Nederland datacenterland: de regio in opkomst

De Nederlandse datacenterbranche is booming. In geen enkel ander Europees land groeit deze sector zo snel als hier. Bovendien is Amsterdam niet meer de enige locatie Lees verder »

Impact processor op datacenter steeds groter

In 1965 voorspelde Gordon Moore in het Amerikaanse tijdschrift ‘Electronics’ dat het aantal transistors in een chip elke twaalf maanden zou verdubbelen. Hij kon toen nog Lees verder »

ISP Solcon kiest voor vliegwiel UPS van Elinex

In Apeldoorn installeerde noodstroomspecialist Elinex onlangs een nieuwe, dynamische UPS-oplossing. De dynamische UPS is zeer voorspelbaar, betrouwbaar en bespaart bovendien veel kilowattuur aan energie vanwege het Lees verder »

DC-containers veel belangrijker dan vaak gedacht

Onderzoek van IHS Technology laat een verrassende top 4 zien als het gaat om de belangrijkste leveranciers van datacenters in de vorm van een container. Huawei Lees verder »

 
Datwyler_DCC_Short_Catalogu

Nieuwe catalogus ‘Data Centre Cabling’

Onlangs is Datwyler´s nieuwe catalogus ‘Data Centre Cabling’ verschenen, met een overzicht van de actuele aanbiedingen.

Minkels

Datacenter management hoeft niet duur te zijn

Voor efficiënt datacenter management is het noodzakelijk om te investeren in een Datacenter Infrastructure Management oplossing – oftewel een DCIM systeem. Toch?

Voor omvangrijke datacenters is het wel aan te raden. Voor de meeste datacenters is een DCIM systeem echter nogal duur, terwijl veel van de analyse- en managementgegevens in een DCIM oplossing doorgaans niet worden gebruikt.

Willy Rietveld TE

Blog Connectivity: Willy Rietveld over Osmium, het element met de grootste dichtheid in de natuur

Iedereen weet dat het in een datacenter allemaal om dichtheid draait. Waarom dan niet gaan voor het element met de grootste dichtheid dat in de natuur te vinden is?

Eerlijk gezegd kende ik het chemische element Osmium niet totdat men mij erop wees. Ik dacht eigenlijk dat Irdium de grootste dichtheid had. Blijkbaar heb ik vroeger op school niet goed opgelet of ik ben het gewoon vergeten. Misschien komt dat wel door mijn leeftijd. Wie weet?

In eerdere blogs schreef ik over de transitie van de rekenkracht van de supercomputer naar de mobiele telefoon binnen een tijdsbestek van ongeveer 15 jaar. Natuurlijk moeten we nog heel veel bereiken op technologisch gebied om deze transitie te kunnen maken. In principe moeten we een gebouw vol met apparatuur reorganiseren tot in uw mobiele toestel. Het vergroten van het apparaat is geen optie, tenzij het component een scherm is… Ik zie tegenwoordig mensen lopen met kleine tablets tegen hun hoofd aan.;-)

Zoals gezegd, in het DataCenter draait alles om dichtheid! Dichtheid is niet alleen een technische vereiste geworden maar wordt ook sterk gedreven door de keiharde economie die winstgevende inkomsten wil genereren. Het hebben van meer apparatuur in uw datacenter leidt simpelweg naar het genereren van meer winstgevende mogelijkheden per kW, per kast en per opgesteld chassis. Als we kijken naar de fysieke laag binnen het datacenter, moet de focus op de dichtheid duidelijk bij het patching chassis liggen. Dit is de plaats waar de netwerkbekabeling wordt samengevoegd en doorgegeven aan de actieve apparatuur. Als er op dit punt geen maximale dichtheid is, kan dat zeer kostbaar zijn.

hero-product-masterDe meeste glasvezeloplossingen met een hoge dichtheid voor datacentra bieden plaats aan 144 LC-poorten (of 72 duplex LC- poorten) per rekeenheid (RU). Het hoge dichtheidsysteem Osmium is nu beschikbaar op de markt en geeft een densiteit van 210 LC-poorten (of 105 duplex LC) per rekeenheid (RU) en is te verkrijgen in 2RU of 4RU versies. Dit niveau van dichtheid is te danken aan het slanke ontwerp van de microcassettes en de blades. Het geeft een verbetering van 45 %. Je kunt hier meer over te weten komen als je TE Osmium in uw browser intypt.

Maar nu is de vraag… is dit de grootst mogelijke dichtheid? Voorlopig zeg ik ja gebaseerd op de LC-interface connector. Het komt in elk geval heel erg dicht in de buurt. Patching en unpatching van de LC is een uitdaging en in principe niet mogelijk als de blades niet naar voren worden gebracht. Dus ik zou zeggen dat hier zeker aandacht aan moet worden geschonken.

