Ennatuurlijk levert CO2-arme koude aan datacenter van NEP The Netherlands

datacenter2

Leverancier van duurzame energie Ennatuurlijk gaat CO2-arme koude leveren aan mediatechnologiebedrijf NEP The Netherlands. De koude wordt gebruikt om het Tier 3-datacenter van NEP met meer dan 80 racks op het Media Park in Hilversum te koelen.

Dit meldt Installatienet. De overeenkomst is ondertekend door Herman Exalto, commercieel directeur van Ennatuurlijk, Nico Roest, coo van NEP. “Per jaar vraagt ons datahotel 1.325.100 kilowattuur aan koude; dezelfde hoeveelheid energie die 400 huishoudens gemiddeld per jaar verbruiken”, zegt Roest. “Ennatuurlijk en NEP verlagen met de overeenkomst de CO2-uitstoot van ons datahotel met 60 procent.”

Ondergrondse koudwaterbron

Het datacenter wordt gekoeld behulp van een ondergrondse koudwaterbron, waaruit water wordt gewonnen met een temperatuur van 13 graden Celsius. Dit water neemt de restwarmte van het datacenter op en voert deze af. Het water wordt hierbij opgewarmd tot 19 graden Celsius, waarmee vervolgens de NEP kantoren in het Studio Centrum van het Media Park worden verwarmd.

De samenwerking wordt ondersteund door de gemeente Hilversum. Nicolien van Vroonhoven, wethouder van Hilversum met de portefeuille wonen, natuur en duurzaamheid en monumentenzorg, was namens de gemeente Hilversum aanwezig bij de ondertekening van het contract.

Dossiers
Lees ook
Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.