Minister Kamp geeft aftrap voor bouw Google-datacenter in Eemshaven

090716_datacenter

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft gisteren de aftrap gegeven van de bouw van het nieuwe Google-datacenter in de Groningse Eemshaven. Google investeert in vier jaar tijd 600 miljoen euro in het project. In totaal moeten 150 nieuwe vaste banen in de regio worden gecreëerd.

Minister Kamp verwacht dat het niet blijft bij deze 150 vaste banen en indirect ook werkgelegenheid wordt gecreëerd. Op het hoogtepunt moet het datacenter de komende jaren voor zo'n 1.000 mensen werkgelegenheid bieden. Naar verwachting wordt de eerste fase van het datacenter begin 2016 in gebruik genomen. De bouw van de volledige locatie moet in 2017 zijn afgerond.

960 Gigawatt

Het datacenter moet ruimte gaan bieden aan tienduizenden servers van Google en verbruik jaarlijks naar verwachting zo'n 960 gigawatt aan energie. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van maar liefst bijna 400.000 huishoudens. Google heeft al bekend gemaakt in de toekomst gebruik te willen maken van duurzame energie. De Eemshaven zou hiervoor mogelijkheden bieden.

Het datacenter wordt gerealiseerd op een terrein van ruim veertig voetbalvelden groot. Het havenbedrijf Groningen Seaports heeft voor een onbekend bedrag 50 hectare bouwgrond aan Google verkocht. De locatie in de Eemshaven is voor Google onder andere interessant door het feit dat één van de transatlantische datakabels voor dataverkeer tussen Amerika en Europa in de Eemshaven aan land komt.

Dossiers
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.