Technologie maakt het mogelijk restwarmte efficiënt in te zetten

datacenter-climeon

Aligned Energy combineert zijn eigen koelsysteem voor datacenters met restwarmtetechnologie van het Zweedse Climeon. Dit maakt het volgens het bedrijf mogelijk restwarmte van servers op efficiënte wijze te hergebruiken in datacenters. Aligned spreekt over een doorbraak in de inzet van restwarmte en stelt hiermee datacenters voor 100% met duurzame energie te kunnen aandrijven.

Datacenters genereren veel warmte. Deze warmte wordt doorgaans afgevoerd met koelinstallaties en gaat hierbij in veel gevallen verloren. Door restwarmte te hergebruiken kan een datacenter efficiënter opereren, doordat energie niet langer verloren gaat en opnieuw wordt ingezet. Al langer werken allerlei partijen aan oplossingen waarbij restwarmte uit datacenters wordt hergebruikt.

Uitdagingen

Restwarmte biedt echter een aantal uitdaging. Zo produceren servers warmte van een relatief lage temperatuur en is het efficiënt transporteren van warmte een uitdaging. Technologie van Climeon maakt het echter mogelijk warmte met een relatief lager temperatuur op efficiënte wijze om te zetten in elektriciteit. Hierbij wordt een stof omgezet van een vloeistof naar een gas, waardoor de druk in het systeem wordt verhoogd en een turbine wordt aangedreven die elektriciteit opwekt. Climeon stelt dat hierbij geen verliezen optreden tijdens het condensatieproces. Door restwarmte te hergebruiken in hetzelfde datacenter dat deze restwarmte produceert hoeft warmte daarnaast niet over lange afstanden te worden getransporteerd.

Door hun oplossingen te combineren zijn Aligned Energy en Climeon erin geslaagd de technologie van Climeon aan te drijven met het koelsysteem van Aligned. Dit koelsysteem vangt via een heatsink de warmte direct in het rack af en vervoert deze via een thermische bus, wat volgens Aligned aanzienlijk efficiënter is dan transport via de lucht.

Dossiers
Lees ook
Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling gaat met ingang van 2 februari 2024 verder onder een nieuwe naam: METIS. Vanaf dezelfde datum verlaat het bedrijf - dat in de afgelopen negen jaar een betrouwbare reputatie heeft opgebouwd in het koelen van onder andere datacenters - in goede harmonie de DE WIT groep om zelfstandig verder te groeien.