Facebook gaat woningen verwarmen met restwarmte

lulea-foto-zuckerberg1

Facebook kondigt aan woningen te gaan verwarmen met restwarmte uit zijn datacenters. Concreet heeft het bedrijf aangekondigd dat restwarmte uit zijn nieuwe datacenters in de Deense stad Odense ingezet zal worden voor het verwarmen van 6.900 Deense woningen.

Dit melden verschillende Deense media en ondermeer DatacenterFrontier. Het hergebruik van restwarmte uit datacenters helpt datacenters hun impact op het milieu te verminderen en zorgt dat energie niet verloren gaat door restwarmte wordt afgegeven aan de omgeving. Steeds meer bedrijven zetten in op het hergebruik van restwarmte.

Andere projecten

Zo kondigde onlangs Borderlight aan restwarmte van een nieuw 5MW datacenter te zullen inzetten voor de verwarming van woningen in de Zweedse hoofdstad Stockholm. In 2016 maakte TeliaSonera daarnaast bekend een samenwerking aan te gaan met de Finse energiemaatschappij Fortum om met restwarmte woningen in de Finse hoofdstad Helsinki te verwarmen. In Nederland kondigde de datacenters die zich hebben verenigd in de Dutch Datacenter Association in mei aan restwarmte gratis beschikbaar te willen stellen om het kabinet te helpen de in het Akkoord van Parijs gestelde klimaatdoelen sneller te realiseren.

Nu kondigt dus ook Facebook aan restwarmte te willen gebruiken voor het verwarmen van woningen. Het bedrijf bouwt in de Deense stad Odense een nieuw datacenter, dat in 2020 gereed moet zijn. Restwarmte uit dit datacenter zal worden ingezet voor het verwarmen van 6.900 woningen. De restwarmte wordt hierbij afgevangen via waterspoelen, waarmee water wordt opgewarmd. De temperatuur van dit water wordt vervolgens met behulp van warmtepompen verder verhoogd om deze geschikt te maken voor de lokale stadsverwarming van het utiliteitsbedrijf Fjernvarme Fyn.

Plannen in andere steden

De plannen van Facebook beperken zich overigens niet tot Denemarken. Het bedrijf heeft ook plannen om restwarmte uit datacenters in Stockholm en enkele Europese steden die gebruik maken van stadsverwarming in te zetten voor het verwarmen van woningen.

Foto: Het datacenter van Facebook in het Zweedse Luleå (foto door Mark Zuckerberg)

Dossiers
Meer over
Lees ook
ING: ‘Overheid laat kans liggen om restwarmte van datacenters als warmtebron te gebruiken'

ING: ‘Overheid laat kans liggen om restwarmte van datacenters als warmtebron te gebruiken'

Demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat heeft onlangs een rapport gedeeld met de Tweede Kamer over de staat van de Nederlandse digitale infrastructuur. Opmerkelijk is de afwezigheid van een cruciaal element in dit rapport, stelt Samantha Reilly, sector specialist TMT-ICT en duurzame energie bij ING Sector Banking:1

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.

Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

In het Schotse Edinburgh wordt een systeem getest om te onderzoeken of de restwarmte van een groot computercentrum kan worden opgeslagen in ongebruikte mijnwerken, om vervolgens gebruikt te worden om huizen te verwarmen.