Eaton lanceert monitoring-software op basis van 42ITy

epe007535-man-in-data-centre

Eaton introduceert nieuwe monitoringsoftware voor datacenters die IT-managers een goed beeld moet geven van de infrastructuur van hun IT-installatie. Het pakket - Intelligent Power Manager (IPM) Infrastructure geheten - is gebaseerd op het 42ITy open source-project. Het zorgt ervoor dat operators van IT-ruimtes en datacenters de monitoringgegevens rond energieverbruik, omgeving en fysieke vermogens van datacenters gemakkelijk kunnen interpreteren en bewaken.

“Met deze nieuwe software kunnen organisaties hun systeemimplementaties en de operationele prestaties van hun datacenter of serverruimte verbeteren via bewaking en sturing”, vertelt Dennis O’ Sullivan, Datacenter Solutions Operations Specialist bij Eaton. “In plaats van de aloude silobenadering door de meetgegevens van het ernergieverbruik, de ruimte en de omgevingsomstandigheden afzonderlijk van elkaar te beheren en te bewaken, kunnen ze nu al deze data samenvoegen. Hiertoe kunnen zij een model van het datacenter of de serverruimte gebruiken waarin al deze informatie wordt weergegeven. Hierdoor kunnen datacenter managers beter onderbouwde beslissingen nemen over zowel dagelijkse taken en activiteiten, maar kunnen zij ook veel beter plannen als het gaat om aanpassingen of uitbreidingen van hun omgeving.”

Open source

Eén van de eerste gebruikers van IPM-infrastructure is de Franse host- en telecomoperator Webaxys, die de technologie heeft toegepast in zijn recent geopende datacenter in Saint-Romain de Colbosc in de buurt van Le Havre. Emmanuel Assié, CEO of Webaxys, vertelt: “IPM-infrastructure heeft ons meer zicht op onze racks gegeven, in het bijzonder voor wat betreft het stroomverbruik en het beschikbare vermogen. De gebruikersinterface is intuïtief, wat betekent dat onze technische teams en onze klanten de status van hun IT-ruimte snel en gemakkelijk kunnen bekijken.”

Controller

De software is gebaseerd op het open source-project 42ITy waardoor leveranciersneutrale gegevens kunnen worden geregistreerd en geïntegreerd met producten van andere leveranciers. De software is ingebouwd in de Intelligent Power Controller van Eaton. Deze 1U hoge en een halve unit brede controller is voorzien van een uitgebreide set aan ethernet-poorten, seriële verbindingen, USB-poorten en I/O-proceskanalen.

Protocollen

Met deze keuze aan poorten en protocollen kan de controller worden gebruikt als een centraal verzamelpunt van gegevens van andere apparatuur zoals PDU’s en UPS-systemen. Bovendien kunnen sensoren voor het meten van temperaturen en vochtigheid worden aangesloten. Voor introductie in 2017 staan bovendien extra sensoren gepland om ook andere omgevingsfactoren te bewaken. De ondersteunde protocollen zijn TCP/IP, HTTP/HTTPS, SNMPv1, SNMPv2c, Eaton’s eigen XML/PDC en toegang tot SSH-consoles.

Webinterface

Al deze gegevens kunnen worden bekeken via een webinterface, waardoor snel kan worden ingespeeld op events. Met als doel de gemiddelde tijd tot reparatie te verminderen. De gegevens kunnen eveneens worden geleverd aan andere netwerklocaties en softwareomgevingen en/of kunnen worden geconverteerd in gebruiksvriendelijke trendindicatoren en grafieken, waardoor operators over een bepaalde periode een beter inzicht krijgen in de capaciteit van de IT-ruimte of het datacenter.

Drielagenstrategie

Hoewel IPM-infrastructure beschikbaar is als afzonderlijk product, biedt Eaton het systeem eveneens aan als component van zijn zogeheten drielagenstrategie voor IT-ruimtes en datacenters. De eerste laag verwijst naar de fysieke infrastructuur met daarin de stroomvoorziening (denk aan UPS’en, stroomverdelingsunits, IT-racks). IPM-infrastructure is de tweede laag en richt zich op operationele prestaties. De derde laag is bedoeld voor gebruik bij virtualisatie en cloud-platforms en wordt geleverd door de bestaande IPM-software van Eaton.

epe007535-ipm-infrastructure

Dit pakket kan worden geïntegreerd met IT-omgevingen zoals VMware. Het biedt de mogelijkheid om de stroomvoorzieningsapparaten te bewaken en te beheren via een virtualisatie-dashboard. Hierbij kunnen regels worden toegepast die de mogelijkheid bieden om bij het optreden van een bepaald event vooraf gedefinieerde acties toe te passen. Een goed voorbeeld hiervan is een event waarbij vSphere van VMware besluit om een virtuele machine van een server in het ene rack te verplaatsen naar een ander rack. Op dat moment kunnen tevens volautomatisch bepaalde regels worden geactiveerd die bijvoorbeeld energie van het rack waar de VM voorheen actief was te routeren naar het nieuwe rack. Hetzelfde geldt als een VM bijvoorbeeld van een interne server naar een cloud-omgeving wordt verplaatst.

IPM-infrastructure is in eerste instantie beschikbaar voor kleinere IT-toepassingen van maximaal tien racks. Een versie voor grotere toepassingen wordt in 2017 verwacht.