Hoe geloofwaardig is de vraag naar datacentercapaciteit in Londen?
Berichten in de Britse pers gaan over een ongekend grote vraag naar nieuwe datacentercapaciteit in Londen en over de wachtrijen die er zijn. Een bron van al die berichten is een rapport van een vastgoedonderneming. Dat verwijst dan weer naar meldingen van onder andere de netbeheerders.
Er is iets aan de hand als er 400GW aan capaciteit niet geleverd kan worden en "GW" is geen schrijffout. Het begint er mee dat er geen woord wordt gerept over vierkante meters of een andere oppervlaktemaat. Bij datacenters blijft men stug volharden in het weergeven van de gevraagde capaciteit. Dat is al jaren zo. Daarmee wordt in ieder geval voorkomen dat pers, burgers en politici op voorhand struikelen over de omvang van de gebouwen en de uitstraling op een omgeving.
Iets anders dat opvalt is de opmerking van de auteurs dat tot 70 procent van de aanvragen voor die 400GW wellicht nooit gerealiseerd zullen gaan worden. Waarom dat zo is, daarover blijft men de juiste antwoorden schuldig.
Die zijn is echter wel te vinden, want ook dit is iets dat de sector wereldwijd begeleidt. Het is niets meer of minder dan claims rondbazuinen om indruk te maken op investeerders, bestaande klanten en de concurrentie.
Hier in de MRA heeft dat handdoekjes leggen geleid tot tal van maatregelen door de overheid. Wie daarvan het meest hebben geprofiteerd zijn de datacenters die al een footprint hadden, al dan niet met ingediende bouwplannen. Mogelijke nieuwkomers zijn afgeschrikt en op afstand gehouden.
Dergelijk gedrag kan uit concurrentieoverwegingen verklaarbaar zijn, of het bijdraagt aan een positief imago van de sector is een andere vraag. Met de beschuldigende vinger naar de netbeheerders wijzen maakt verder weinig indruk.
Natuurlijk AI
Wat een link heeft met die 400GW is natuurlijk AI. Als iedereen zijn datacenter of hyperscale aanbod wil uitbreiden met meer AI capaciteit, dan vertaalt zich dat in meer vraag naar capaciteit. Maar ook hier geldt – en daarvoor kan verwezen worden naar de recente publicaties van Uptime Institute – het is weinig realistisch uit te gaan van 100 procent omzetting van de aankondigingen naar bouwen.
Dat er vraag naar nieuwe datacentercapaciteit in Londen is, dat is logisch. 400GW aan capaciteit die nu niet gerealiseerd kan worden, dat is een ongeloofwaardig verhaal.
Meer over
Lees ook
Wethouder: Amsterdam moet op slot voor datacenters tot 2035
Het is de categorie nieuws waarmee Amsterdam tot ver buiten de landsgrenzen de pers zal halen. In en rond de hoofdstad zal er tot 2035 geen ruimte op het elektriciteitsnet voor datacenters worden vrijgemaakt. Dat is het voorstel van wethouder Pels waarover de gemeenteraad volgende maand vergadert.
EU kondigt plan aan om AI-datacentercapaciteit te verdrievoudigen
De Europese Unie (EU) heeft een ambitieus plan aangekondigd om de AI-datacentercapaciteit binnen de komende zeven jaar te vertrievoudigen. Dit initiatief is onderdeel van een grotere strategie om Europa's positie als wereldleider in kunstmatige intelligentie (AI) te versterken.
Trump tekent executive order om kolencapaciteit uit te breiden
President Donald Trump heeft een reeks maatregelen ondertekend die gericht zijn op het uitbreiden van de rol van kolencentrales in het Amerikaanse elektriciteitsnetwerk. Deze initiatieven zijn ontworpen om de mijnbouw en het gebruik van kolen in de Verenigde Staten te stimuleren