‘Op het gebied van connectiviteit alles afgedekt’

spi_2014-04_SpieBlauw_5784@@@

Het is ondenkbaar dat een gebouw wordt opgeleverd zonder voorzieningen voor water en elektriciteit. Ook gas is bijna altijd aanwezig. Daar is in rap tempo een ‘vierde utiliteit’ bij gekomen: connectiviteit. “ICT gaat in gebouwen en gebouwde omgevingen het verschil maken”, aldus CEO Lei Ummels van de ‘multi-technische dienstverlener’ SPIE Nederland. Om voorbereid te zijn op concepten als ‘Energie-efficiënte gebouwen’ en ‘smart cities’ nam SPIE Nederland vorig jaar de divisie Infrastructure Services & Projects over van KPN.

Het van oorsprong Franse SPIE is met 37.000 medewerkers in 31 landen een grote Europese speler op het gebied van energie en communicatie. In landen als Frankrijk, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk is de multi-technische dienstverlener bovendien een toonaangevende speler op de datacentermarkt. Zo vertrouwt BNP Paribas - een van de grootste bankengroepen ter wereld - de bouw en het onderhoud van zijn datacenters toe aan SPIE.

“In Nederland hebben we tot voor kort nauwelijks activiteiten ontplooid op de datacentermarkt”, vertelt Lei Ummels, CEO van SPIE Nederland. Volgens Ummels heeft dat met name te maken met de zwakke positie die SPIE Nederland innam in de ‘gebouwde omgeving’. “Wij zijn met name sterk op de markten industrie en infrastructuur.” Vanuit de services SPIE-Technology, SPIE-Infra, SPIE-Building Systems, SPIE-Controlec Engineering en SPIE-Industry ontwerpt, bouwt en onderhoudt SPIE Nederland bijvoorbeeld energie-installaties, bruggen, sluizen, stuwen en industriële installaties. “De gebouwde omgeving was goed voor slechts acht procent van onze omzet”, aldus Ummels.

E-fficient buildings

Om te komen tot een ‘gebalanceerde aanwezigheid’ was SPIE Nederland al enkele jaren op zoek naar een partij met een sterke aanwezigheid binnen de gebouwde omgeving en een specialisme op het gebied van connectiviteit. Ummels: “Er worden eigenlijk geen gebouwen neergezet die niet zijn voorzien van water en elektriciteit. Gas is ook bijna altijd aanwezig. Binnen SPIE Nederland waren we er al lange tijd van overtuigd dat we ook connectiviteit moesten kunnen bieden om onze positie te behouden.”

‘E-fficient buildings’ en de ‘Smart City’ zijn dan ook concepten waar SPIE veel energie in steekt, zo begrijpen we van Ummels. “Dan gaat het om vragen als ‘hoe kan ik zo efficiënt mogelijk gebruikmaken van een stuk asfalt?’, ‘hoe richt ik energiestromen intelligent in?’ en ‘hoe regel ik op een intelligente manier de toegang tot gebouwen?’. Dat zijn allemaal vraagstukken waar heel veel IT achter schuilgaat; daar zijn verbindingen voor nodig.”

Ummels geeft als voorbeeld de ‘intelligente zorgconcepten’ die de zelfredzaamheid van patiënten vergroten. Dan kan in zorginstellingen worden gedacht aan slimme camerasystemen die op de tabletcomputer laten zien wie er voor de deur staat of automatisch een opname starten en een verbinding opzetten met de verpleging op het moment dat een patiënt uit bed valt. Via dezelfde tabletcomputer kan een bedlegerige patiënt zelf de gordijnen open en dicht doen of de deur openen. “Maar om dergelijke concepten op grotere schaal snel uit te kunnen rollen, hadden we wel een partij nodig die de connectiviteit kan verzorgen.”

