Vertiv optimaliseert datacenterkoeling met machine learning

vertiv-liebert-icom-s

Vertiv, het voormalige Emerson Network Power, zet machine learning in voor het optimaliseren van koelinstallaties in datacenters. Liebert iCOM Autotuning kan volgens Vertiv zowel de betrouwbaarheid als efficiëntie van koelinstallaties vergroten en de levensduur verlengen.

Het gemiddelde koelsysteem voor datacenters is voorzien van meerdere beheersystemen voor individuele mechanische componenten, zoals chillers, airconditioners en economizers. Het beheer van deze componenten wordt doorgaans niet gecoördineerd, waardoor de units vaak met conflicterende prestaties opereren en elkaar in de praktijk tegenwerken. Traditioneel wordt dit probleem aangepakt door individuele componenten handmatig op elkaar af te stemmen, wat een tijdrovend en kostbaar proces is. Dit proces is daarnaast niet flexibel, aangezien de afstemming niet automatisch wordt aangepast indien omstandigheden wijzigen.

Machine learning en slimme algoritmes

Hier speelt Vertiv op in met Liebert iCOM Autotuning, een nieuwe feature van het Liebert iCOM-S thermische beheersysteem. Deze feature zet machine learning en slimme algoritmes in om Liebert Direct Expansie (DX) compressors en kleppen voor gekoeld water zo te reguleren dat het systeem in balans wordt gebracht en zowel de luchtstroom als temperatuur wordt gestabiliseerd. Voor DX-systemen betekent dit dat compressors, ventilatoren en condensators op elkaar worden afgestemd, waardoor de efficiëntie wordt vergroot. In gekoelde watersystemen betekent dit dat snelle fluctuaties in de stand van kleppen worden geëlimineerd om de ventilatorsnelheid, watertemperatuur en stroomsnelheid te balanceren.

Vertiv stelt dat Liebert iCOM Autotuning flinke winst kan opleveren. Dankzij de inzet van machine learning en slimme algoritmes verbetert de feature volgens het bedrijf de efficiëntie met 15% en zorgt de feature voor stabiele luchttemperaturen. Daarnaast wordt slijtage aan compressors en kleppen voor gekoeld water teruggedrongen, waardoor de levensduur van deze componenten met 20% wordt verlengd.

Beschikbaarheid

De feature is momenteel alleen geschikt voor een select aantal Liebert koelsystemen die zijn geïnstalleerd in Noord-Amerika. Het is niet bekend wanneer we de oplossing in Nederland kunnen verwachten.

Dossiers
Lees ook
NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA, aanbieder van IT-technologie en –diensten, kondigt aan dat zijn Global Data Centers divisie een derde datacentercampus in Berlijn zal ontwikkelen.

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1