Clustered Systems brengt honderden CPU’s onder in één rack dankzij waterkoeling

De warmte die CPU’s genereren moet worden afgevoerd om te voorkomen dat de temperatuur te hoog oploopt. De efficiëntie waarmee dit gebeurt is dan ook bepalend voor het maximaal aantal CPU’s dat in een rack kan worden ondergebracht. Clustered Systems is er samen met Aquila Systems in geslaagd met behulp van waterkoeling honderden CPU’s onder te brengen in één enkel rack.

Clustered Systems en Aquila Systems zetten in het Aquarius koelsysteem waterkoeling in om warmte op efficiënte wijze af te voeren.  Hierbij worden roestvrijstalen platen tussen servers geplaatst, waarna tussen deze platen water wordt gepompt om de warmte van de servers op te vangen. Dit maakt het mogelijk efficiënt te koelen, waardoor een groot aantal CPU’s in een rack kunnen worden ondergebracht. Hughes stelt dat het systeem vooral interessant is voor High Performance Computing of colocatiefaciliteiten die op korte termijn capaciteit willen uitbreiden.

In een interview met DatacenterDynamics legt Phil Hughes, medeoprichter en CEO van Clustered Systems, uit hoe het systeem in zijn werk gaat. Bekijk het interview hier.

Aquarius van Aquila Systems en Clustered Systems (bron: Aquila Systems)

Meer over
Lees ook
Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling gaat met ingang van 2 februari 2024 verder onder een nieuwe naam: METIS. Vanaf dezelfde datum verlaat het bedrijf - dat in de afgelopen negen jaar een betrouwbare reputatie heeft opgebouwd in het koelen van onder andere datacenters - in goede harmonie de DE WIT groep om zelfstandig verder te groeien.