Rittal OCP-rack 12V DC en Rittal OCP-rack 48V DC ondersteunen nieuwe generatie datacenters

Rittal heeft op de CeBIT in Hannover voor het eerst het Rittal OCP-rack 12V DC en het Rittal OCP-rack 48V DC gepresenteerd. Als alternatief daarvoor toonde het bedrijf het Open19-rack. Beide technologieën bieden een energie-efficiënte gelijkstroomvoeding, een gestandaardiseerde modulaire opbouw voor een kortere time-to-market en schaalbaarheid voor flexibelere aanpassingen in het datacenter.

Datacenters nemen ongeveer 3 procent van het wereldwijde energieverbruik voor hun rekening. Daarmee zijn zij één van ’s werelds snelst groeiende energieverbruikers. Daarbij komt het groeiende aandeel in de uitstoot van CO2. Volgens het Global e-Sustainability Initiative (GeSI) zal het CO2-aandeel van ICT stijgen van 1,3 procent in 2002 tot 2,3 procent in 2020. Ook de exploitatiekosten van grote datacenters hangen voor een groot deel af van het stroomverbruik.

Open Compute Project

rittal-ocp-rack-12v-dc-48v-dc Het Open Compute Project (OCP) houdt zich sinds 2011 met deze uitdaging bezig en streeft ernaar om datacenters voordeliger en efficiënter te maken. Het door Facebook in het leven geroepen project werkt samen met partners aan het optimaliseren van het energieverbruik van grote IT-infrastructuren. Hierbij wordt onder andere ingezet op nieuwe rack-architecturen voor datacenters, waaraan onder andere Rittal bijdraagt.

OCP ontwikkelde een standaard, vrij toegankelijke basis voor een economisch en efficiënt IT-platform met moderne architectuur. Dit platform biedt mogelijkheden voor een nieuwe generatie datacenters: actieve componenten in IT behuizingen hebben geen eigen voedingen meer nodig en worden gevoed via gelijkstroomrails die in de racks zijn geïntegreerd. Dit minimaliseert omzetverliezen in de stroomverdeling. Bovendien zijn dergelijke IT-componenten geschikt voor hogere temperaturen, zodat ook de koeling efficiënter kan worden ontworpen.

Innovaties stimuleren

“Rittal is al meerdere jaren actief betrokken bij de Open Compute Community en stimuleert innovaties om het stroomverbruik ten behoeve van onze klanten en het milieu te beperken,” aldus Jason Rylands, Global Director Data Center en Open Compute, bij Rittal.

Met het OCP-rack 12V DC en het OCP-rack 48V DC biedt Rittal twee snel inzetbare systemen. Het 600mm brede rack biedt op een ruimte van 21“ voldoende plek voor servers, geheugens en switches.

Hogere bedrijfstemperaturen tegen lagere kosten

Als het gaat om koeling biedt de OCP-specificatie veel mogelijkheden voor het besparen van stroomkosten. Met speciale hardware zijn temperaturen boven de eisen van de USA-beroepsvereniging voor koel- en klimaattechniek ASHRAE mogelijk. Dat verlaagt de eisen aan de koeling aanzienlijk. Het OCP-rack 12V DC kan tot 12 kW per kast afvoeren. Voor hogere vermogensverliezen kunnen ondernemingen kiezen voor het OCP-rack met 48V DC.

De architecturen zijn voorzien van een gestandaardiseerde, geconfigureerde en schaalbare opbouw. Ondernemingen kunnen hun datacenteroplossing hierdoor in korte tijd implementeren of uitbreiden.

Open19-rack als alternatief

Met het Open19-rack biedt Rittal een ander economisch systeem op basis van het standaard 19“-rack. Rittal toonde dit rack op de CeBIT als toepassing in een TS IT-rack. Ook bij deze rack-architectuur worden de servers gevoed met gelijkstroom. De aansluitingen zijn echter niet op een centrale stroomrail op de achterzijde van de kast aangepast, maar worden met een speciale kabelboom op de achterzijde aangesloten op de Power-Shelves.