Microsoft wil kunstmatige koraalriffen creëren met onderzeese datacenters

project-natick-microsoft

Microsoft blijkt een patentaanvraag te hebben ingediend voor een datacenter dat een kunstmatige koraalrif vormt. Dit kunstmatige rif kan een aantrekkelijk leefgebied vormen voor vissen en andere dieren.

Dit blijkt uit de patentaanvraag die Microsoft heeft ingediend en waarover Patent Yogi bericht. In het patent wordt een datacenter beschreven dat in een drukvat in zee wordt geplaatst. Dit drukvat is in een ‘omliggende structuur’ geplaatst die ‘actief rifleven kan promoten en een omliggend ecosysteem kan onderhouden’. In één structuur kunnen meerdere drukvaten worden geplaatst.

Project Natick

Het idee is gebaseerd op Project Natick, dat onder leiding staat van Ben Cutler. Cutler staat op de recente patentaanvraag van Microsoft vermeld als belangrijkste auteur. Project Natick opereerde twee maanden lang op een afstand van 1 kilometer van de kust in de Verenigde Staten, op een diepte van 9 meter. Het datacenter slaagde voor alle testen en draaide zelfs enige tijd echte Azure cloud workloads.

Door datacenters in zee te plaatsen wil Microsoft data sneller bij eindgebruikers kunnen afleveren. Meer dan de helft van de mensheid woont in de nabijheid van een zee, waarmee zeeën een ideale locatie zijn om datacenters te huisvesten. Daarnaast is in zee een grote hoeveelheid koud water beschikbaar, die kan worden ingezet voor de koeling van datacenters.

Beperkingen

Het plaatsen van datacenters in zee en met name diens functie als kunstmatig koraalrif brengt wel enkele beperkingen met zich mee. Zo moeten datacenters in dit geval volledig zonder verlichting opereren om het zeeleven niet te verstoren. Daarnaast kunnen upgrades aan het datacenter en fysieke werkzaamheden slechts sporadisch en op onregelmatige momenten worden uitgevoerd.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten