Draka introduceert de eerste CPR-gecertificeerde kabels

DRAKA XMvK Eca 450-750V GY 5G kopie

Draka levert vanaf 1 maart de eerste CPR-gecertificeerde kabels. Deze voldoen aan de nieuwe Europese eisen voor het brandgedrag van kabels (EN 50575). Het gebruik van CPR-gecertificeerde kabels is voor permanente installaties in bouwwerken per 1 juli 2017 verplicht.

De introductie van CPR-gecertificeerde kabels vindt geleidelijk plaats. Draka is inmiddels gestart met de productie en levert vanaf 1 maart een deel van de producten voor bouwwerken met een laag brandrisico (brandklasse Eca). Met ingang van april volgen kabels voor bouwwerken met een middelgroot brandrisico (brandklasse Dca-s3,d2,a3). Kabels voor bouwwerken met een groot of zeer groot brandrisico (resp. brandklassen Cca-s1,d1,a1 en B2ca-s1,d1,a1) volgen daarna om voor 1 juli 2017 volledig te voldoen aan de nieuwe regelgeving.

Zwaardere eisen

Circa 90 procent van alle branden die jaarlijks uitbreken vindt plaats in gebouwen. Door de kwaliteit van bouwmaterieel beter te garanderen, moeten gebouwen brandveiliger worden. Dat beoogt de Europese verordening voor bouwproducten CPR (Construction Products Regulation) uit 2011.

Voor kabels is een speciale Europese norm ontwikkeld om betrouwbare informatie te verschaffen over het brandgedrag van kabels in (bouwkundige én civieltechnische) bouwwerken: EN 50575. Elektrische leidingen kunnen immers een brand snel laten uitbreiden en een dichte, toxische en corrosieve rook veroorzaken. De nieuwe norm treedt, na een overgangsperiode van een jaar, op 1 juli 2017 in werking en leidt via de nationale regelgeving van de Europese lidstaten tot zwaardere brandveiligheidseisen.

Classificatie van kabels

Voor Nederland zijn de Europese CPR-eisen vertaald in de nieuwe NEN 8012. Deze Nederlandse norm is van toepassing op leidingtypes in installaties volgens NEN1010 en vervangt de NTA 8012 richtlijn. Het gaat hier niet alleen om laagspannings- en middenspanningskabels, maar ook om signaal-, data- én glasvezelkabels.

CPR maakt voor kabels onderscheid in zeven Euroklassen (Aca, B1ca, B2ca, Cca, Dca, Eca en Fca) en drie aanvullende klassen voor respectievelijk rook (s), brandende vallende deeltjes (d) en zuurgraad (a). NEN 8012 beperkt zich echter tot vier brandklassen: Laag (Eca), Middelgroot (Dca-s3,d2,a3), Groot (Cca-s1,d1,a1) en Zeer groot brandrisico (B2ca-s1,d1,a1).

NEN 8012 brandklasse schema kopie

Verantwoordelijkheden

Professionele partijen hebben binnen de CPR ieder hun eigen verantwoordelijkheid. Zo is Draka als fabrikant verantwoordelijk voor het uitvoeren van brandtesten, het opstellen en aanbrengen van CE-markeringen en het verstrekken van prestatieverklaringen (Declarations of Performance of kortweg DoP). Installateurs zijn verantwoordelijk voor de juiste keuze (brandklasse en kabel). Daarnaast moeten zij aantonen dat zij kabels met de juiste brandclassificatie hebben geïnstalleerd.

Om de nieuwe regelgeving toegankelijk te maken voor met name installateurs, groothandels en adviseurs heeft Draka een speciale website ingericht. Op deze website staan onder andere achtergrondinformatie, FAQs met antwoorden, videopresentaties en verschillende methoden om de juiste brandklasse te bepalen (volledig gebaseerd op NEN 8012). Het is ook mogelijk een eigen lezing aan te vragen.

Meer over
Lees ook
Base 16-technologie in datacenters: Wat zijn de voordelen?

Base 16-technologie in datacenters: Wat zijn de voordelen?

Hyperscale- en edge-datacenters installeren of upgraden verbindingen naar 400G en 800G (2x400G), voor de overstap naar een server- en spine-leaf-architectuur. Daarbij zijn er verschillende MMF- en SMF-transceiveropties om uit te kiezen en kijkt men tevens naar multimode parallelle optica voor netwerkconnectiviteit op korte afstand.

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

De groei en toenemende complexiteit van IT-systemen en cloudservices, ongeacht het bedrijf en de markt waarin u werkt, blijft de behoefte aan netwerkinfrastructuur stuwen. Oplossingen voor die infrastructuur, zoals optische distributieframes (ODF's), moeten meegroeien en evolueren met de organisatie, en tegemoetkomen aan steeds compactere en daard1

Herziene NEN 8012: meer duidelijkheid over brandveiligheid van kabels

Herziene NEN 8012: meer duidelijkheid over brandveiligheid van kabels

Op 7 juli 2023 is de vernieuwde NEN 8012 over de keuze van leidingtypes gepubliceerd. Deze revisie zorgt voor een afstemming met het aangepaste Bouwbesluit uit 2020, en presenteert een vereenvoudigde norm die de toepassing ervan gemakkelijker maakt.