Vervolgens zou de MPO multi-glasvezel interconnect of de MPOptimate gebruikt kunnen worden voor lage demping en voor nog meer patching. Wij gaan deze kant al op met bandbreedten hoger dan 40 Gb/s in één kabelaansluiting. Dus nu moet het aantal vezels per interconnect en het aantal multi-vezels per rekeenheid (RU) worden verhoogd. Dit eerste is al gedeeltelijk gedaan door van 12 naar 24 vezels per MPOptimate te gaan. Heel waarschijnlijk zullen er versies met 32 vezels voor de 400Gb/s communicatie komen. Het tweede, multi-vezels per RU, moet op basis van nieuwe ontwerpen worden gedaan. Dit zou zeker mogelijk moeten zijn, gebaseerd op reeds eerder gebruikte technologieën met Osmium… (browsertip: TE Osmium)

Hopelijk heeft u deze blog met plezier gelezen. Laat het mij weten of er nog specifieke interessante onderwerpen zijn waar ik over zou moeten schrijven. Hopelijk gauw tot ‘ziens’!

Willy Rietveld
W.Rietveld@TE.com

 

Huawei

Londense metro kiest voor standaardisatie en draadloos monitoren

Ondergrondse datacenters en computerruimtes voorzien van een noodstroomvoorziening is op zich al een uitdaging. Maar in het geval van de Londense metro komt daar nog een extra complicatie bij in de vorm van gebouwen en ruimte die vaak al anderhalve eeuw oud zijn. London Underground deed grondig onderzoek naar onder andere de kans op rookontwikkeling en brand en ging uiteindelijk met Huawei in zee. Daardoor vindt beheer en monitoring nu in veel gevallen draadloos plaats. 

Geteste IT-veiligheid versnelt inbedrijfstelling van datacenters

TÜV Rheinland heeft de voorzieningen voor de bedrijfszekerheid en databescherming voor het modulaire datacenter RiMatrix S van Rittal getest. Met de CAT II+ conformiteitsverklaring hoeven ondernemingen geen extra bewijzen te leveren voor de veiligheid van hun datacenter. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een gunstiger indeling bij verzekeringen.

Metro en Tram Amsterdam verbindt glasvezelring met datacenters

Met het voltooien van de Noord/Zuidlijn en de renovatie van de Oostlijn beschikt Amsterdam binnenkort over één van de meest geavanceerde openbaar vervoersystemen ter wereld. Het Amsterdamse metrosysteem vervoert 1,5 miljoen mensen per dag en moet non-stop operationeel zijn. Moderne informatietechnologie speelt daarin een belangrijke rol.

E&T

Electronics & Telematics sluit reseller overeenkomst met Stay Online

E&T heeft een reseller overeenkomst gesloten met Stay Online, een Amerikaans ontwikkelaar en producent van een breed scala aan power cords en gerelateerde producten.

All IT Rooms bouwt serverruimte voor Deltares

Wie een bestaand datacenter wil slopen en vervangen voor een nieuw datacenter op dezelfde locatie staat voor een uitdaging. Je kunt de bestaande locatie immers niet slopen voordat het nieuwe datacenter is gebouwd. Dit nieuwe datacenter kan echter niet gebouwd worden voordat het oude pand is gesloopt. Voor deze uitdaging stond onderzoeksinstituut Deltares. Samen met ICT-dienstverlener All IT Rooms heeft Deltares besloten stapsgewijs te slopen en bouwen. Dit is echter onvoldoende om de beschikbaarheid van het datacenter volledig te kunnen waarborgen tijdens het project. De oplossing is gevonden in een nieuwe serverruimte die All IT Rooms voor Deltares in Delft heeft gerealiseerd. Deze serverruimte doet dienst als uitwijklocatie en zorgt ervoor dat het project kan worden uitgevoerd zonder impact op de bedrijfsvoering van Deltares.

DDA

Nederland datacenterland: de regio in opkomst

De Nederlandse datacenterbranche is booming. In geen enkel ander Europees land groeit deze sector zo snel als hier. Bovendien is Amsterdam niet meer de enige locatie waar veel gebeurt in deze business. Hoewel nog altijd een belangrijke hotspot, neemt het belang van datacenterhubs rond andere steden sterk toe. Dat blijkt uit een onderzoek van Pb7 Research in opdracht van Dutch Datacenter Association.

Datacenter heeft behoefte aan eigen architectuur

Nieuwe mogelijkheden en snelle groei vormen een zware belasting voor de infrastructuur, snelheden, energieverbruik, grootte, dichtheid en kosten van bestaande datacenters, aldus Alan Flatman, Principal Consultant LAN Technologies.