UPS-systemen zijn betrouwbaar, maar falen wel degelijk

UPS-systemen zijn in datacenters van groot belang om onderbrekingen in de stroomvoorziening op te vangen. De continuïteit van de dienstverlening kan anders immers niet gegarandeerd worden. Bijna de helft van alle bedrijven vertrouwt volledig op UPS-systemen om de stroomonderbrekingen op te vangen. Ondanks dat UPS-systemen over het algemeen erg betrouwbaar blijken te zijn, falen de systemen toch op sommige momenten. Dit kan grote gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van cruciale bedrijfsapplicaties.

Datacenter specialist First Case Racks & Batteries (FCR&B) heeft Pb7 Research onderzoek laten doen naar UPS-systemen en bijbehorende monitoringsystemen in datacenters. Slechts 3 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan tijdens stroomonderbrekingen regelmatig met UPS-falen te worden geconfronteerd. 35 procent heeft nooit enige problemen met zijn UPS-systemen. De systemen zijn over het algemeen dan ook betrouwbaar. Problemen komen echter wel degelijk voor. Maar liefst 65 procent van alle bedrijven heeft wel eens in meer of mindere mate met een falende UPS te kampen gehad.

Veel UPS-systemen blijken wel eens problemen te hebben gegeven

Onmisbare schakel

“Het inzetten van UPS-systemen is algemeen gebruik binnen Nederlandse datacenters en is een onmisbare schakel voor een betrouwbare dienstverlening. De meeste datacenters hebben ervaring met falende UPS-systemen. Hoewel het niet met grote regelmaat voorkomt, is het optimaliseren van de betrouwbaarheid van UPS-systemen voor vrijwel ieder datacenter van groot belang”, legt Peter Vermeulen, directeur van Pb7 Research, uit.

Onderhoud is voor een UPS dan ook van groot belang. Een UPS is voorzien van batterijen, die een beperkte levensduur hebben. Deze batterijen moeten op termijn dan ook worden vervangen. Het is dan ook van belang de staat van de batterijen nauwkeurig te monitoren. Hiervoor zijn monitoringoplossingen beschikbaar, waarvan sommige geautomatiseerd zijn. 58 procent van de bedrijven maakt gebruik van een dergelijke oplossing. 13 procent stelt de aanschaf van zo'n systeem te overwegen, terwijl 5 procent hier al concrete plannen voor heeft. Monitoringoplossingen voor UPS zijn dan ook populair.

Monitoringoplossingen voor UPS-systemen zijn populair

Risico op UPS-falen verminderen

Het feit dat veel bedrijven in het verleden te kampen hebben gehad met UPS-falen speelt hierbij een belangrijke rol. Maar liefst 76 procent van de bedrijven die een monitoringoplossing voor UPS-systemen gebruikt is deze oplossing gaan gebruiken om het risico op UPS-falen te verminderen. Slechts 13 procent kiest voor een dergelijke oplossing om de kosten van onderhoud te verlagen.

“Datacenters begrijpen het belang van batterij-monitoring voor een betrouwbare dienstverlening. Er wordt echter nog maar weinig nagedacht over hoe monitoring kostenbesparingen kan opleveren, doordat batterijen later vervangen kunnen worden en het beheer minder tijd kost. Dat merk ik ook duidelijk in de praktijk", zegt Ad Smulders, directeur van FCR&B.

Het risico op UPS-falen is de belangrijkste reden een monitoringoplossing te gebruiken

Weerstand

Verschillende factoren spelen een belangrijke rol in de levensduur van een batterij. De temperatuur van de batterij is een duidelijke indicator, maar ook het voltage en weerstand zijn zeker van belang. Het is dan ook opvallend dat bedrijven vooral geïnteresseerd zijn in het voltage en de temperatuur van de batterijen. 60 procent wil rapportages ontvangen over temperatuur, terwijl 57 procent vooral het voltage van de batterijen in de gaten wil houden. Slechts 37 procent vindt het ook van belang dat de monitoringoplossing de weerstand van de batterij toont.

