Kolos wil 1.000MW datacenter bouwen binnen de poolcirkel

Het Amerikaans-Noorse bedrijf Kolos wil een groot datacenter gaan bouwen binnen de poolcirkel, waarbij het bedrijf wil profiteren van de lage temperaturen op deze locatie. Het gaat om een datacenter met een maximale capaciteit van 1.000MW.

Het gaat om een datacenter van 600.000 vierkante meter dat in de Noorse stad Ballangen, gelegen in het noorden van Noorwegen. Het datacenter moet gefaseerd gebouwd gaan worden. In de eerste fase moet de faciliteit een capaciteit van ongeveer 70MW gaan leveren. Deze capaciteit kan vervolgens stapsgewijs in tien jaar tijd worden opgeschaald naar 1.000MW.

Lage temperaturen

Kolos kiest bewust voor een datacenter binnen de poolcirkel om te kunnen profiteren van de lage temperaturen op deze locatie en de energiekosten te beperken. Zo wil het bedrijf het datacenter koelen met koud water uit nabijgelegen fjorden, waardoor de servers in het datacenter voor een zeer laag tarief kunnen worden gekoeld.

kolos-poolcirkel

Kolos wil een datacenter bouwen binnen de poolcirkel (bron: Kolos)

Daarnaast kan het bedrijf gebruik maken van waterkracht, die in de regio op grote schaal beschikbaar is. Het bedrijf verwacht hierdoor op te kunnen schalen tot maar liefst twee gigawatts aan energie, die volledig duurzaam wordt opgewekt.

Andere datacenters

Kolos is overigens niet het eerste bedrijf dat wil profiteren van een koud klimaat om de energiekosten van de koeling van een datacenter terug te dringen. Zo beschikt Facebook over een datacenter in het Zweedse Luleå en zou het bedrijf overwegen een datacenter te bouwen in de omgeving van het Deense Odense. Google beschikt al langer over een datacenter in het Deense Viborg en overweegt ook in de Deense stad Aabenraa een datacenter te bouwen. In Noorwegen is daarnaast het Lefdal Mine Datacenter met een oppervlakte van 120.000 vierkante meter actief.

Lees ook
Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.