Greenpeace: 'Apple, Facebook en Google hebben de schoonste datacenters'

green-it

Apple, Facebook en Google gaan in de IT-sector aan de leiding als het gaat om vergroening van hun energieverbruik. De datacenters van de IT-bedrijven draaien in toenemende mate op schone energie. Greenpeace stelt dat Apple, Facebook en Google in twee jaar tijd een grote ommezwaai hebben gemaakt in hun energiebeleid.

Greenpeace vergelijkt het energieverbruik van 19 IT-bedrijven en hun ruim 300 datacentra met elkaar in het rapport ‘Clicking Clean: How Companies are Creating the Green Internet'. De nieuwe cijfers staan in schril contrast met de cijfers van twee jaar geleden, toen Apple ergens onderaan bungelde. Kim Schoppink, campagneleider van Greenpeace:‘ Binnen 24 maanden nadat Apple zich committeerde aan de overstap op schone energie behoorde het bedrijf al bij de groene top van de sector, daarmee toonde het klasse. Apple beheert het grootste particuliere zonnepanelenpark in Amerika.’

Amazon Web Services en Twitter

Niet alle bedrijven blijken even goed te presenteren. Greenpeace wijst op het feit dat Amazon Web Services, hoster van populaire internetdiensten als Pinterest, Netflix, Spotify en Tumblr, grotendeels afhankelijk zijn van vervuilende kolenstroom. Ook Twitter presteert op dit gebied slecht. Het social media bedrijf is volgens Greenpeace weinig transparant over zijn energieverbruik en koopt daarnaast nauwelijks schone energie in.

Datacentra zijn volgens Greenpeace de fabrieken van de 21ste eeuw. Duizenden computers slaan er alle informatie op die we online bekijken, gebruiken en opslaan. Het elektriciteitsverbruik van deze sector groeit evenredig mee: het verbruik van de grote internationale IT-bedrijven is zes keer zo veel als het verbruik van heel Nederland. De sector is daarmee een grote CO2-uitstoter. Greenpeace roept de IT bedrijven daarom op om zo snel mogelijk alleen nog maar schone energie af te nemen.

Dossiers
Lees ook
Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)