Smulders verklaart het belang van het monitoren van de weerstand. “Als de weerstand van een batterij omhoog gaat, dan is er sprake van ‘kortsluiting’. Het kan echter ook zijn dat in het productieproces vervuiling van de batterij is opgetreden, bijvoorbeeld van gel. Bij ingebruikneming van de batterij kan dit wegbranden, wat een verhoging van de weerstand veroorzaakt. De batterij kan daarna weer zijn normale cyclus aannemen en een gebruikelijke levensduur hebben. Dit kan je alleen concluderen na het langere tijd monitoren van de betreffende batterij.”

Bedrijven zijn vooral geïnteresseerd in de temperatuur en het voltage van een batterij

De mate waarin monitoringoplossingen van UPS-systemen geautomatiseerd zijn verschilt per oplossing. Zo slaan sommige oplossingen alarm als specifieke waardes worden overschreden, waardoor een beheerder op tijd wordt gewaarschuwd als een batterij moet worden vervangen. Andere oplossingen slaan geen alarm, wat betekent dat de beheerder zelf goed moet opletten om UPS-falen te voorkomen. Alarmering blijkt voor bedrijven minder van belang te zijn dan de mogelijkheid de waardes te monitoren. Bedrijven nemen dus genoegen met het zelf handmatig controleren van de temperatuur, de voltages en de weerstand van batterijen. “Ik zie in de praktijk dat uiteindelijk de waarden niet meer worden gemonitord, wat een potentieel gevaar voor de continuïteit van de systemen kan opleveren”, geeft Smulders aan. “Het uitbesteden van deze monitoring kan dan uitkomst bieden”.

Servicecontract

Monitoring is voor veel bedrijven dan ook van groot belang. Bedrijven voeren deze activiteiten over het algemeen in eigen huis uit. 69 procent van de organisaties wil het liefst zelf de staat van batterijen in UPS-systemen monitoren. 29 procent sluit hiervoor liever een servicecontract af en besteedt de monitoring dus het liefst uit aan een derde partij.

Het overgrote merendeel houdt de batterijen van UPS-systemen het liefst zelf in de gaten

Vooral de leverancier van de UPS wordt gezien als een geschikte kandidaat om de staat van batterijen te monitoren. Van de bedrijven die voor een servicecontract kiest wil 80 procent dit contract afsluiten met de UPS-leverancier. Slechts 9 procent vertrouwt liever op de leverancier van de batterijen.

Maar liefst 80 procent van de bedrijven wil een servicecontract met de UPS-leverancier

In eigen huis

“Hoewel veel datacenterbeslissers de monitoring bij voorkeur in eigen huis uitvoeren, staat men tegelijkertijd onder druk om steeds efficiënter te werken, waarbij steeds minder tolerantie voor downtime overblijft. Door batterij- monitoring uit te besteden, kunnen de datacentermedewerkers meer tijd aan andere zaken besteden, terwijl gespecialiseerde professionals de batterijen in de gaten houden”, legt Smulders uit.

Het onderzoek is in opdracht van First Case Racks & Batteries uitgevoerd onder datacenterbeslissers van Nederlandse organisaties. Pb7 Research heeft in december 2013 en januari 2014 vragen voorgelegd aan 93 beslissingsnemer.

Wouter Hoeffnagel is journalist

 
Dossiers
Meer over
Lees ook
Nederlands project krijgt financiering om energieverbruik en CO2-uitstoot datacenters terug te dringen

Nederlands project krijgt financiering om energieverbruik en CO2-uitstoot datacenters terug te dringen

Een consortium van zeven Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen krijgt financiering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nadat de Europese Commissie op 5 december jl. groen licht gaf aan het IPCEI-CIS programma.

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

In het recente artikel over het aantal datacenters is verwezen naar een bijeenkomst van de MRA (Metropool Regio Amsterdam). Over die bijeenkomst zijn vragen gesteld. Wat was precies de bedoeling en voor wie dit is georganiseerd.