiddelde investeringshorizon van 3,7 jaar is het evenwel belangrijk om een flexibel datacenter in te richten dat kan inspelen op onverwachte ontwikkelingen.”

Ongeveer één op de vier datacenters vindt het ronduit lastig om de behoeften in kwantitatieve zin (vierkante meters, vermogen, bandbreedte) voor de komende twee jaar accuraat in te schatten. In iets mindere mate geldt dat ook voor de kwalitatieve eisen als koeling, beheersystemen en bekabeling. Aangezien de gemiddelde investeringshorizon met 3,7 jaar deze periode ruimschoots overschrijdt, werken veel datacenters (beduidend meer dan 1 op de 4) met grote onzekerheden omtrent de daadwerkelijke behoeften, blijkt uit het onderzoek van Pb7 Research.

Dure oplossing?

Dit verklaart voor een deel waarom in veel in-house of enterprise datacenters vaak een hele serie verschillende racks en kabinetten staan opgesteld. Maar er speelt hierbij nog een belangrijk punt. Veel leveranciers van ICT-apparatuur leveren hun apparatuur vaak in kant-en-klare rack-opstellingen. Daarbij is er voor de datacenter manager vaak weinig tot geen ruimte om deze ICT-apparatuur in racks van eigen keuze te plaatsen. Standaardiseren op één merk of type is hierdoor erg lastig.  “Het modulair inrichten van een computerruimte is dé oplossing om in te spelen op dynamische ontwikkelingen,” zegt Vermeulen. Opmerkelijk genoeg denkt echter een aanzienlijk aantal van de ondervraagde datacenter-beheerders dat modulariteit inbouwen duur is. “Volgens een aantal van hen zou deze trend naar modularisering bovendien ingaan tegen de vraag naar standaardisering,” zegt Vermeulen “De realiteit is volgens deze datacenter managers tegelijkertijd dat ook standaarden snel kunnen veranderen.”

Gat in de markt

Op het gebied van modulariteit zoeken datacenters nu nog vooral naar eenvoudige integratiemogelijkheden op het gebied van sensoren, koelsystemen en bekabeling. Dan hebben we het bijvoorbeeld over sensoren voor adequaat beheer (genoemd door 80 procent van de respondenten) en integratie van diverse koelsystemen (genoemd door 70 procent). Vermeulen: “De voordelen die flexibele wanden en dakpanelen kunnen bieden om het energiegebruik efficiënter te maken, worden nog onvoldoende onderkend. Dat is zonde, want hierdoor lopen datacenters grote kansen op energiebesparing mis en dus een kans om de kosten flink terug te dringen.” De belangrijkste eisen die datacenters aan modulaire oplossingen stellen hebben dus te maken met integratie. Er is daarentegen relatief nog steeds weinig aandacht voor verschillende en vaak ook veranderende form factors van servers en opslagsystemen.

“Daarmee lopen datacenters in mijn ogen een belangrijke kans mis”, bevestigt Ramón de Groot, Business Unit Manager Netherlands bij Minkels. “Ik weet dat het voor veel beheerders lastig is om in een datacenter waarin tal van racks van verschillende merken en typen staan opgesteld tot goed afgesloten gangen te komen. Er zijn bovendien nauwelijks oplossingen op de markt waarmee een datacenterbeheerder een gang - die bestaat uit racks met verschillende ‘form factors’ - op een gemakkelijke manier kan afsluiten. Modulariteit is echter een belangrijk principe in het assortiment van Minkels, onder andere als het gaat om onze rack en Cold Corridors, en binnenkort zullen wij ook voor de zojuist geschetste issues een oplossing lanceren.”

Robbert Hoeffnagel, Hoofdredacteur DatacenterWorks

Het aantal racks per datacenter of computerruimte varieert sterk.

Het voorspellen van de capaciteitsbehoefte is voor veel datacenter managers erg lastig.

Twee jaar vooruit kijken is in de datacenter-industrie niet eenvoudig.

Welke trends en ontwikkelingen zijn de komende jaren belangrijk voor het datacenter?

Hoe gaan datacenters om met onzekerheden in hun planning?

Lang niet iedere datacenter manager is er van overtuigd dat onzekerheden in de planning van toekomstige infrastructuurbehoeften goed zijn afgedekt.

De voor- en nadelen van een modulaire opbouw van het datacenter.

Welke eisen stellen datacenters aan modulaire oplossingen?

 
Meer over
Lees ook
Nederlands project krijgt financiering om energieverbruik en CO2-uitstoot datacenters terug te dringen

Nederlands project krijgt financiering om energieverbruik en CO2-uitstoot datacenters terug te dringen

Een consortium van zeven Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen krijgt financiering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nadat de Europese Commissie op 5 december jl. groen licht gaf aan het IPCEI-CIS programma.

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

In het recente artikel over het aantal datacenters is verwezen naar een bijeenkomst van de MRA (Metropool Regio Amsterdam). Over die bijeenkomst zijn vragen gesteld. Wat was precies de bedoeling en voor wie dit is georganiseerd.