Nieuwe directeur Green IT Amsterdam wil ambities concretiseren

De Stichting Consortium Green-IT Regio Amsterdam zoals Green IT Amsterdam voluit heet, heeft een nieuwe directeur. Per 1 augustus heeft Jaak Vlasveld de dagelijkse leiding overgenomen van John Post, die na ruim tweeënhalf jaar Green-IT Amsterdam, als lid van TKI Switch2Smart Grids wel betrokken blijft als gesprekspartner. DatacenterWorks laat u graag nader kennis maken met de nieuwe directeur van Green-IT Amsterdam die als programmaleider uit de eigen gelederen al de nodige ervaring heeft opgebouwd.

Een bijzondere combinatie van studies Telematica en Filosofie aan de Technische Universiteit Twente vormt de basis van de loopbaan van drs. ir. Jaak Vlasveld. Direct na het succesvol afronden van deze studies is Vlasveld in 2008 als consultant/onderzoeker aan de slag gegaan bij K4B Innovation, het bureau van zijn toenmalige hoogleraar Prof. Bart Nieuwenhuis, waarbij drie onderwerpen er uit sprongen: de innovatie van de dienstensector, de organisatie van ICT - zoals eSciences en Grid computing - voor de wetenschap en het ICT-gebruik binnen de datacentersector. Dit laatste item werd aangedragen door de Gemeente Amsterdam. Uiteindelijk mondde dit onderwerp na twee jaar uit in het advies om een structurele vorm van samenwerking op te zetten tussen de overheid, gebruikers en leveranciers. Volgens Vlasveld was het niet meer dan logisch dat in de zomer van 2010 het Consortium Green-IT Regio Amsterdam werd opgericht. “Zeker als hierbij rekening wordt gehouden met de ambitieuze doelstelling van de Gemeente Amsterdam: een reductie van het CO2 gebruik in 2025 van maar liefst 40% ten opzichte van het jaar 1990.” Naast het terugdringen van de CO2 emissie heeft het Consortium ook de vermindering van het energiegebruik als doelstelling.

“We mogen trots zijn op de prestaties van de datacentersector in de regio Amsterdam, zelf een belangrijke gebruiker van elektriciteit”, zo vervolgt de nieuwe directeur van Green-IT. “Indertijd is de ambitie geformuleerd om het gebruik van elektriciteit door de vele datacenters vergaand terug te dringen en te verduurzamen. Daar slagen we in steeds grotere mate in. ICT kan ook sterk bijdragen aan verduurzaming van bedrijven, huishoudens en mobiliteit door slimme nieuwe toepassingen voor een duurzame energiehuishouding. Bovendien speelt ICT een belangrijke rol voor de energiesector om opwekking, distributie en gebruik van energie duurzaam en efficiënt te maken.”

Het consortium had al direct vanaf de start een kritieke massa met 26 deelnemers met daarbij grote partijen uit de sector zoals de datacenters, toeleveranciers, consultancy en de gebruikers. “Inmiddels zijn we doorgegroeid naar zo’n 45 deelnemers en streven we er nog steeds naar de energie footprint zo klein mogelijk te houden. De eerste overweging van de Gemeente Amsterdam om de wereld beter te maken en in het verlengde daarvan hoe ICT daarbij van dienst kan zijn, blijven we nastreven. Het ijkpunt van 1990 halen we als ICT-sector uiteraard niet, daarvoor blijft het dataverbruik te onstuimig groeien. Een term als Big Data bestond nog niet ten tijde van de oprichting. Wel kunnen we met de sector werken aan slimme duurzame toepassingen van ICT binnen gebouwenbeheer, mobiliteit en industrie.” Vlasveld rekent voor: “De hefboomwerking die ICT heeft bij de terugdringing van het energieverbruik kan aardig oplopen met een factor drie : één Kilowatt ICT levert drie Kilowatt energiebesparing op.”

Volgens Vlasveld hebben de participanten van het Consortium stuk voor stuk duurzaamheid hoog in het vaandel staan en willen dat inzetten voor innovatie. Terugkijkend op de afgelopen 4 jaar springt de diversiteit van de ICT-sector in het oog. “Variërend van software-developers, ingenieursbureaus, tot de datacenters zelf, kan een ieder met zijn eigen expertise bijdragen aan de duurzaamheid en vergroening maar vooral impulsen geven aan innovatie. Naast het verbruik van elektriciteit kijken we ook naar het ontwerp en de inbedding van datacenters in de omgeving. Net zoals onze blik op de bestaande in-house computerruimtes waar veel energiewinst valt te boeken.”

De keuze voor Amsterdam in de naamgeving is zeer voor de hand liggend: “Amsterdam en zeker groot Amsterdam is het centrum van datacenters. Nu is wel de tijd aangebroken om ook verder te kijken dan alleen de Amsterdamse regio en de samenwerking met andere regio’s te intensiveren. Het delen van onze expertise is iets wat we absoluut nastreven. 'Momenteel voeren we bijvoorbeeld gesprekken in Rotterdam en in Eindhoven om ook daar in te zetten op duurzaamheid en vergroening. We merken namelijk dat we steeds meer als kennispartner worden uitgenodigd bij publieke en bij private organisaties.”

“Het wordt nu zaak om nieuwe doelstellingen te formuleren om de Amsterdamse ambitie van 2025 te halen. Daar gaan we met onze participanten binnenkort zeker over in discussie en dan zullen er ongetwijfeld nieuwe piketpaaltjes geslagen worden.”

Jos Raaphorst is uitgever