Kosten van IT-assets worden nauwelijks doorberekend aan klant

Het hebben van een up-to-date inzicht in de IT assets (57%), het efficiënter maken van het IT-beheer (52%) en het beheren van de licenties (37%) zijn de drie belangrijkste redenen om een IT asset management oplossing te gebruiken. Nog geen kwart van de organisaties wil een dergelijke oplossing gebruiken om IT-kosten intern door te berekenen. Kostenbeheersing staat daarnaast nog niet hoog op de agenda. Een opvallend resultaat gezien de teruglopende IT-budgetten.

Dit blijkt uit onderzoek van SPS onder 145 IT-beslissers. Onder IT assets vallen allerlei IT-gerelateerde bezittingen van bedrijven, waaronder delen van het datacenter. Denk hierbij aan de UPS in een datacenter, maar ook aan de koelinstallaties. Door actuele asset-data en relaties in realtime vast te leggen in een active CMDB krijgen bedrijven inzicht in de onderlinge afhankelijkheden op alle niveaus: van de fysieke utilities-laag, de logische laag tot aan de IT- en business-services. Dit geeft bedrijven de mogelijkheid IT-kosten door te bereiken, is volgens SPS een voorwaarde voor efficiënt IT-beheer en biedt belangrijke voordelen op het gebied van change-, incident- en licentiemanagement.

“Het is goed om te zien dat organisaties focussen op het efficiënt inrichten van de beheerorganisatie. IT asset management biedt op dit vlak veel inzicht en voordeel. Om meer uit het IT-budget te halen, biedt IT asset management echter meer mogelijkheden. Zo kunnen IT-managers het IT-gebruik per afdeling meten en doorbelasten, zodat men zich bewust wordt van de IT-kosten. In de praktijk leidt dit er op den duur toe dat alleen de IT wordt gebruikt die echt nodig is, waardoor kostenbesparingen gerealiseerd worden waar de hele organisatie van profiteert”, zegt Linda Verweij, COO van SPS.

Dossiers
Lees ook
Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)