Green IT Amsterdam exporteert groene datacenter expertise

Cover EED

Amsterdam is al jaren bekend als een internet hotspot waar tientallen grote datacenters zich hebben gevestigd. Deze datacenters voelden zich aangetrokken doordat zich in deze regio alle elementen bevinden die datacenters nodig hebben om goed te functioneren: fysieke ruimte, energie stabiliteit en connectiviteit (de Amsterdam Internet Exchange is hierin zeer belangrijk), en daarnaast een financieel economisch aantrekkelijk klimaat. Maar sinds enkele jaren heeft de datacenterbranche ook aan een sterke en unieke identiteit gewerkt, namelijk die van een energie bewuste en efficiënte datacenter industrie. Aan de basis hieraan lag onder andere het vestigingsbeleid van de gemeente Amsterdam, waar de term Green Data Port al vroeg is gekoppeld aan de ontwikkeling van een duurzame datacenter regio rondom Amsterdam.

Green IT Amsterdam werk sinds 2010 aan het clusteren en ontwikkelen van initiatieven die zich richten op het vergroenen van de datacenter industrie, en met name op het gebied van energie efficiëntie laat de Amsterdamse regio goede resultaten zien. Dit heeft zich mede ontwikkeld door de publiek-private samenwerking tussen datacenters, leveranciers van oplossingen, onderzoeksinstituten en overheid. Hierdoor groeit de datacenter industrie in de regio Amsterdam nog steeds jaarlijks zo’n 10%, maar groeit het energieverbruik steeds minder hard.

Buitenlandse interesse

Recentelijk ontstaat er steeds meer interesse vanuit het buitenland in de energiebewuste industrie die hier ontwikkeld is, de oplossingen en onderzoeken. Mede hierom is de publicatie ‘Energie efficiënt herinrichten van datacenters’ geschreven door EnergyGO, vorig jaar gepubliceerd en is nu vertaald in het Engels om deze ook te kunnen delen met het buitenland. De fraaie publicatie beschrijft vier technische en economisch haalbare business cases. Ook zijn vier interviews beschreven met bestuurders en beheerders van datacenters. Hierin komt de motivatie naar voren over waarom zij hebben besloten te renoveren en wordt toegelicht hoe dit in de praktijk is gedaan. Ten slotte zijn ook de energiebesparende maatregelen toegelicht die worden ingezet bij renovaties van datacenters. De Engelstalige versie is tot stand gekomen mede door Amsterdam Smart City, waar Green IT Amsterdam mee samenwerkt.

Quick scan Riga

Green IT Amsterdam werkt binnen het Europese project GreenITNet aan het in kaart brengen van green IT good practices uit verschillende Europese regio’s en het activeren van Europese steden om zelf green IT projecten te initiëren en daarmee de energie efficiëntie van hun steden te verbeteren.  Green IT Amsterdam heeft ook Nederlandse good practices aangeleverd voor de online database van GreenITNet, één daarvan is het initiatief Green IT Energy Solutions, waarbinnen onder andere een quick scan voor datacenters is ontwikkeld om datacenters te helpen kansen te identificeren op het gebied van energie efficiëntie. Binnen GreenITNet werkt Green IT Amsterdam samen met verschillende Europese partners waaronder de gemeente Riga/Riga Energy Agency. Deze organisatie heeft Green IT Amsterdam gevraagd om deze quick scan uit te voeren voor de datacenter faciliteiten van de stad Riga om zo bij te dragen aan een duurzame en toekomst gerichte IT visie. Green IT Amsterdam zal daarom met een kleine expert delegatie Riga bezoeken op 12 en 13 juni 2014 om deze scan uit te voeren. De delegatie zal bestaan uit TreFoil Energy (specialisten in het organiseren van energiescans van gebouwen), EnergyGO (specialisten in het uitvoeren van energiescans,  ontwikkelaars van duurzame energie concepten en auteurs van de eerder genoemde publicatie over herinrichten van energie efficiënte datacenters) en Air@Work (specialist in innovatieve energie efficiënte koel oplossingen voor datacenters). Andere organisaties die eerder hebben meegewerkt aan het ontwikkelen van de scan zijn onder andere Capgemini, Installect, Panduit, Orange Climate Group - Autarkis en andere deelnemers aan het Green IT Amsterdam consortium. Bart Roossien van EnergyGo over hun inbreng tijdens het bezoek aan Riga:

"De kennis en ervaring van EnergyGO helpt datacenters  energiebesparende maatregelen en concepten op integrale wijze te ontwerpen en toe te passen, we kijken ernaar uit dit te delen met de datacenter branche in Letland."

De tweede dag van het bezoek aan Riga zal besteed worden aan een workshop over energie efficiënte datacenters, waarbij de ontwikkeling van de regio Amsterdam centraal zal staan. Deze workshop maakt onderdeel uit van de bijeenkomst “Innovative ICT for the smart city” in het teken van de European Sustainability Energy Week en word georganiseerd in samenwerking met de gemeente Riga/Riga Energy Agency en word gesteund door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en de lokale branchevereniging voor de IT industrie, ITBaltic. De Nederlandse ambassadeur H. E. Mr. Henk van den Dool zal de workshop openen. Hiermee word nog maar eens onderstreept dat de expertise op het gebied van duurzame datacenters en digitale infrastructuur ingezet kan worden als export product en nieuwe kansen kan opleveren voor Nederlandse bedrijven. Betrokkene Marius Klerk van Air@Work over het bezoek aan Riga: “Air@Work verwacht met de scan in Riga kennis te delen voor het optimaliseren van het datacenter. Tijdens de aanwezigheid in Riga op het seminar “Innovative ICT for the smart city” wil Air@Work geïnteresseerden laten zien dat de nieuwe manier van datacenters koelen zeer betrouwbaar is, aanzienlijke in de energiekosten kan besparen en milieuvriendelijk is en verwacht hiermee nieuwe leads te kunnen genereren voor de toepassing”.

Green IT Amsterdam blijft continue werken aan het verduurzamen van de Amsterdam IT industrie, in het bijzonder de datacenters en kijkt hierbij ook naar mogelijke volgende stappen zoals hergebruik van warmte in de omgeving van datacenters, gebruik van duurzame energie, datacenters als energie elementen binnen smart grids en smart cities. Dit soort ontwikkelingen zullen blijvend bijdragen aan de energie bewuste identiteit van de datacenter regio Amsterdam en kansen opleveren in binnen en- buitenland voor de industrie. Andere mogelijkheden om de duurzame datacenter expertise en de Green Data Port in het buitenland onder de aandacht te brengen worden op dit moment onderzocht.

Maikel Bouricius is projectmanager bij Green IT Amsterdam

 
Dossiers