AMS-IX doorbreekt grens van 3 Tbps

Data

De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) maakt bekend de grens van 3 Terabits per seconde (Tbps) aan Internetverkeer te hebben doorbroken. De piek werd op zondagavond 14 september voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis gehaald.

De hoeveelheid internetverkeer is afgelopen jaar flink toegenomen. Ter vergelijking: in september 2013 was deze snelheid nog 2.4 Tbps. Voor deze groei zijn verschillende redenen aan te wijzen. De toename in videoverkeer, cloud toepassingen, online gaming en internettoegang via mobiele apparaten is al een paar jaar gaande. De hoeveelheid internetverkeer die deze ontwikkelingen veroorzaken stijgt steeds explosiever.

“Wij zijn trots dat we deze mijlpaal hebben bereikt”, zegt Job Witteman, CEO van AMS-IX. “Het afgelopen jaar hebben zich opnieuw grote, internationale partijen bij ons aangesloten voor wie het Internet van vitaal belang is. Het dataverkeer dat via ons wordt uitgewisseld, blijft alsmaar groeien. In september 2010, bij het bereiken van de 1 Tbps grens, had ik niet gedacht dat we nu al deze 3 Tbps grens zouden doorbreken. Het laat zien dat de continue uitbreiding van ons netwerk, zowel qua aangesloten partijen, als locaties en technische ondersteuning zijn vruchten afwerpt.”