Vierde utiliteit

Tijdens de zoektocht naar versterking binnen de gebouwde omgeving diende de mogelijkheid zich aan om de Infrastructure Services & Projects (IS&P)-divisie van KPN over te nemen. “IS&P combineerde uitstekend met onze visie om binnen gebouwen connectiviteit als ‘vierde utiliteit’ aan te gaan bieden”, constateert Ummels. “Door IS&P binnen de familie op te nemen, werd SPIE geloofwaardiger als aanbieder van bijvoorbeeld intelligente zorgconcepten, mede door de wireless oplossingen die IS&P samen met KPN in deze sector kan bieden. Onze uitgangspositie werd door de overname een stuk beter. IS&P richtte zich bovendien op de bovenkant van de markt, daar waar wij als SPIE Nederland absoluut niet vertegenwoordigd waren.”

Na de afronding van de overname in maart 2013 ging IS&P - inclusief de 650 fte - verder als SPIE-Integrated Connectivity Solutions (ICS). “Vlak daarvoor hadden we met Gebr. van der Donk ook al een van de sterkste spelers in Nederland op het gebied van glasvezeltechniek overgenomen”, voegt Ummels toe. “Gecombineerd met IS&P kun je dan op het gebied van connectiviteit bijna alles leveren.”

PTT

IS&P maakte vijf jaar lang deel uit van de KPN-organisatie, eerst onder de vlag van Getronics en later KPN Zakelijke Markt. “Het mooie van de KPN-periode was dat we een totaalconcept konden bieden van hosting, housing én het zelf ontwikkelen van datacenters”, stelt Kees Verlaan, Directeur Datacenters & Specials bij SPIE-ICS. “Dankzij een ‘partnership-agreement’ met KPN kunnen we dit totaalconcept ook de komende jaren in samenwerking met KPN blijven aanbieden.” Door die overeenkomst ontstaan er volgens Verlaan ‘interessante combinaties’. Een voorbeeld daarvan is een twin-datacenterconcept waarbij het primaire datacenter wordt gebouwd door SPIE-ICS en het secundaire datacenter wordt geplaatst in een datacenter van KPN.

Lei Ummels, CEO van SPIE Nederland (l) en Kees Verlaan, Directeur Datacenters & Specials bij SPIE-ICS

De KPN-periode is echter maar een klein onderdeel van de lange geschiedenis van SPIE-ICS. “Grappig genoeg begint die lange geschiedenis wel bij wat toen nog PTT heette”, vertelt Verlaan. “Als Electric Engineering waren we vanaf 1970 betrokken bij het aanleggen van de huisaansluitingen van de PTT. Vanaf 1980 zijn we ons gaan richten op de bekabelingsnetwerken voor onder andere kantoornetwerken. De allereerste UTP-kabel in Nederland werd aangelegd door een medewerker van Electric Engineering.” In de hoogtijdagen waren bijna duizend werknemers van de bekabelingsspecialist actief in het aanleggen van UTP-netwerken.

Al snel werden ook de datacenteromgevingen bediend door Electric Engineering. “Met ons ‘prefab-concept’ - waarmee we nog altijd redelijk uniek zijn in de markt – konden en kunnen we duizenden aansluitingen in twee of drie weken tijd realiseren”, aldus Verlaan. “Rond 2000 ontstond er steeds meer vraag naar het ‘turn-key’ opleveren van datacenters, inclusief zaken als power, koeling, beveiliging en bouwkundige zaken. Dat hebben we altijd vanuit een ICT-gedachte gedaan, door samen met de klant te inventariseren wat de werkelijke behoefte nu is en in de toekomst zal zijn en daar het ontwerp van het datacenter op te projecteren. Tevens streven wij ernaar om onze klanten in de beheerfase een up-timegarantie te bieden in plaats van het bieden van onderhoud en beheer. Daar ligt onze toegevoegde waarde. Er zijn inmiddels veel spelers die een datacenter ‘turn-key’ kunnen opleveren en beheren, maar dan is het toch vaak ‘u vraagt, wij draaien’.”

Werelden komen bij elkaar

Deze aanpak heeft Verlaan en zijn collega’s een trouwe klantenkring opgeleverd binnen onder andere de overheid en de financiële sector. “We hebben hoogwaardige datacenters ingericht, soms onder extreme geheimhouding”, blikt Verlaan met enige trots terug. Een voorbeeld van een recent project is de inrichting van een nieuw datacenter voor de financiële dienstverlener CCV Holland. Ook zorgt SPIE-ICS voor het dagelijkse beheer van datacenters en computerruimtes, zoals bijvoorbeeld bij het UWV.

