Een handleiding voor rackbescherming

eaton-slider

IT-racks komen voor in alle vormen en maten, maar stuk voor stuk spelen ze een belangrijke rol in de continuïteit van het hele bedrijf. Het is dan ook van essentieel belang om ze efficiënt en doeltreffend te organiseren, beveiligen en beheren. Jean-Marc Emonet, Product Line Manager bij Eaton EMEA, geeft hier deskundig advies over.

IT-professionals hebben als taak de bedrijfscontinuïteit te waarborgen, efficiëntie te verbeteren en kosten te minimaliseren, ook al beschikken ze vaak over beperkte middelen en worden de oplossingen die ze moeten leveren steeds complexer. De keuze van het juiste IT-rack voor netwerk- en serverkasten of stroombeveiligings- en stroomverdelingsoplossing, in combinatie met doeltreffende energiebeheersoftware, is van cruciaal belang om aan deze uitdagingen te voldoen.

Of netwerk- en serverracks nu deel uitmaken van de IT-installatie binnen een klein bedrijf, een middelgroot bedrijf of een grote onderneming, ze variëren niet zoveel in uiterlijke vorm. Netwerkracks bevatten schakelaars, routers, patchpanelen en andere netwerkapparatuur, terwijl serverkasten ook huisservers, storage- en controle-apparatuur bevatten. Voor beide types racks is de betrouwbare werking van de apparatuur in het rack in grote mate afhankelijk van de correcte selectie van stroombeveiligings- en stroomverdelingssystemen.

EPE005941-Vology_1-615x379

Terwijl netwerk- en serverracks in de kleine, middelgrote of grote ondernemingen veel overeenkomsten hebben, zijn er toch een aantal verschillen. In kleinere organisaties dienen de racks vaak als een computing hub die alle benodigde IT-resources bevat om het bedrijf te laten draaien. In grotere organisaties dienen de racks vaker als verbinding naar een centrale computing hub die de vorm heeft van een datacenter of serverruimte. Grote ondernemingen maken eerder gebruik van netwerkracks dan van serverracks en zij vertrouwen erop dat deze een gateway bieden naar een gecentraliseerde serverruimte waardoor informatie voor opslag doorgestuurd kan worden naar een datacenter.

Bij het ontwerp van een nieuw rack of bij de evaluatie van de performance van een bestaand rack, is het belangrijk om rekening te houden met drie essentiële functies: organisatie, beveiliging en beheer.

Organisatie

Racks gaan steevast gepaard met ruimtebeperkingen en een goede organisatie van de apparatuur is daarom van essentieel belang voor een efficiënte werking en eenvoudige toegang voor voortdurend onderhoud. Oplossingen die een overzichtelijke orde scheppen zijn bijvoorbeeld open-frame racks (modellen met twee of vier stijlen), wandracks voor kabels, profielen voor trekontlasting en kabelbeheeropties voor een betere rangschikking en een optimale luchtstroom.

EPE005941-Vology_2-200x300 Voor netwerkracks worden gewoonlijk racks gebruikt met 2 stijlen en een open-frame ontwerp, maar voor serverracks waarin meestal diepere en zwaardere apparatuur wordt geplaatst, moet eerder gekozen worden voor diepte-aanpasbare racks met 4 stijlen. Standaardracks zijn meestal 42U (circa 2 m) of 45U (circa 2,3 m) hoog, maar voor toepassingen waar de vloerruimte beperkt is, zijn er racks verkrijgbaar tot 52U hoog.

Het is belangrijk om racks te kiezen die voldoen aan de EIA (Electronic Institute Alliance) 310E norm voor 19- of 23-inch rackmontage, omdat zo uniformiteit en installatiegemak worden gewaarborgd. Racks met RMU (rack mount units)-montagemarkeringen op de rails zijn bovendien eenvoudiger en doeltreffender te installeren.

Vervolgens is het belangrijk om vast te stellen wat het draagvermogen is van de racks. Voor een toekomstbestendige opstelling die ook rekening houdt met de huidige vereisten worden racks met twee stijlen en een statische belastingscapaciteit van 750 kg aanbevolen. Racks met vier stijlen dienen minimaal over deze belastingscapaciteit te beschikken. Tenslotte is het altijd van essentieel belang om de apparaten in de racks te beschermen en te beveiligen.

Om onderhoud te vereenvoudigen en het verhelpen van storingen te stroomlijnen, dient de rackomgeving vrij te blijven van data-, voedings- en netwerkkabels. Een doeltreffend kabelbeheer is dan ook zeker noodzakelijk. Aan elk rackuiteinde dient een verticale kabelmanager te worden geplaatst. Voor elke 24 patchkabels bevelen we een horizontale 1 RMU kabelmanager aan, en een horizontale 2 RMU kabelmanager voor elke 48 patchkabels in het rack. Goede kabelondersteuning is van vitaal belang om maximale prestaties te behalen en maakt het eenvoudiger om bekabelingssystemen te wijzigen, uit te breiden of aan te passen.

