Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Cisco-Michiel_Panders-01

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Bedrijven maken gebruik van private cloud-oplossingen en verwachten dezelfde functionaliteit als van public cloud. Waar colocatiefaciliteiten vroeger weinig meer boden dan rackruimte en bekabeling, vragen klanten nu om complete oplossingen voor end-to-end service en monitoring. Ze moeten er absoluut zeker van zijn dat alles aan de regels voldoet. Ze moeten weten hoe snel ze een applicatie kunnen opstarten. Men wil weten hoeveel capaciteit er vrij is op servers en het netwerk. Klanten moeten direct inzicht hebben in waar fysieke ruimte beschikbaar is, om ongekend snelle implementatie te garanderen. Bovendien hebben mensen deze informatie direct nodig. Zodra ze deze input hebben, verwachten ze dat een nieuwe hardwareconfiguratie direct kan worden geïmplementeerd en operationeel is.

Om aan deze behoeften tegemoet te komen, neemt de complexiteit van de infrastructuurstack steeds verder toe. Snelheid en flexibiliteit vragen echter om precies het tegenovergestelde: vereenvoudiging. Bovendien worden er knelpunten veroorzaakt door verouderde infrastructuren en is er onvoldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar. Industrieën die oplossingen bieden voor verschillende lagen van de stack ontwikkelen en gebruiken daarom snel digitale tooling om het Ontwerp, de Bouw en het Gebruik van de complexe infrastructuren te vereenvoudigen.

Bij het ontwerp van de fysieke omgeving van ruimtes en koeling in datacenters wordt gebruik gemaakt van digital twinning. Zo kunnen ontwerpen worden gesimuleerd en geverifieerd voordat ze worden geïmplementeerd. Passieve infrastructuren worden digitaal ontworpen om op voorhand de vereisten voor racks en de optimale plaatsing ervan nauwkeurig te bepalen, evenals de algehele lay-out. Zo kunnen kabellengtes en -trajecten bijvoorbeeld vooraf worden geconfigureerd. Bovendien wordt deze tooling gebruikt voor workflowbeheer, compliance en monitoring zodra het datacenter de operationele fase ingaat.

Op het niveau van actieve netwerken automatiseert en valideert intent-based netwerksoftware het ontwerp, de implementatie en de werking van datacenternetwerken. Met krachtige analyses wordt gezorgd voor optimale netwerkprestaties en worden problemen snel opgelost. Deze aanpak voorkomt zelfs uitval, dankzij voorspellend inzicht, en biedt wijzigingscontrole met netwerkbrede rollback-mogelijkheden.

Kortom, beschikbaarheid, schaalbaarheid en flexibiliteit moeten van het hoogste niveau zijn, en alles moet sneller en efficiënter worden uitgevoerd. Slimme digitale tooling/systemen kunnen processen optimaliseren en automatiseren die inmiddels het niveau van complexiteit te boven gaan dat wij mensen eenvoudig, snel en foutloos aan kunnen. Je kunt een DC simpelweg niet meer plannen, bedienen en beheren met behulp van een spreadsheet – en daarnaast moeten de verschillende belanghebbenden van de stack nu meer dan ooit samenwerken.

Michiel Panders is General Manager Europe bij Reichle & De-Massari

Lees ook
Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.