Elektro Internationaal voorziet met zijn EiPDU in groeiende behoefte aan modulariteit

Wie aan een modulair opgebouwde datacenter denkt, ziet veelal een faciliteit voor zich waarbij de module bestaat uit een slim gekozen combinatie van IT- en technische racks. Dat modulair bouwen echter ook in energiedistributie mogelijk is, bewijst Elektro Internationaal. Dit bedrijf levert al enige tijd een power distribution unit waarbij onder spanning distributie-racks kunnen worden geplaatst. Hierdoor kan de basisinfrastructuur voor een laag bedrag worden geplaatst, terwijl de distributie-racks toegevoegd worden op momenten dat daar ook daadwerkelijk vraag naar is. Een aanpak die goed aansluit bij de behoefte van datacenters om stapsgewijs capaciteit uit te breiden.

Het gecertificeerde distributiesysteem van Elektro Internationaal vindt in het bijzonder aftrek bij de grote colo’s en enterprise-datacenters, vertelt commercieel directeur John Mooij tijdens een gesprek op het kantoor van het bedrijf in Woerden. “Door hun omvang en complexiteit stellen deze bedrijven hoge eisen aan de technische infrastructuur. De IT-diensten die zij in hun datacenters faciliteren, zijn van cruciaal belang. Beschikbaarheid is dus key. Dat vertaalt zich niet alleen in de kwaliteit van de componenten die in de elektrische installaties verwerkt worden, maar vooral naar de importantie van een slim en weldoordacht ontwerp van de complete installatie.”

Integraal ontwerpen

Energietransparantie kan op meerdere niveaus worden gemeten

Het engineeringstraject is bij Elektro Internationaal bijzonder belangrijk. Voor de bouw van zijn systemen integreert Elektro Internationaal steeds meer onderdelen van het engineeringsproces in haar montageproces. De kennis en kunde die het bedrijf de afgelopen 20 jaar heeft opgedaan in de bouw van datacenteroplossingen heeft geleid tot een goed inzicht in de wensen van de klant. Maatwerk is dan ook aan de orde van de dag. “Wij gebruiken in de basis hoogwaardige en bewezen componenten van fabrikanten als Schneider Electric. En door vanaf het allereerste begin met de klant mee te denken in het engineeringsproces kunnen we met deze fabricaten een kwalitatief hoogwaardig eindproduct ontwerpen dat volledig aan de vraag van de klant voldoet.”

Hot-swappable

Al enige tijd ziet Elektro Internationaal dat die vraag aan het veranderen is, zeker als het om systemen voor energiedistributie gaat. Mooij somt een aantal punten op: “Men werkt het liefst met een systeem dat hot-swappable is. Er moet onder spanning uitgebreid kunnen worden of veranderingen kunnen worden doorgevoerd. Dat dit onder spanning moet kunnen gebeuren, heeft alles te maken met het feit dat steeds meer klanten 100 procent uptime nodig hebben. Af- of uitschakelen kan echt niet meer. Zelfs niet tijdens onderhoud of de allerkleinste aanpassingen. Daarnaast moet anno 2017 alles meetbaar en transparant zijn. Of we het nu over colo-datacenters hebben of over enterprise-faciliteiten, overal horen we dat er grote behoefte bestaat aan transparantie op het gebied van energieverbruik. Men wil het daadwerkelijke verbruik meten, vastleggen en in veel gevallen doorbelasten aan de klant.”

EiPDU

Het antwoord van Elektro Internationaal op de veranderende vraag is de in eigen huis ontwikkelde EiPDU. “Om verwarring te voorkomen: ‘Ei’ staat daarbij voor Economical & Intelligent (dus niet enkel voor Elektro Internationaal) en de letters ‘pdu’ verwijzen dus niet naar de bekende slof-pdu’s, maar naar een energieverdeelsysteem dat veel meer kan ”, vertelt Mooij. “We hebben de EiPDU in de basis ontwikkeld rondom de unieke eigenschappen van het Okken-verdeelsysteem van Schneider Electric. Vraag naar andere fabricaten kunnen wij altijd oppakken. Zo hebben wij het EiPDU-systeem op verzoek van een klant ook in een Rittal-omkasting geëngineerd.”

Distributieracks

Montage van de systemen in de productiehal

Op het hoofdrailsysteem van de EiPDU kunnen – onder spanning – distributieracks worden geplaatst. Per paneel zijn dat er maximaal zes, die per stuk tot 160 ampère kunnen worden belast. Daarvoor heeft Elektro Internationaal een volledig volgens de normen getest en gecertificeerd distributierack ontwikkeld rondom gepatenteerde IP2X-clusters. Doordat ieder rack voorzien is van een hoofdautomaat wordt volledige selectiviteit en een hoge kortsluitvastheid gegarandeerd. Door de kortsluitdempende werking van de hoofdautomaat op de racks kunnen installatieautomaten op een doordachte en voordelige manier worden toegepast. Mooij: “Met zes van deze racks kan een uniek aantal voedingen vanaf één verdeelsysteem worden gerealiseerd. De EiPDU heeft de hoogste dichtheid van afgaande groepen per paneel in zijn soort. Hierdoor heeft het verdeelsysteem een 40% kleiner vloeroppervlak nodig. Oppervlak dat als gevolg van dit ingenieuze ontwerp weer voor plaatsing van IT-racks benut kan worden.”

Energietransparantie

“Het is bovendien mogelijk om in de EiPDU’s iedere afzonderlijke enkelfase-groep of krachtgroep te bemeteren, om deze vervolgens weer te koppelen aan het energie monitoring systeem. Hiermee komen we tegemoet aan de groeiende wens van datacenters om energietransparantie te realiseren op ieder niveau. De energieconsumptie kan op kast-, rack- of groepsniveau worden gemeten”, aldus Mooij. 

In stappen uitbreiden

Eenvoudige plaatsing van een rack in het paneel

“Wij zien dat we met deze installatie goed kunnen inspelen op de behoefte van veel datacenters om hun capaciteit in stappen uit te kunnen breiden. Voor hen is het immers belangrijk dat zij pas hoeven te investeren in nieuwe capaciteit als daar ook daadwerkelijk omzet in de vorm van getekende contracten tegenover staat. Klanten schaffen dan EiPDU-systemen aan waarin bijvoorbeeld maar één of twee distributieracks zijn opgenomen. De rest van het paneel is in eerste instantie leeg. Naarmate de behoefte aan capaciteit groeit, schaft men extra distributieracks aan die vervolgens volledig hot-swappable – zonder enige downtime – kunnen worden geplaatst. Dat alles resulteert al snel in lagere initiële kosten en 20% lagere investeringskosten. En klanttevredenheid door de gegarandeerde uptime.”

Bescheiden investering

“De EiPDU”, vat Mooij samen, “is daarmee een interessante optie voor datacenters die modulair willen bouwen. Zij kunnen een relatief bescheiden investering doen in een verdeelkast, om deze pas met distributie-racks te vullen op het moment dat er vraag naar capaciteit is. Financieel is dat voor onze klanten uiteraard wel zo aantrekkelijk.”

Hieronder staat een video waarin de werking van de EiPDU wordt toegelicht.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *