Frans datacenter realiseert energieopslag via gebruikte accu’s

Powermanagementbedrijf Eaton meldt dat de energieopslagtechnologie die het in samenwerking met autofabrikant Nissan heeft ontwikkeld, met succes is toegepast in het recent geopende datacenter van Webaxys in Saint-Romain de Colboscin in de buurt van het Franse Le Havre. Doordat opslag van energie in accu’s wordt toegepast, kan op doeltreffende wijze duurzame energie worden geïntegreerd, aldus Eaton.

Het lijkt erop dat energieopslag een serieuze optie wordt voor datacenters die gebruik willen maken van zonne- en windenergie. Steeds meer leveranciers brengen batterijtechnologie op de markt die een belangrijke rol kan spelen om de leveringsonzekerheid van duurzaam opgewekte energie te compenseren. Tesla bracht de bal aan het rollen met zijn Powerwall, een thuisbatterij die wordt opgeladen via zonnepanelen of nachtstroom. De opgeslagen stroom wordt 's avonds afgegeven. Andere bekende bedrijven, zoals Daimler, introduceerden ook al dergelijke producten. Tegelijkertijd sloeg Eaton met autofabrikant Nissan de handen ineen om een energieopslagsysteem te ontwikkelen voor verschillende applicaties in grootzakelijke toepassingen, waaronder datacenters. Een goed voorbeeld van een dergelijke datacenterproject is Webaxys.

Duurzame energie

Sinds deze telecomprovider en webhostingbedrijf in 2003 in Normandië werd opgericht, heeft het altijd de nadruk gelegd op innovatie, vertelt CEO Emmanuel Assié. De uitgangspunten daarbij zijn een sterk gevoel van maatschappelijke betrokkenheid en respect voor het milieu.

“Dat verklaart ook de keuze om alleen elektriciteit te gebruiken die is opgewekt met duurzame energiebronnen en de optimalisering van energiezuinige technologieën die we al in ons eerste datacenter hadden toegepast. Maar wij wilden nog een stap verder gaan en er alles aan doen om minder afhankelijk te worden van traditionele energiebronnen. Daarbij hebben we alle beschikbare innovaties ingezet om de gevolgen voor het milieu tot een minimum te beperken”, aldus Assié.

  • EA007352-links_Emmanuel-Assié-Fabrice-Roudet_615x419-615x419 Emmanuel Assié en Fabrice Roudet
  • “Daarnaast zijn we bezig met het uitwerken van een lokale strategie door de bouw te stimuleren van datacenters die op menselijke schaal zijn ontworpen en die volledig in de lokale economie worden opgenomen. Ze staan - letterlijk - dicht bij de klanten die ons hun gegevens toevertrouwen.”

Proeflocatie

Stéphane Egros, marketing directeur bij Eaton Industries France: “Webaxys is een soort proeflocatie in Europa en maakt duidelijk hoe belangrijk het opslaan van energie in accu’s is. Deze aanpak hebben wij ontwikkeld in samenwerking met Nissan, een bedrijf dat wereldwijd actief is op het gebied van elektrische auto’s. Het systeem combineert de technologische kennis van Nissan, dat zelf accu’s produceert, met onze elektriciteitsmanagementsystemen.”

Assié: “We maken in onze datacenters gebruik van duurzame energiebronnen. Denk aan zonne-energie dat van nature een niet-constante energiebron is. Bij datacenters zijn stroomonderbrekingen natuurlijk uit den boze en dus dienen we - als buffer - energie op te slaan. Eaton was in 2013 een van de deelnemers in het door de Europese Unie gefinancierde GreenDataNet-project. Dit door Eaton geleide project - waaraan overigens ook ICTroom deelneemt - heeft tot doel om nieuwe technologieën te ontwikkelen waarmee slimmere, energiezuinigere datacenters in steden kunnen worden gebouwd.”

Gebruikte accu’s

De installatie bij Webaxys is met name interessant omdat de batterijen van gebruikte elektrische auto's hiermee een tweede leven krijgen. Meer specifiek worden de lithium-ion-accu's uit de Nissan Leaf hergebruikt als energieopslagtechnologie. Dat biedt een aantal voordelen: zekerheid over de energiebevoorrading, integratie van hernieuwbare energiebronnen, het kunnen vermijden van piekstroomtarieven, deelnemen aan 'demand response'-programma's waarbij stroom wordt geleverd op basis van de reële vraag, en minder moeten vertrouwen op dure brandstoffen als diesel.

  • Cyrille-Brisson_Eaton_551x615-269x300 Cyrille Brisson
  • "Energieopslagsystemen zijn van cruciaal belang in de ontwikkeling van intelligente elektriciteitsnetten of smarter grids", zegt Cyrille Brisson, Vice President Marketing, Eaton Electrical EMEA. "Deze technologieën dragen bij tot de bredere verspreiding van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen en hebben het potentieel om mensen meer controle over hun energiebevoorrading en -verbruik te geven. Iedere energieopslagtechnologie is uniek, maar ze hebben wel gemeenschappelijke en verregaande voordelen, waaronder een constante stroomtoevoer, een hogere netwerkstabiliteit en -efficiëntie, het vermijden van piekstroomtarieven en de nood aan dure brandstoffen zoals diesel in situaties waar het elektriciteitsnetwerk het laat afweten. Energieopslag heeft duidelijk een zeer heldere toekomst.”

