GE introduceert reeks UPS-systemen met vliegwiel

ge-flywheel-ups

Het Amerikaanse GE introduceert in samenwerking met VYCON, een dochterbedrijf van Calnetix Technologies, een reeks UPS systemen met vliegwiel. De reeks is leverbaar met een capaciteit van 50 tot 1.000 kilovolt-ampères.

Vliegwielen zijn een alternatief voor loodzuur accu’s, waarvan de meeste UPS-systemen gebruik maken. UPS-systemen met vliegwiel hebben minder onderhoud nodig, zijn milieuvriendelijker, hoeven minder gekoeld te worden en nemen minder ruimte in beslag dan alternatieven met loodzuuraccu’s.GE stelt daarnaast dat de nieuwe systemen de CO2-uitstoot van UPS-systemen ten opzichte van alternatieven met loodzuuraccu’s met 96% kan terugdringen. Er zijn echter ook een aantal kanttekeningen te plaatsen bij het gebruik van vliegwielen. Zo leveren de wielen minder lang energie dan UPS-systemen met loodzuuraccu’s en is relatief veel energie nodig om de vliegwielen aan te drijven.

De systemen van GE zijn voorzien van vliegwieltechnologie van VYCON, waarbij gebruik wordt gemaakt van een motorgenerator en actieve permanent magnetische lagers om de motor aan te drijven. Dit zorgt dat het systeem constante prestaties levert, ook bij extreme temperaturen. Het is mogelijk tot zes UPS-systemen te combineren om een grotere capaciteit beschikbaar te hebben, meer tijd te hebben om in geval van calamiteiten op noodstroom over te schakelen en redundantie te realiseren. De UPS-systemen met vliegwiel kunnen worden gecombineerd met de cloud gebaseerde monitoringsdienst iUPSGuard van GE, die real-time alarmmeldingen geeft indien problemen zich voordoen.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.