Panduit integreert IoT in DCIM

Panduit nodigde deze zomer journalisten uit voor een bezoek aan het nieuwe R&D-centrum van het bedrijf in Tinley Park bij Chicago. Het wil daarmee benadrukken dat research en development een cruciale rol spelen voor deze aanbieder. Naast veel aandacht voor R&D op het gebied van fibre en koper, ging het bedrijf ook in op zijn plannen rond Internet of Things en DCIM.

Het Jack E. Caveney Innovation Centre telt ruim 1.600 vierkante meter aan lab-ruimte. Op deze locatie zijn meer dan zeventig medewerkers van Panduit’s R&D-team werkzaam. Het centrum is vernoemd naar de man die Panduit meer dan zestig jaar geleden heeft opgericht. De faciliteit omvat meerdere researchcentra, waaronder een zogeheten copper transmission-lab, een fiber optics laboratorium, een reflectievrije testkamer, een thermisch lab, evenals een faciliteit gericht op industriële automatisering.

figuur-1-615x461 Het Jack E. Caveney Innovation Centre van Panduit in het Amerikaanse Tinley Park.

Tien procent

Net als veel andere datacenter-aanbieders investeert Panduit relatief veel geld in R&D. Jaarlijks wordt zo’n tien procent van de omzet die het bedrijf in de datacentermarkt boekt in research en ontwikkeling gestoken. Het corporate R&D Centre omvat meer dan twintig labs die het bedrijf in de loop van de jaren ruim 1800 patenten hebben bezorgd. Het centrum werkt hierbij nauw samen met de diverse business units en de productieafdelingen. Daarbij gaat de aandacht van de onderzoekers niet zozeer uit naar bestaande producten, maar vooral naar kansen die door middel van technologische innovatie kunnen worden gerealiseerd. De resultaten worden regelmatig ingebracht in standaardisatiecommissies van onder andere TIA, ANSI, RoHS en IEEE. Een interessant voorbeeld hiervan is de publicatie van de whitepaper ‘Characterization of Model Dependence of MMF Chromatic Dispersion for Wideband MMF’ waarvoor het bedrijf tijdens de 64e IWCS International Cable & Connectivity Symposium een award ontving.

Productieafdelingen, R&D-teams en corporate business units werken zoals gezegd nauw samen. Doel hierbij is om een goed inzicht te krijgen in de vraag van de klant: met welke zakelijke problemen worstelt de afnemer en hoe kunnen die technisch worden opgelost? Daarbij wordt dus niet uitsluitend gekeken naar technische vraagstukken, maar juist ook naar de business-omgeving waarin deze technologie wordt toegepast. Met andere woorden: men probeert het zakelijke probleem ofwel de business-uitdaging van de klant centraal te stellen.

Datacenters

Voor de activiteiten op het gebied van datacenters heeft Panduit een duidelijke focus aangebracht in zijn R&D-activiteiten, zo bleek in Tinley Park.

Fibre cabling - Met het toenemend gebruik van Software-Defined Networking (SDN), de bekende ‘spine & leaf’-architectuur voor switching en ontwikkelingen als Cisco’s ACI-netwerkplatform nemen de eisen die gesteld worden aan bandbreedte en latency almaar verder toe. Bovendien neemt de lengte van kabelstukken meer en meer toe. Hier ligt een grote kans, meent Panduit. Het bedrijf investeert dan ook stevig in R&D gericht op de multimode-bekabeling tussen de core switches en de edge switches in een SDN-omgeving. Het bedrijf onderzoekt hierbij hoe de bandbreedte verder kan worden vergroot en de kabellengte kan groeien. Hierbij wordt onder andere gekeken naar modulatieschema’s, wave division multiplexing en bi-directionele verbindingen zodat datacenters kunnen groeien van 10G naar 40, 100, 200 en 400G en verder.

Dit heeft onder andere geleid tot de lancering van Panduit’s Signature Core Fibre Optic Cabling System. Het onderzoekswerk dat aan de basis ligt van deze productgroep begon al tien jaar terug en had in eerste instantie met name betrekking op het mogelijk maken van langere afstanden. Hierdoor is het nu mogelijk om multimode toe te passen voor applicaties waar voorheen singlemode zou worden gekozen. Een mooie toepassing die Panduit beschreef is een serie servers die op grote afstand geplaatst zijn van de Main Distribution Area (MRA), waardoor deze niet meer met conventionele 40/100 GbE kunnen worden bereikt. Die kunnen immers maximaal 150 meter overbruggen. In dit voorbeeld draaide het om meer dan 400 multimode-poorten die via Signature Core zijn verbonden, waardoor het betreffende datacenter 280.000 dollar aan kosten kon besparen (figuur 2).

figuur-2-615x381 De afstanden die overbrugd kunnen worden met Panduit’s Signature Core Fibre Cabling System.

Koperbekabeling - Panduit ontwikkelt bekabeling die bedoeld is voor het verbinden van top of rack switches in een edge/SDN-omgeving met servers in een rack. Het bedrijf ziet ruimte in de markt voor koper die de prestaties van Cat8 overstijgt, mits deze wat kosten betreft betaalbaar kan worden aangeboden. We hebben het dan over 40G over afstanden tot 30 meter.

Thermal management - Dit is een zeer belangrijk thema, meent men bij Panduit. Zeker gezien de trend naar consolidatie binnen datacenters. Daarom heeft het bedrijf een thermal lab opgezet waar 150 vierkante meter aan datacenter white space beschikbaar is. In deze ruimte kan 640 kW aan IT-load worden geplaatst in een omgeving waarbij tal van koelingsmethoden kunnen worden beproefd - van verhoogde vloeren tot row-level koeling. In het lab is een groot aantal sensoren aangebracht voor het meten van onder andere temperaturen, druk, stroomverbruik en luchtstromingen. Hiermee kan het bedrijf CFD-analyses maken, luchtstromen door en langs IT-apparatuur onderzoeken, diverse soorten en typen racks en blindplaten bestuderen zodat tot een optimale koeling kan worden gekomen.

Software, IoT en data-analytics - Panduit investeert tevens relatief veel geld in het ontwikkelen van software voor het monitoren, beheren en automatiseren van de operationele kant van het datacenter. Daarbij richt het bedrijf zich vooral op koeling, stroomvoorziening, asset management, fysieke beveiliging en kabelmanagement. Hierbij kijkt men ook nadrukkelijk naar mogelijkheden om tot een integratie te komen van IT-beheer en facilitair management.

De aandacht van Panduit voor IoT en data-analytics vindt zijn oorsprong in de forse toename van het dataverkeer die beide disciplines in het datacenter veroorzaken. Maar Panduit kijkt ook naar deze onderwerpen voor het verder uitbreiden van de eigen DCIM-oplossing. Het concern investeert in R&D gericht op zowel bedrade als draadloze IoT-sensoren waardoor een datacenter manager meer relevante data beschikbaar krijgt en op basis daarvan betere operationele beslissingen kan nemen. Denk bij de toepassing van dit soort IoT-sensoren onder andere aan temperaturen, luchtvochtigheid, water- en rookdetectie, toegang tot gangen en zalen, evenals camera’s. Het bedrijf werkt momenteel aan een nieuwe generatie van zijn DCIM-oplossing waarin het data die door dit soort sensoren worden voortgebracht kan verwerken en analyseren.