Beveiliging

Betrouwbaarheid, bedrijfscontinuïteit en efficiëntie zijn cruciale vereisten voor netwerk- en serverracks. Deze vereisten kunnen bereikt worden door de juiste bescherming van de apparaten in de racks te leveren. Oplossingen die de juiste bescherming bieden, zijn onder andere: noodstroomvoorzieningen (Uninterruptible Power Supplies, UPS-systemen) om back-up stroom te voorzien als de hoofdvoeding uitvalt, rack PDU's (Power Distribution Units, stroomverdelingseenheden) en hot-swap onderhoudsbypasseenheden waardoor stroom rechtstreeks naar de apparatuur geschakeld kan worden om onderhoud aan of de vervanging van een UPS te faciliteren.

Indien redundantie een vereiste is, is het de moeite waard om automatische netomschakelaars (Automatic Transfer Switches, ATS’en) te overwegen die stroom bij een stroomstoring automatisch omschakelen van een primaire bron naar een secundaire bron.

De apparatuur in racks kan nóg beter worden beschermd door gebruik te maken van intelligente PDU's die de stroom naar de aangesloten IT-apparaten op intelligente wijze verdelen, maar ook nauwlettend het verbruik op uitgangsniveau controleren en beheren.

Integratie van rackmonteerbare UPS-en en PDU's met energiebeheersoftware biedt IT-professionals de mogelijkheid het energieverbruik van elke op de netwerkserver aangesloten computer te bekijken en te controleren. Voor toepassingen waar extra runtime noodzakelijk is, zijn er veel soorten UPS-en die de toevoeging van extra batterijen ondersteunen.

Beheer

EPE005941-Vology_4-300x200 De organisatie van een netwerk- of serverrack en de bescherming van de apparatuur zijn essentiële stappen op weg naar efficiency en betrouwbaarheid, maar voor een optimaal gebruik van het rack is een doeltreffend beheer ook noodzakelijk. Door de juiste producten voor hardware- en softwarebeheer te gebruiken, kan IT-personeel de bedrijfsomgeving doeltreffend beheren. Beheertools voor hardware omvatten uitgangsspannings- en stroommeters, maar ook temperatuur- en vochtigheidssensoren. Deze meters en sensoren maken omgevingscontrole mogelijk en kunnen IT-personeel waarschuwen als de stroom- of temperatuurschommelingen de aanvaardbare toleranties overschrijden.

Goede energiebeheersoftware biedt alle tools die IT-personeel nodig heeft om UPS-en en PDU's te beheren en het energieverbruik van aangesloten IT-apparaten op afstand te controleren. De beste energiebeheersoftware integreert in virtuele machinebeheersystemen en cloudbeheerplatformen zodat IT-managers de op het netwerk aangesloten UPS-en en PDU's in dezelfde toepassingen kunnen controleren en beheren, samen met de netwerk-, server- en opslaginformatie. Deze energiebeheersoftware helpt ook bij de live migratie van virtuele machines naar een back-up site of cloud, of schakelt deze op de juiste manier af tijdens stroomuitval.

Conclusie

Ongeacht de omvang van een onderneming zijn netwerk- en serverracks belangrijke elementen die ertoe bijdragen dat het bedrijf blijft draaien. Rekening houdend met betrouwbaarheid en redundantie kunnen IT-professionals hun IT-racks uitrusten met de juiste hardware en software voor een maximale bedrijfscontinuïteit, een betere efficiëntie en lagere bedrijfskosten. Met een complete energiebeheeroplossing is het zeer goed mogelijk om het hoogste rendement op investering, de hoogste betrouwbaarheid en de beste performance te bereiken: zaken die vandaag de dag in elke computeromgeving vereist zijn.

Meer over
Lees ook
Hoe moet een datacenter fysiek beveiligd worden? - De cloud biedt de oplossing

Hoe moet een datacenter fysiek beveiligd worden? - De cloud biedt de oplossing

Eagle Eye Networks zorgt voor slimme cloud-camerabeveiliging en cloud-toegangscontrole die ervoor zorgt dat alles op cybersecure wijze beveiligt blijft. Toch blijft er bij veel bedrijven 1 server altijd nog hardnekkig in de hoek staan, de server of recorder voor camerabeveiliging.

Nieuw beveiligingssysteem van Siemon verbetert toegangscontrole tot kasten

Nieuw beveiligingssysteem van Siemon verbetert toegangscontrole tot kasten

Ongeplande downtime van een datacenter kan een bedrijf duizenden euro's per minuut kosten. Terwijl stroomuitval en netwerkstoringen een van de meest voorkomende oorzaken zijn, blijkt uit onderzoek dat uitval van datacenters ook vaak veroorzaakt wordt aan menselijke fouten. In een colocatie datacenter kunnen menselijke fouten zoals per ongeluk toeg1

Datacenterbeveiliger Workrate treedt toe tot Dutch Data Center Association

Datacenterbeveiliger Workrate treedt toe tot Dutch Data Center Association

Workrate treedt toe tot de brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA). Workrate is gespecialiseerd in beveiligingsdiensten voor datacenters. Het Amsterdamse Workrate is in 2003 opgericht door Jop Wolff en Michiel Muller, waarna partner Eelco Wiertsema zich korte tijd later aansloot. Het bedrijf levert beveiligingsdiensten aan diverse1