Storagegroei, bedrijfsgroei en virtualisatie kritische applicaties zorgen voor datacentergroei

servers

Storagegroei, bedrijfsgroei en het virtualiseren van kritische applicaties zijn de belangrijkste drivers voor datacentergroei in Europa. Dat blijkt uit onderzoek van Forrester Consulting in opdracht van Digital Realty Trust, leverancier van datacenter- en co-locatieoplossingen.

Het onderzoek in opdracht van Digital Realty vond plaats onder beslissers in de datacenterwereld in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Ierland.De gecombineerde resultaten van de vijf landen laten zien dat de belangrijkste verwachte drivers voor capaciteitsgroei in datacenters storagegroei (56 procent), bedrijfsgroei (48 procent) en virtualisatie (42 procent) zijn. De hierop volgende laag van verwachte drivers van groei omvat big data (36 procent), business continuity (26 procent) en datacenterconsolidatie (23 procent).

Groei in verschillende landen

De belangrijkste drivers voor groei per land waren:

  • Verenigd Koninkrijk: storagegroei, bedrijfsgroei, virtualisatie en big data;
  • Duitsland: storagegroei, virtualisatie, big data en bedrijfsgroei;
  • Frankrijk: storagegroei, bedrijfsgroei, virtualisatie en big data;
  • Nederland: bedrijfsgroei, storagegroei/big data (gelijk geëindigd) en virtualisatie/redundantie (gelijk geëindigd);
  • Ierland: bedrijfsgroei, compliancy/consolidatie (gelijk geëindigd) en business continuity.

“Deze uitkomsten bieden meer inzicht in bestaande en toekomstige klanteisen. Met een flinke verschuiving ten opzichte van vorig jaar zijn storagegroei, bedrijfsgroei en virtualisatie nu de belangrijkste drivers voor capaciteitsuitbreiding. In het onderzoek van 2013 waren dit nog security, disaster recovery en de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van voeding. Dit sluit aan bij de veranderende opvattingen over het datacenter van een kostenpost naar een omzetcentrum. Dit is een kritische component van de onderliggende bedrijfsgroei”, aldus Bernard Geoghegan, Managing Director EMEA bij Digital Realty.

Sterke uitbreidingsplannen

Gevraagd naar toekomstplannen voor de capaciteitsplanning van datacenters, zeggen bijna alle respondenten (92 procent) dat zij binnen vier jaar enige vorm van uitbreiding voorzien. Meer dan een derde (38 procent) van de respondenten verwacht dat het bestaande datacenterbudget groeit tussen de vijf en tien procent in de komende twaalf maanden. Nog eens zeven procent van de respondenten verwacht een budgettoename van meer dan tien procent in de komende maanden.

Bij de besluitvorming over nieuwe investeringen in datacenters zijn de connectiviteitsopties, waaronder het aantal en de beschikbaarheid van netwerkleveranciers, de belangrijkste overwegingen (81 procent). Daarna volgen betrouwbaarheid en beschikbaarheid van het datacenter (79 procent), de energiekosten van de locatie (77 procent) en de mate van controle over het datacenter (76 procent).

Methodologie

In het onderzoek in opdracht van Digital Realty voerde Forrester Consulting een online survey uit onder organisaties in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Singapore, Japan, Duitsland, Hong Kong, Frankrijk, Canada, Australië, Nederland en Ierland om datacenterplannen en drijfveren voor groei te evalueren. De resultaten van het Europese deel van de studie zijn gebaseerd op de antwoorden van 266 senior-level beslissers met verantwoordelijkheid voor een datacenter. Bijna twee derde werkt bij een bedrijf met meer dan duizend medewerkers. De respondenten kwamen uit de volgende regio’s: Verenigd Koninkrijk: 32 procent, Duitsland: 28 procent, Frankrijk: 24 procent, Nederland: tien procent en Ierland: zes procent. Het onderzoek vond plaats in februari 2014.

Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.