Tesla werkt aan 100 kWh energieopslagsystemen voor datacenters

powerwall-battery-group

Tesla werkt aan een 100 kWh energieopslagsysteem op basis van batterijen. Het systeem is gericht op datacenters en kan oneindig worden geschaald.

Energieopslagsystemen spelen een belangrijke rol in het verduurzamen van de energievoorziening van datacenters. Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van hybride oplossingen waarbij meerdere duurzame energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie worden gecombineerd. Beide bronnen zijn echter niet 24 uur per dag beschikbaar, waardoor opslag van energie noodzakelijk is.

PowerPack

Tesla speelt hierop in met de PowerPack, een 100 kWh energieopslagsysteem gericht op datacenters. De batterij kan onder andere worden ingezet om pieken op te vangen in het stroomverbruik, elektriciteit aan te schaffen op het moment dat dit het goedkoopst is, deelnemen aan smart grid-diensten om energie terug te leveren aan het energienetwerk en noodstroomvoorziening tijdens stroomonderbrekingen. De PowerPack wordt geleverd door Tesla Energy for Businesses. Amazon Web Services is al gestart met een pilotproject met het systeem.

Daarnaast brengt Tesla verschillende varianten van de Powerwall op de markt, energieopslagsystemen gericht op thuisgebruik. De Powerwall is beschikbaar in een 7 kWh variant voor dagelijks toepassingen en een 10 kWh voor backup toepassingen.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google heeft bekendgemaakt dat de CO2-uitstoot van het bedrijf bijna 50% is gestegen ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het milieuverslag van 2024 dat het bedrijf onlangs heeft gepubliceerd. Deze stijging vormt een aanzienlijke tegenslag in de ambitie van Google om tegen 2030 netto nul emissies te bereiken.

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.