De invloed van the Internet of Things op het datacenter

bristol-udc3

Het optimaliseren van het datacenter en de infrastructuur speelt een belangrijke rol binnen organisaties. De focus van de moderne business ligt op eenvoud, snelheid en kostenbeheersing. Er liggen nog veel kansen om techniek en business beter op elkaar aan te sluiten. the Internet of Things speelt hierbij een grote rol. Maar welke rol speelt the Internet of Things precies en wat is het effect ervan op de prestaties van het datacenter?

Binnen the Internet of Things gaan miljarden apparaten en sensoren met elkaar communiceren, met enorm veel data tot gevolg. En deze overvloed aan data neemt alleen nog maar verder toe. Dit zorgt voor interessante mogelijkheden, maar er moeten ook drastische veranderingen binnen organisaties plaatsvinden om hierop voorbereid te zijn. Zo zullen het datacenter en de infrastructuur geoptimaliseerd moeten worden, maar aan welke uitdagingen moet er dan vooral gedacht worden?

Netwerkcapaciteit

Een eerste uitdaging waar het datacenter en de infrastructuur mee te maken krijgt, is de invloed die deze data hierop zal hebben. “Als de ‘dingen’ van the Internet of Things op significante schaal data centraal in datacenters gaan opslaan en die data gaat vervolgens geraadpleegd of geanalyseerd worden, dan ligt het voor de hand dat in eerste instantie het netwerk daar geschikt voor moet zijn”, meent Jurjen Oskam, Infrastructuur Engineer bij Rabobank Nederland. “Niet zozeer binnen het datacentrum, want dat zal wel lukken, maar vooral ook daarbuiten.”

De toename van applicaties, het heen en weer zenden van data en real-time technologieën als VoIP zorgen ervoor dat er meer bandbreedte nodig is. Op dit moment wordt de volledige capaciteit van het huidige bedrijfsnetwerk bij 57 procent van de organisaties echter al gebruikt, zo bleek uit onderzoek van Infoblox. Voordat de netwerkcapaciteit hiervoor is opgeschaald, moet er dus nog wel wat gebeuren bij de meerderheid van de bedrijven.

Big Data-opslag en -analytics

De volgende stap is dat deze data opgeslagen moet kunnen worden en dat deze bovendien te raadplegen is. Oskam meent dat wanneer dit op grote schaal plaats gaat vinden, de traditionele opslagtechnieken, zoals on-disk relationele databases met al hun eisen aan de infrastructuur, niet meer voldoen. “Applicatie- en opslagmodellen die veel minder afhankelijk zijn van het continu functioneren van welk specifiek stuk infrastructuur dan ook, zullen daar mogelijk beter bij passen.”

Marcel Kleine, Sales Consultant bij PQR, is het hiermee eens. “The Internet of Things is 24/7 online real-time big data analytics. In de toekomst zal dit nog veel meer gaan spelen.” Niet alleen moet de hoeveelheid data kunnen worden opgeslagen, het moet ook worden geanalyseerd. Volgens Kleine kan analyse van deze gegevens bovendien impact hebben op bijvoorbeeld het onderhoud van apparatuur en bijbehorende diensten. In zijn presentatie ‘Het einde van de traditionele storage array?’ tijdens Storage Expo 2014 zal hij dan ook verschillende alternatieven van de traditionele storage array aanhalen, zoals DAS en distributed software SAN’s.

Jurjen Oskam ziet in Flash dé manier om het datacenter en de infrastructuur te optimaliseren. Flash is een solid state-techniek om data permanent op te slaan en het maakt het mogelijk om verspreide data zeer snel te kunnen verwerken, zo vertelt Oskam. “Wanneer deze snelheid vooral gebruikt wordt bij het opslaan van data, worden infrastructurele maatregelen om deze data op meerdere plekken beschikbaar te hebben, minder nuttig. Deze maatregelen gaan namelijk ten koste van de snelheid. In het geval dat de data op andere manieren over verschillende locaties wordt verspreid of wanneer de snelheid van Flash vooral wordt gebruikt bij het raadplegen van de data, kan Flash een aanzienlijk verschil geven ten opzichte van traditionele opslagmethoden. Wat voor rol dit kan hebben bij het optimaliseren van een datacenter hangt af van de manier waarop de data wordt benaderd en gebruikt. Met Flash wordt het in ieder geval mogelijk om een groot aantal operaties per seconde uit te voeren, op een veel kleiner (zaal)oppervlak dan voorheen en met minder stroomverbruik.” Over de manier waarop Flash kan worden ingezet voor de optimalisatie van het datacenter en de infrastructuur gaat Jurjen Oskam meer vertellen tijdens zijn seminar ‘Flash: een revolutie in het storagelandschap?’ op Storage Expo 2014.

