Supercomputer Hikari draait deels op gelijkstroom van zonnepanelen

zonnepanelen

De supercomputer Hikari van het Texas Advanced Computing Center, onderdeel van de Universiteit van Texas, kan gedurende een deel van de dag voor 100% op zonne-energie draaien. De energie die de supercomputer gebruikt is hierdoor voor een flink deel gratis.

Dit meldt Hewlett Packard Enterprise (HPE). HPE stelt dat supercomputers wetenschap kunnen transformeren en innovatie mogelijk maken, maar dat hun enorme energieverbruik hun mogelijkheden beperkt. Zo draait veel apparatuur in datacenters op gelijkstroom, terwijl door het energienetwerk in de praktijk wisselstroom wordt aangeleverd. Bij het omzetten van wisselstroom in gelijkstroom treedt energieverlies op.

Zonnepanelen

Het bedrijf experimenteert daarom samen met een de partners Texas Advanced Computing Center, NTT en de Japanse overheidsinstelling New Energy and Industrial Technology Development Organization (NEDO) met een supercomputer die volledig op gelijkstroom draait. Door deze gelijkstroom zoveel mogelijk op te wekken met zonnepanelen hoeft minder wisselstroom van het traditionele energienetwerk omgezet te worden in gelijkstroom, waardoor minder energieverlies meer optreedt.

Het datacenter wordt sinds augustus 2016 in de praktijk getest. HPE meldt dat Hikari op sommige momenten van de dag voor 100% op de zonnepanelen en dus gelijkstroom draait. Dit is helaas niet 24 uur per dag nodig, aangezien zonnepanelen niet permanent energie opleveren. In de praktijk is 30% van alle energie die door Hikari wordt gebruikt afkomstig van zonnepanelen. Op dit moment wordt berekend hoeveel energie wordt bespaard doordat wisselstroom op deze momenten niet langer hoeft worden omgezet in gelijkstroom.

Apollo 8000 servers

In het datacenter wordt gebruik gemaakt van de watergekoelde Apollo 8000 servers, in combinatie met een accusysteem, airconditioning en verlichting die allen op gelijkstroom werken. In totaal verbruikt het datacenters zo’n 200.000 watt aan gelijkstroom.