Magic Quadrant voor Data Center Infrastructure Management (DCIM)

Emerson Network Power, Schneider Electric en Nlyte Software zijn leidende spelers op de markt voor Data Center Infrastructure Management (DCIM). Dit blijkt Lees verder »

Datacenter aan vooravond ingrijpende veranderingen

Het is hoog tijd dat er een einde komt aan het groepsdenken binnen de datacenterindustrie. Dat stelt de Britse datacenterexpert John Laban. Lees verder »

‘Wij maken het zoals de klant het wil hebben’

Te lange kabels zijn de gruwel van iedere datacentermanager. “Wij kunnen kabels exact op maat leveren, precies op de lengte die nodig Lees verder »

Op naar het datacenter van de toekomst

We leven weer eens in revolutionaire tijden – ‘disruptive’ is het modewoord. Alleen het aantal laptops, tablets en smartphones dat tegenwoordig op Lees verder »

 
Een kerncentrale in het Tsjechische Temelin (bron: FreeImages.com/gc85)

DINL: ‘Ook kernenergie moet worden overwogen om energiezekerheid te bieden aan datacenters’

Energiezekerheid is voor Nederlandse internetbedrijven van groot belang. De betrouwbaarheid van de Nederlandse stroomvoorziening voor onder andere de vele datacenters in Nederland baart de bedrijven zorgen. Om stabiliteit op de lange termijn te kunnen garanderen is het noodzakelijk ook de mogelijkheden van kernenergie in de besluitvorming mee te nemen.

Veelvoorkomende fouten bij het ontwerpen van datacenters

In een dynamische datacentermarkt moeten beslissingen vaak snel worden genomen om de laatste veranderingen en ontwikkelingen te kunnen bijbenen. Er worden onvermijdelijk fouten gemaakt, wat kan leiden tot gebrekkige planning en inrichting van de infrastructuur op de langere termijn. Alberto Zucchinali van Siemon bespreekt een zestal veelvoorkomende fouten die steeds weer worden gemaakt en legt uit wat er kan worden gedaan om de infrastructuur van onze datacenters te verbeteren.

Greenpeace looft Facebook’s inzet op duurzame energie

Facebook maakt bekend in Ierland een nieuw datacenter te bouwen. Het datacenter wordt volledig aangedreven met duurzame energie. Greenpeace is lovend over het besluit van Facebook en de inzet die het bedrijf heeft getoond op het gebied van duurzame energie.

Gartner

Magic Quadrant voor Data Center Infrastructure Management (DCIM)

Emerson Network Power, Schneider Electric en Nlyte Software zijn leidende spelers op de markt voor Data Center Infrastructure Management (DCIM). Dit blijkt uit het Magic Quadrant voor DCIM Tools van Gartner. CA Technologies staat voor het eerst in jaren niet in het Magic Quadrant, nadat het bedrijf vorig jaar bekendmaakte uit de DCIM markt te stappen. We duiken in het Magic Quadrant en zetten de belangrijkste spelers op de DCIM markt op een rijtje.

draka-logo-1

Koppeling nationale grids waarborgt energievoorziening datacenters

Met de groei van het aantal datacenters in ons land neemt ook de behoefte aan een betrouwbare energievoorziening toe. Storingen als vorig jaar Noord-Holland troffen bedreigen echter de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsland voor datacenters. Bovendien rijst de vraag of de benodigde energie zich voldoende duurzaam laat opwekken. Een oplossing ligt in het koppelen van de elektriciteitsnetwerken van de diverse Europese landen. De Europese Unie en de netwerkbeheerders zetten in op slimme, goed verbonden energiegrids.

openDCIM: open source software voor Data Center Infrastructure Management

Data Center Infrastructure Management (DCIM) wordt vandaag de dag door velen gezien als een onmisbare tool voor het beheren van datacenterinfrastructuur. De software is echter niet goedkoop, wat de implementatie van DCIM software bij sommige partijen in de weg staat. Het open source openDCIM project biedt uitkomst.

De Rockport Power Plant in de Amerikaanse staat Indiana (bron: FreeImages.com/Keith Syvinski)

Veel datacenters stoten meer CO2 uit dan gedacht

Veel datacenters blijken in de praktijk fors meer kolenenergie te verbruiken dan wordt gemeld op basis van de Emissions & Generation Resource Integrated Database (eGRID) van de U.S. Environmental Protection Agency (EPA). Ook de CO2-uitstoot van datacenters komt hierdoor hoger uit. Het verschil wordt veroorzaakt door het gebruik van verouderde tools gebruiken om kolengebruik in kaart te brengen.

Vier datacentermodellen in opkomst

Er zijn op dit moment vier archetypen van datacenters te onderscheiden die een ingrijpende invloed hebben op de manier waarop datacenters er in de toekomst uitzien en werken. Ieder type heeft zijn eigen aanleiding, achtergrond en kenmerken. Organisaties staan nu voor de vraag welk type of welke combinaties van types het meest geschikt zijn voor hun specifieke bedrijfsvoering.

Reichle & De-Massari neemt Amerikaanse fiber-optische specialist Realm over

De Zwitserse kabelspecialist Reichle & De-Massari (R&M) neemt het Amerikaanse Realm Communications Group over. Realm is een fiber-optische specialist met zijn hoofdbasis in Milpitas, Californië in de Verenigde Staten (VS).

PRY_22

Datacenter aan vooravond ingrijpende veranderingen

Het is hoog tijd dat er een einde komt aan het groepsdenken binnen de datacenterindustrie. Dat stelt de Britse datacenterexpert John Laban. Out of the box-denken wordt van cruciaal belang, meent de Engelsman. We doen momenteel veel te veel dingen ‘omdat we dat nu eenmaal altijd zo gedaan hebben’, stelt hij in dit artikel. Met name de opkomst van open hardware – bijvoorbeeld via het Open Compute Project – biedt ongekende kansen, maar veel bouwers en beheerders van zowel commerciële datacenters als enterprise rekencentra lijken niet open te staan voor nieuwe technologie en nieuwe werkmethoden.