Internet of Things vereist nieuwe aanpak capaciteitsplanning

Langzaam maar zeker begint het Internet of Things te veranderen van een veelbelovend maar vooral ook abstract concept in een aanpak die Lees verder »

IEC 30134: reddingsboei voor PUE?

Wordt PUE door de introductie van nieuwe normen een nuttige meeteenheid voor de energie-efficiëntie van datacenters? Of heeft het misbruik ervan om Lees verder »

Pure Storage biedt de kracht en betrouwbaarheid om zelfs de meest veeleisende business en IT-problemen te overwinnen

Pure Storage is een All-flash storage-oplossing met een straight forward designprincipe: Consistent hoge performance, robuustheid en eenvoud. Lees verder »

Expertisecentrum brengt informatietechnologie tot leven

Digitale communicatie speelt een steeds belangrijkere rol in onze samenleving maar Rittal blijft investeren in haar drie expertise centra in Nederland en Lees verder »

 
iStock_40669372_XLARGE

Datacenters: het nieuwe fundament onder de Nederlandse economie

Het zijn spannende tijden. Nu de Brexit een feit is, is een tijd van economische onzekerheid aangebroken en is er behoefte aan houvast. Een fundament, waarvan met zekerheid gesteld kan worden dat het onwankelbaar is. Dat fundament hebben we in Nederland al een tijd in handen: de datacentersector.

EPMS waardevolle tool bij inbedrijfname datacenter

Korte planningen, aangescherpte begrotingen, minder mankracht en vastgezette data voor inbedrijfstelling leiden tot hogere eisen inzake de tijdige en efficiënte voltooiing van de ingebruikneming van datacentersystemen. Volgens Nabil Taha, manager Business Operations bij Global Power Technologies, ligt de lat vooral hoog bij testen op level 4 en 5: de Functional Performance en Integrated Systems Test.

Onderzoek: DC’s besteden beheer uit voor verhoging continuïteit

Datacenters zijn afgelopen jaar geplaagd door een reeks incidenten met de stroomvoorziening, waaronder een black-out in Noord-Holland in maart 2015. De aandacht voor noodstroomvoorzieningen en continuïteit nam hierdoor enige tijd sterk toe, maar dit effect is inmiddels vrijwel geheel weggeëbd. Desondanks blijft het vergroten van de continuïteit samen met het verbeteren van de bedrijfszekerheid en beveiliging de belangrijkste reden om het beheer van datacenters uit te besteden.

iStock_23483777_XXLARGE

Virtual Reality in de datacenter markt

De wereld van de bouw is aan het veranderen. Door het slim gebruiken van informatie kunnen veel keuzes al in een ‘conceptuele fase’ van een project bepaald worden. Door middel van lichtberekeningen kunnen we een goed beeld vormen hoe de lichtverdeling in een gebouw zal zijn. Door koellast- en warmteverliesberekeningen kunnen we nauwkeurig berekenen hoeveel energie we nodig hebben. Wat door berekeningen nog niet mogelijk is, is het aantonen van de daadwerkelijke beleving van een gebouw. Uiteraard helpen de huidige 3D-modellen daarbij, maar deze geven geen goed beeld van de beleving en de schaalgrootte van een gebouw. Met de ontwikkeling van virtual reality (VR) technieken is hier heel veel winst te behalen, vooral bij complexe technische projecten zoals datacenters.

Schneider Electric introduceert StruxureWare Data Center Operation v8.0

Schneider Electric introduceert versie 8.0 van StruxureWare Data Center Operation. Deze nieuwe versie biedt onder andere een beter overzicht van de verschillende datacenteronderdelen, ook voor de huurders van datacenterruimten die via een ‘Tenant Portal’ toegang krijgen tot de informatie.

