Schwarz Group bouwt 200MW datacenter
Twee weken geleden kwam een van de grootste online Engelstalige publicaties voor datacenters met het bericht dat de Schwarz Group op ongekende schaal gaat bouwen in het oosten van Duitsland. Dat bericht is een week later door een Nederlandse publicatie overgenomen.
Het is niet vreemd dat berichten van concurrenten als bron van inspiratie worden gebruikt. Het is wel vreemd dat de bouwplannen al begin december in de Duitse pers en zelfs op de regionale tv zijn genoemd, en buiten Duitsland door niemand is opgepakt.
Als iets bewijst hoe gebrekkig het volgen van ontwikkelingen gaat is het wel bovenstaande. Amerikaanse en beursgenoteerde bouwers en exploitanten van datacenters hebben meer dan warme banden met delen van de pers. Wie daar blind op vaart ziet en beschrijft maar een deel van de trends en snapt dus ook niet een deel van de ontwikkelingen in de EU.
Nederland
In de EU begint het begrip digitale soevereiniteit steeds meer gebruikt te worden. We zien het in Nederland waar de Algemene Rekenkamer uiterst kritisch is over het cloud gebruik van de overheid en waar SIDN de plannen voor migratie naar AWS moet aanpassen.
Frankrijk en Duitsland
Over de grens speelt precies hetzelfde. Dat Frankrijk de eigen nationale belangen goed in het oog houdt zal niemand verbazen. Wat er in Duitsland aan de hand is ontgaat velen. De meeste lezers weten dat Duitse bedrijven, burgers en overheden veel nadruk op privacy leggen en daarom een voorkeur voor Duitse, of eventueel EU, datacenters hebben.
DS als USP
Het is echter slechts maar een deel van het verhaal. Alleen al de vorige week zijn in Duitse online publicaties meer dan tien artikelen verschenen waarin digitale soevereiniteit wordt genoemd. Commerciële aanbieders van software, hardware gebruiken het veel meer in de communicatie en marketing dan in Nederland. Producenten, van de staalindustrie tot de levensmiddelenhandel verwijzen er naar om zich te positioneren richting de markt. Sturen op DS is er een USP.
Dat deze aanpak werkt blijkt uit de manier waarop Amerikaanse hyperscalers reageren. Die trekken alle registers open om het AI aanbod onder de aandacht te brengen. Met die communicatie proberen ze vooral de aandacht af te leiden van het niet kunnen pareren van de USP’s van de lokale en nationale datacenterbedrijven.
Alleen AI noemen
De grote analistenbureaus komen, net als het gros van de publicaties, niet veel verder dan het overnemen van AI verhaal van een uiterst beperkt aantal bedrijven. Bij de voorspellingen over 2025 die zijn uitgegeven wordt in het beste geval digitale soevereiniteit genoemd als een van de ontwikkelingen op grote afstand van AI. Wat het precies betekent en voor wie, daar wordt geen aandacht aan besteed.
Het lijkt er op dat deze specialisten niet doorhebben dat er meer aan de hand is dan AI en het mede daarom gevreesde stroomgebrek. Dat Schwarz Group ergens 200MW (*) aan datacentercapaciteit neerzet, het restwarmte vraagstuk invult en dat het twee weken duurt eer daarover door de kenners geschreven wordt zal dat bedrijf trouwens koud laten. In eerdere presentaties en gesprekken hebben vertegenwoordigers verteld dat de publiciteit zoeken niet tot de core business hoort.
(*) 200MW komt overeen met de maximale capaciteit van het nooit gebouwde Facebook hyperscaler complex in Zeewolde.
(tekening is van de Schwarz Group)
Meer over
Lees ook
Datacenter naming & shaming door de politie?
De politie heeft vrijdag medegedeeld bij een datacenter servers in beslag te hebben genomen. Dat de politie datacenters bezoekt is iets dat vaker voorkomt. Wat voorheen niet gebeurde is dat redelijk concreet wordt gemaakt om welke datacenter het gaat. Is dit niet een vorm van naming & shaming?
Greenhouse opent DC3: nieuw datacenter regio Rotterdam/Den Haag
Met de recente opening van DC3 in ’t Westland in de regio Rotterdam/Den Haag heeft de colocatieprovider een derde datacenter toegevoegd, wederom een moderne Tier 3 colocatiefaciliteit. Gevestigd in Naaldwijk, dichtbij DC1 en DC2.
Hoe geloofwaardig is de vraag naar datacentercapaciteit in Londen?
Berichten in de Britse pers gaan over een ongekend grote vraag naar nieuwe datacentercapaciteit in Londen en over de wachtrijen die er zijn. Een bron van al die berichten is een rapport van een vastgoedonderneming. Dat verwijst dan weer naar meldingen van onder andere de netbeheerders.