“Bij SPIE komen nu de werelden bij elkaar”, concludeert Verlaan. “Als IS&P konden we de totale keten van connectiviteit in de gebouwomgeving al invullen, als onderdeel van SPIE zijn we in staat om dit verder uit te bouwen. Ondergrondse verbindingen kunnen we bijvoorbeeld samen met de collega’s van SPIE-Infra nu zelf invullen, HVAC-oplossingen in samenwerking met de collega’s van SPIE-Building Systems. Tevens kunnen we nu onze internationale klanten ook buiten Nederland veel beter bedienen.”

Ook de toepassing van de draadloze netwerkoplossing die SPIE-ICS voert, is een mooi voorbeeld van ‘werelden die bij elkaar komen’. “Bij een ‘shutdown’ van een fabriek worden er honderden mensen ingevlogen die ervoor moeten zorgen dat de fabriek zo snel mogelijk weer ‘up’ is”, vertelt Ummels. “Die mensen moeten worden gehuisvest en moeten over ICT-voorzieningen beschikken. Voor de ICT-voorzieningen worden er dan bundels kabels naar binnen gebracht, en dat wordt eigenlijk altijd een chaos. Daar hebben we nu met de draadloze netwerkoplossing van SPIE-ICS een mooi alternatief voor dat we ook breder gaan inzetten binnen industriële omgevingen.”

“We hebben nu enorm veel kennis en kunde in huis”, besluit Ummels. “Dat moet je op een relaxte manier bij elkaar brengen. Als je gaat forceren, gaat het fout. Het begint met het verwonderen over wat je hebt gekocht.”

Over SPIE Nederland en ICS

SPIE Nederland behoort tot de top-5 technische dienstverleners in Nederland. De dochteronderneming van het al meer dan 150 jaar actieve SPIE S.A. heeft ruim 2600 medewerkers in dienst die vanuit 21 vestigingen een pro forma-omzet genereren van 418 miljoen euro. De service SPIE-ICS (Integrated Connectivity Solutions) ontwerpt, bouwt, implementeert en beheert infrastructuren op het gebied van connectiviteit, datacenters, fysieke beveiliging en klantspecifiek passief LAN-beheer.

Ferry Waterkamp is freelance journalist

 
Lees ook
NL-ix zet Nokia IP-routing in om te transformeren in gedistribueerd zakelijk internetknooppunt voor heel Europa

NL-ix zet Nokia IP-routing in om te transformeren in gedistribueerd zakelijk internetknooppunt voor heel Europa

NL-ix,Europa's grootste gedistribueerde Internet Exchange provider (IXP), zet Nokia 7750 Service Routers (SR) met snelheden tot 800GE interfaces in voor de meer dan 100 datacenters op het continent.

Nieuwe ITU-normen voor optisch transport tot 800 gigabit per seconde

Nieuwe ITU-normen voor optisch transport tot 800 gigabit per seconde

De nieuwe normen van de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU) voor het Flexibele Optische Transportnetwerk (FlexO) voorzien in gegevensoverdracht met snelheden van 400 tot 800 gigabit per seconde (Gbit/s). De nieuwe normen bevatten ook functies voor regeneratie om het bereik van FlexO uit te breiden en een nieuwe klasse van Ethernet-geoptimal1

ITU’s World Radiocommunication Conference maakt afspraken over breedbandconnectiviteit en 6G

ITU’s World Radiocommunication Conference maakt afspraken over breedbandconnectiviteit en 6G

De World Radiocommunication Conference 2023 (WRC-23) heeft onlangs haar deuren gesloten met een belangrijke overeenkomst tussen de lidstaten van de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU). De bijgewerkte verdragen voorzien onder andere in de toewijzing van nieuw spectrum voor breedbandconnectiviteit, cruciaal voor datacenters en edge-faciliteit1