Lagere Zweedse energiebelasting voor datacenters ingevoerd

windmolens

De energiebelasting voor datacenters is in Zweden per 1 januari 2017 met 97% verlaagd. Met deze maatregel wil de Zweedse overheid het Scandinavische land een aantrekkelijkere vestigingsplaats voor datacenters maken.

De belastingverlaging werd in november aangekondigd. Datacenters betalen voortaan 0.005 SEK, omgerekend zo'n 0,00052 euro, per kWh. De belastingverlaging is van toepassing op zowel bestaande als nieuwe datacenters in Zweden en geldt voor datacenters met een capaciteit van tenminste 0,5 MW.

Voorheen bestond ongeveer de helft van de energiekosten in Zweden uit energiebelasting en kosten voor het gebruik van het energienetwerk. De belastingverlaging levert datacenters dan ook een forse kostenbesparing op. Zo kan een datacenter met een capaciteit van 10 MW afhankelijk van de locatie in Zweden waar het is gevestigd zijn energiekosten met 30 tot 50% verlagen.

Lees ook
NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA, aanbieder van IT-technologie en –diensten, kondigt aan dat zijn Global Data Centers divisie een derde datacentercampus in Berlijn zal ontwikkelen.

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1