70 procent

Vanuit het oogpunt van Nissan biedt energieopslagtechnologie een goedkoop 'tweede leven' voor batterijen die na enkele jaren gebruik in een Nissan Leaf door veroudering een deel van hun capaciteit verloren zijn. De Leaf is een van 's werelds best verkopende volledig elektrische auto’s. Leaf-batterijen behouden na de levensduur van de auto nog meer dan 70 procent van hun oorspronkelijke capaciteit. Aangezien er al meer dan 200.000 van dit soort elektrische auto's verkocht zijn, betekent dat veel gigawattuur aan energieopslagcapaciteit.

De batterijtechnologie wordt gecombineerd met een noodstroomvoeding (UPS) van Eaton waarop iedere willekeurige installatie voor zonne-energie kan worden aangesloten. Hierdoor kunnen datacenters het energieverbruik en de toevoer van energie beter managen, terwijl zij op het net aangesloten blijven of - als ze daar voor kiezen - zelfvoorzienend zijn.

UPS als brein

De UPS werkt als brein van de installatie, terwijl de batterijen de elektriciteit opslaan. De energieopslagoplossing is ontworpen als een integraal systeem en dat is volgens Eaton een heel belangrijk punt. Andere systemen voor energieopslag bestaan vaak uit verschillende losstaande technologieën die nog aan elkaar gekoppeld dienen te worden. Eaton sluit de zonnepanelen bijvoorbeeld niet gewoon op de standaard aansluiting van de UPS aan, maar direct op de DC-rail in de UPS, waardoor systeemverliezen geminimaliseerd kunnen worden. Deze geïntegreerde aanpak zorgt voor constante, plaatselijk opgewekte en opgeslagen elektriciteit. De UPS is geprogrammeerd om de optimale combinatie van energiebronnen te selecteren, op basis van belasting, netbeperkingen en de beschikbaarheid van hernieuwbare energie.

Scenario’s

De oplossing van Eaton kan op meerdere manieren worden gebruikt. In de vroege ochtend bijvoorbeeld, als er geen hernieuwbare energie kan worden opgewekt en de batterijen niet volledig zijn opgeladen, zou het systeem netstroom kunnen gebruiken om aan de belasting te voldoen. Als de zon begint te schijnen en hernieuwbare energie beschikbaar komt, kan het systeem worden gebruikt om aan de stroomvraag te voldoen of om de batterijen op te laden. Schijnt de zon eenmaal volop en zijn de batterijen opgeladen, dan kan het systeem rechtstreeks groene stroom leveren, om zo de kosten te verminderen. Tijdens de piekuren, wanneer zonnepanelen meer energie dan het gevraagde vermogen opwekken, zou het systeem de beschikbare energie terug aan het net kunnen leveren. Als de netvraag zeer hoog is, kan de energie in de batterijen ook worden vrijgegeven om de piekvereffening verder te helpen ondersteunen.

COP21

De eerste werkende versie van het systeem werd op het Nissan-paviljoen geïnstalleerd tijdens de VN-conferentie over klimaatverandering, de COP21, eind 2015 in Parijs. Het systeem integreerde vermogenselektronica, managementsoftware en stationaire opslag met de mogelijkheid om tot maximaal vier hergebruikte batterijen te combineren, waarmee een uitgangsvermogen tot 50 kW bij 230V/400V kon worden bereikt. De energietoevoer van het gebouw werd overgeschakeld van netstroom op batterijen om de verlichting en andere stroomkringen te voeden.

CIOP-21_1_615x410-615x410

Bovendien zal de nieuwe regionale vestiging van Nissan in Frankrijk de grootste energieopslageenheid uit gebruikte EV-batterijen krijgen die ooit in een gebouw is geïnstalleerd. Het nieuwe gebouw zal over een opslagsysteem van 1 MWh van Eaton beschikken, met 64 hergebruikte batterijen uit Nissan Leafs, gecombineerd met groene stroom van zonnepanelen.

Levensduur

Wat betreft de levensduur van het systeem: de batterijen van elektrische auto's verliezen na enkele jaren normaal gebruik ongeveer 25 procent van hun capaciteit. Op dit punt komen ze in aanmerking om te worden hergebruikt voor energieopslag. Volgens Nissan gaan de batterijen in de energieopslageenheid nog vijf tot tien jaar mee, afhankelijk van het gebruik.

Uiteindelijk zou de ontwikkeling van het energieopslagsysteem het economisch perspectief van een elektrische auto kunnen veranderen, de batterijen in de auto worden immers veel waardevoller. Terwijl de recycling van gebruikte batterijen altijd als een kostenpost werd gezien, zou de eigenaar van een elektrische auto erop kunnen rekenen dat de batterijen een meerwaarde zijn als hij of zij de wagen van de hand doet. Die verandering in het economische landschap zou van groot belang kunnen zijn in het transformeren van de markt voor elektrische auto’s.

Meer over
Lees ook
Route Circulair lanceert Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0

Route Circulair lanceert Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0

De Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0 biedt toegang tot een kennisbank met tools, formats en trainingen. Het aspect ‘Milieu’ is uitgebreid naar ‘Milieu impact data’, waarbij de nadruk ligt op de waardevolle relatie tussen milieu en data

Hyperscalers en cloud datacenters richten zich steeds meer op aanpakken van Scope 3-emissies

Hyperscalers en cloud datacenters richten zich steeds meer op aanpakken van Scope 3-emissies

Hyperscalers en cloud datacenters bevinden zich momenteel in een cruciale fase, meent onderzoeksbureau GlobData. Deze techbedrijven, die een aanzienlijke hoeveelheid van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (GHG) en energieverbruik voor hun rekening nemen, staan onder druk om duurzame praktijken aan te nemen terwijl de vraag naar digitale di1

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1