Brandveiligheidstips voor de computerruimte

Het risico op brand is een van de belangrijkste bedreigingen voor de IT. De tijdige detectie van brand is het belangrijkste aspect Lees verder »

Een handleiding voor rackbescherming

IT-racks komen voor in alle vormen en maten, maar stuk voor stuk spelen ze een belangrijke rol in de continuïteit van het Lees verder »

Virtual Reality in de datacenter markt

De wereld van de bouw is aan het veranderen. Door het slim gebruiken van informatie kunnen veel keuzes al in een ‘conceptuele Lees verder »

Internet of Things vereist nieuwe aanpak capaciteitsplanning

Langzaam maar zeker begint het Internet of Things te veranderen van een veelbelovend maar vooral ook abstract concept in een aanpak die Lees verder »

 

Clustered Systems brengt honderden CPU’s onder in één rack dankzij waterkoeling

De warmte die CPU’s genereren moet worden afgevoerd om te voorkomen dat de temperatuur te hoog oploopt. De efficiëntie waarmee dit gebeurt is dan ook bepalend voor het maximaal aantal CPU’s dat in een rack kan worden ondergebracht. Clustered Systems is er samen met Aquila Systems in geslaagd met behulp van waterkoeling honderden CPU’s onder te brengen in één enkel rack.

De maatschappelijke rol van het datacenter

De verschuiving van computerruimtes naar datacenters gaat in een razend tempo. Steeds meer bedrijven brengen hun IT-faciliteiten onder in een datacenter of cloud en nemen afscheid van hun eigen datacenters. Grotere bedrijven die belang hechten aan eigen faciliteiten (denk aan banken of overheidsinstellingen) centraliseren steeds vaker hun IT-faciliteiten. Het resultaat van beide ontwikkelingen is hetzelfde: de datacenters worden groter en groter. Hierdoor ontstaan er kansen om te investeren in duurzame technologieën waar de omgeving ook van profiteert. De eerste gemeentes schrijven hier al beleid voor.

Koelproblemen in datacenter Telegram leiden tot klachten van gebruikers

Recente problemen in een datacenter van de versleutelde messagingdienst blijken te zijn veroorzaakt door problemen met de koeling. Doordat de koelinstallaties in het datacenter uitvielen raakte het apparatuur in het datacenter oververhit. Telegram spreekt zelf over ‘massale oververhitting’.

Een bezoek aan het Facebook’s validatie-lab

Facebook is een bedrijf dat het leuk vindt om dingen te maken. Ze houden er van om te creëren. Dit is overal zichtbaar als je over de campus van het concern in Menlo Park loopt. De campus heeft zijn eigen Wood Shop en een Analog Research Laboratory waar medewerkers kunnen leren om hout te bewerken en creatief te zijn in de fysieke wereld. Ze willen van alles weten hoe het werkt. En daar willen ze open over zijn.

Mountain View, Ca, USA - April 14, 2013: Googleplex is the corporate headquarters complex of Google, Inc., located at 1600 Amphitheatre Parkway in Mountain View.

Machine learning helpt Google energierekening met 40 procent verlagen

Machine learning en neurale netwerken kunnen een belangrijke rol spelen bij het verlagen van het energieverbruik in datacenters. Tot die conclusie komt Google na experimenten met het gebruik van DeepMind – de AI engine die enige tijd geleden ook de wereldkampioen Go versloeg. Het resultaat? Er is in de datacenters van Google 40 procent minder energie nodig voor koeling.

dcw-10-25

Het software-defined datacenter

De groei van de digitale diensteneconomie betekent dat steeds meer organisaties zich richten op de cloud en op architecturen gebaseerd op open standaarden. Met network functions virtualization (NFV) en software-defined networking (SDN) kunnen bedrijven de overstap maken naar een flexibele, intelligente infrastructuur waarin alle functies draaien in virtuele machines en worden beheerd en dynamisch worden verdeeld via orkestratie. Het resultaat is dat organisaties sneller inzichten kunnen afleiden uit data, waardoor ze sneller waarde kunnen creëren – nieuwe winststromen, een verbeterde klantervaring of effectievere marketing.

Datacenter (bron: FreeImages.com/Whrelf Siemens)

LCL investeert 1,9 miljoen euro in Belgisch datacenter

LCL maakt bekend 1,9 miljoen euro te investeren in een nieuw datacenter in het Belgische Diegem. Het datacenter gaat LCL Diegem 4 heten. Het grootste deel van de investering – 1,3 miljoen euro – is gereserveerd voor de technologische infrastructuur in het datacenter.

eureca-tool-login-screensho

EURECA platform gelanceerd op Groene ICT & Aanbesteden event

Donderdag 29 september organiseerde Green IT Amsterdam samen met de partners van het EURECA project het ‘Groene ICT & Aanbesteden’ evenement. Centraal stond de officiële lancering van de EURECA tool; een online platform die het maken van betere inkoopkeuzes voor duurzame(re) datacenters binnen de Publieke Sector moet stimuleren.

Aligned Energy en Climeon hebben naar eigen zeggen een doorbraak gevonden in het efficiënt hergebruiken van restwarmte (bron: Climeon)

Technologie maakt het mogelijk restwarmte efficiënt in te zetten

Aligned Energy combineert zijn eigen koelsysteem voor datacenters met restwarmtetechnologie van het Zweedse Climeon. Dit maakt het volgens het bedrijf mogelijk restwarmte van servers op efficiënte wijze te hergebruiken in datacenters. Aligned spreekt over een doorbraak in de inzet van restwarmte en stelt hiermee datacenters voor 100% met duurzame energie te kunnen aandrijven.

‘Wij bieden een iPhone voor het datacenter’

In 2020 zijn hyperconverged infrastructuren ‘mainstream’ in het datacenter, zo verwacht Gartner. Volgens Carel Bak, Regional Director Northern Europe bij SimpliVity, heeft deze ontwikkeling grote gevolgen voor datacentermanagers. “Door de compactheid van de oplossingen is een omgeving met zeven racks binnen een dag terug te brengen tot een half rack. De tijd die wordt besteed aan het in de lucht houden van het datacenter kan met zestig tot tachtig procent worden gereduceerd.”

De Iron Throne die kunstenaar Lucas House voor Eaton uit 35 G3 ePDU’s heeft gebouwd (bron: Eaton)

Eaton bouwt Iron Throne uit rack PDU’s

Eaton speelt slim in op de populariteit van de televisieserie Game of Thrones. Het bedrijf heeft de Amerikaanse kunstenaar Lucas House van Iron House Forge ingeschakeld om een Iron Throne te bouwen uit rack power distribution units (PDU’s).

‘Verbouwen zonder downtime vraagt om goede samenwerking’

Een tien jaar oude computerruimte in een kantoorpand geschikt maken voor Tier 3, en dat ook nog eens in een live kantooromgeving en met de nodige tijdsdruk. “Dat zijn de leuke uitdagingen”, zegt ICT-coördinator Egbert Mans van het Waterschapsbedrijf Limburg enthousiast. “Dankzij een goed advies en begeleiding hebben we echter nooit spannende momenten gekend.”