Monitoring

Het monitoren van het datacenter en de infrastructuur is van groot belang. Monitoring van ICT geeft inzicht in de status van de ICT-omgeving en dan met name op het gebied van de beschikbaarheid, performance, configuratie en beveiliging, zo meent Gert Kiewiet, Directeur Operations & Projecten bij The Backbone. “Door gebruik van sensoren in de hard- en software ontstaat er inzicht in verbruik, gebruik en mogelijke incidenten of problemen op korte en lange termijn. Hiervoor worden dashboards en reports ingezet. Monitoring is daarmee het controle- en stuurmiddel voor het optimaal en efficiënt beheren van een ICT-omgeving, voor elke termijn.”

“De opkomst van the Internet of Things maakt het belang van monitoring niet groter”, vervolgt Kiewiet. “Ook hier komen de standaard aspecten van monitoring bij kijken. Er zijn dan wel aspecten waar meer nadruk op zou kunnen liggen, zoals de security van apparaten binnen bring your own device (BYOD) en de authenticatie van gebruikers die vanuit allerlei devices en locaties plaatsvindt om de services en applicaties, die ook overal kunnen staan, te ontsluiten. Ook performance-aspecten als de snelheid van de toegang zou zwaarder kunnen wegen, gezien mogelijke bandbreedtebeperkingen op het internet.” Hoe monitoring oplossingen hierin moeten mee-ontwikkelen legt Kiewiet uit in zijn presentatie ‘Ketenmonitoring in de wereld van Internet of Things’.

Storage Expo 2014

 Op woensdag 29 en donderdag 30 oktober 2014 staat het thema ‘the Internet of Things’ centraal op Storage Expo 2014. Tijdens deze beurs zullen verschillende sprekers presentaties geven over het besproken onderwerp in het thematheater Datacenter & Infrastructure Optimisation. Bovendien zullen de aangehaalde personen tijdens Storage Expo aanwezig zijn om de aanwezigen van meer informatie te voorzien over datacenter- en infrastructuuroptimalisatie. Een toegangsbadge voor deze vakbeurs is gratis aan te vragen op www.storage-expo.nl en geeft u ook toegang tot de gelijktijdig georganiseerde vakbeurzen Infosecurity.nl en The Tooling Event, over databeveiliging en IT-beheer.

 
Lees ook
Uw on-premise infrastructuur behouden en toch profiteren van de cloud

Uw on-premise infrastructuur behouden en toch profiteren van de cloud

Niet voor ieder bedrijf is het volledig migreren naar de cloud een optie. In sommige sectoren is een dergelijke migratie simpelweg niet haalbaar of kosteneffectief. Hoe kunt u uw on-premise infrastructuur behouden en toch profiteren van de voordelen van de cloud? Dit onderwerp en vele anderen staan centraal op DCD>Zettastructure, dat op 7 en 81

DDA brengt impact van IoT op datacenters in beeld

DDA brengt impact van IoT op datacenters in beeld

Het is op dit moment één van de belangrijkste trends in de digitale economie: het Internet of Things (IoT). De verwachtingen zijn hoog gespannen en de meningen sterk verdeeld. Zal het IoT een revolutionaire nieuwe innovatie blijken of is terughoudendheid geboden? Om enig inzicht te geven in wat IoT is, waar het al wordt toegepast en wat we er van1

Investeringen in Internet of Things nemen toe

Investeringen in Internet of Things nemen toe

Mobiele operators realiseren in 2025 naar verwachting 201 miljard dollar omzet uit het Internet of Things. Het gaat hierbij zowel om oplossingen die worden ondersteund door traditionele cellulaire technologie zoals 2G, 3G en 4G als oplossingen die gebruik maken van low-power wide area netwerken (LPWA’s) zoals narrowband Internet of Things (NB-IoT)1