Google datacenter in Eemshaven draait op Nederlandse groene energie

Het datacenter van Google in de Eemshaven gaat alle groene stroom afnemen dat wordt opgewekt door Support Delfzijl, het grootste zonne-energiepark van Nederland. Hiervoor heeft Eneco een overeenkomst gesloten met Google.

Support Delfzijl is ontwikkeld en gebouwd door het Duitse energiebedrijf Wirsol. Het park bestaat uit 123.000 zonnepanelen en beslaat een oppervlakte van 30 hectare, wat gelijk staat aan 65 voetbalvelden. Naar verwachting levert het park 27 gigawattuur aan groene energie op. Zowel het datacenter als het zonnepark zijn gevestigd op Groningen Seaports in het havengebied van Delfzijl.

Lokaal opgewekte zonne- en windenergie

“Google is vooruitstrevend door haar datacenter te voorzien van lokaal opgewekte zonne- en windenergie”, aldus Bram Poeth, directeur van Eneco Zakelijk. “Daarmee legt zij de lat voor het bedrijfsleven, waar wij de vraag naar duurzame energie sterk zien groeien, hoog. We zijn trots dat wij dat mede mogelijk kunnen maken. Het sluit naadloos aan bij ons streven om onze klanten direct te koppelen aan lokale duurzame bronnen.”

Marc Oman, EU Energy lead bij Google: “We zijn er trots op dat ons datacenter in de Eemshaven dankzij onze overeenkomsten met Nederlandse toeleveranciers sinds de eerste dag op duurzame energie draait. We zijn verheugd dat we, na de overeenkomst met Eneco voor de afname van de energie van WindPark Delfzijl en de afgesloten overeenkomsten met de windparken Krammer en Bouwdokken, nu ook zonne-energie kunnen inzetten. Wereldwijd zijn we reeds de levering van 2,7 GW aan groene stroom overeengekomen, waarmee we ‘s werelds grootste zakelijke inkoper zijn van duurzame energie. Dit soort overeenkomsten geven bedrijven zoals Eneco de economische zekerheid om te investeren in nieuwe duurzame energiecapaciteit.”

1920_zonneparkdelfzijlsmall

Zonne-energiepark Support Delfzijl (bron Foto: zonnepark Sunport Delfzijl (bron foto: Eneco/Eemsdeltadrones)

Dossiers
Lees ook
Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)