Equinix Investeert 96 miljoen euro in nieuw Amsterdams datacenter

Equinix kondigt aan dat het een nieuw International Business Exchange (IBX) gaat bouwen in Amsterdam bij de bestaande campus bij Science Park. Het nieuwste datacenter, genaamd AM4, zal de groeiende vraag naar Platform Equinix in Amsterdam, één van de meest netwerkdichte locaties in de wereld, faciliteren. Equinix kondigde ook aan dat het nu ook directe connectiviteit aanbiedt van AWS in Amsterdam.

Huawei introduceert MDC en nieuwe UPS’en

Huawei greep zijn Data Center Facility Conference in Frankfurt aan om zijn datacenter-strategie nader toe te lichten. Bovendien introduceerde het concern tijdens dit event twee kleine Micro Data Centers (de IDS500 en IDS800) evenals twee nieuwe modulaire UPS’en, waaronder een model waarbij de UPS met de batterijen is geïntegreerd in één rack. 

Een wendbare business vereist een wendbare infrastructuur

Elke CEO heeft als opdracht de business te laten groeien. Tegenwoordig betekent dat flexibel kunnen experimenteren en innoveren. En dat houdt weer in: de juiste investeringen doen in de juiste technologie. Een bedrijf dat dat als geen ander weet, is Intel. Met zijn constant vernieuwende siliciumtechnologie plaveit het de weg voor SDI en aanverwante, de cloud aanjagende innovaties. Wat betekent dit voor het datacenter?

Logo  ontwerp Renee_text darker

Het Greening the Cloud Congres: ‘Geen smart futures zonder Green Clouds’

Afgelopen 7 juli was het eindelijk zover, het ‘Greening the Cloud’ eindcongres. In een goed gevulde (FLOOR)zaal in het Wibauthuis werd de middag afgetrapt door HvA lector Robert van den Hoed, eveneens penvoerder van het project, met een schets van de huidige stand van zaken, de opzet van het project en diens ‘main take-aways’. Anwar Osseyran, onder meer directeur van SURFsara en voorzitter van de stichting Green IT Amsterdam, legde de link met het belang van Green IT in recente markt ontwikkelingen en trends, in het bijzonder de rol die software hierbij kan hebben. Er zijn geen ‘Smart Futures’ zonder Green Clouds zo stelde hij onder meer. De trends rond IoT en Smart Cities vergen steeds efficiëntere toepassing van ICT. Aandacht voor en verbeteringen door groene software zullen hieraan een belangrijke bijdrage moeten leveren. De rol van energie ‘an sich’ moet hierbij eveneens in acht genomen worden. Zowel bij de energiebron zelf als in de energy-loss-chain liggen grote kansen.

iStock_15995634_XLARGE

Migratie naar het datacenter: de verhuizing

In de vijfdelige reeks ‘Migratie naar het datacenter’ wordt uiteengezet welke stappen moeten worden genomen om succesvol over te stappen van een eigen IT-omgeving naar uitbesteding bij een datacenter. De keuze voor uitbesteding en de keuze voor een datacenter zijn in deel 1 en 2 aan bod gekomen.

Minkels

Minkels breidt safety-portfolio uit met LED Tubes voor aisle containment

Om te zorgen voor een veiligere en gezondere werkomgeving binnen datacenters, brengt Minkels nu energie-efficiënte en flexibel te installeren LED Tubes op de markt. De LED Tubes zijn geoptimaliseerd voor aisle containment infrastructuren. De hoge lichtsterkte van de LED Tubes is bedoeld voor een verbeterd zicht en daarmee een hogere veiligheid in datacenters.

‘OCP biedt veel grotere besparingen dan gedacht’

In eerdere artikelen in DatacenterWorks (bijvoorbeeld hier en hier) is al eens een inschatting gemaakt van de besparingen die mogelijk zijn door traditionele datacenter-oplossingen te vervangen door technologie die is ontwikkeld in het kader van het Open Compute Project. Inmiddels is duidelijk dat deze besparingen vaak veel groter zijn dan in eerste instantie werd gedacht.