De opkomst van het micro datacenter

Om micro datacenters kunnen we niet meer heen. Maar waarom is dat? DatacenterWorks ging in gesprek met Bas Jacobs, Product Manager bij Minkels. Hij gaat in op de ontwikkelingen in de micro datacentermarkt en belicht enkele ‘drivers’ die van invloed zijn op de marktvraag.

Driver – 1: Internet of Things (IoT)

Internet of Things (IoT) verandert het datalandschap volledig. Bas Jacobs: “In 2014 waren er wereldwijd nog 14 miljard connected devices. In 2020 zullen dat er 50 miljard zijn (Bron: Cisco). Ook de wereldwijde micro datacentermarkt krijgt hierdoor een boost: van 1,7 miljard dollar in 2015 naar 6,3 miljard dollar in 2020. Centrale afhandeling van data voldoet voor IoT niet, vanwege onder meer low latency (edge analyics) eisen. IoT vereist dus lokale afhandeling van deze data met bijvoorbeeld micro datacenters.”

Driver – 2: adoptie van de cloud

echthetty-9821-selectie-bas Een andere trend die van invloed is op de micro datacentermarkt, is de adoptie van de cloud. “Steeds meer applicaties belanden in de cloud. Denk aan kantoorautomatisering, maar ook aan CRM- en ERP-systemen. Dat betekent dat je je datacenter in veel gevallen kunt verkleinen, omdat je gewoon minder fysieke hardware nodig hebt. Daarnaast neemt IT-miniaturisatie en virtualisatie toe, waardoor nog minder ruimte benodigd is. Hierdoor hebben veel bedrijven genoeg aan een klein en overzichtelijk datacenter dat wel voldoet aan de eisen van een groot datacenter. Deze bedrijven kiezen ervoor om bedrijfskritische applicaties en informatie – met een hoge betrouwbaarheid en tegen lage kosten – in deze micro datacenters onder te brengen. Ook zie je dat deze kleine datacenters ingezet worden als (ROBO) back-up of fallback.”

Driver – 3: efficiëntie

Daarnaast zijn (operationele) kosten een driver voor de groei van de micro datacentermarkt. “Bedrijven die hun IT naar commerciële of cloud datacentra outsourcen, doen dit vaak omdat deze grote datacenters vanwege schaalgrootte zeer energie-efficiënt kunnen werken. Natuurlijk is dat ook positief voor het groene imago van een bedrijf. Ondertussen kunnen zij hun eigen datacenter ook verkleinen, waardoor minder energie wordt verbruikt. Door standaardisatie van micro datacenteroplossingen zijn de (operationele) kosten daarbij veel voorspelbaarder.”

Driver – 4: exploitatiekosten versus gemak

Tot slot ontzorgt een betrouwbaar en kostenefficiënt micro datacenter een IT-manager ook echt. “Neem nu de MatrixCube en de MiniCube. De IT-manager hoeft geen specialist te zijn om een dergelijk micro datacenter samen te stellen. Zowel de MatrixCube als de MiniCube zijn helemaal voorgeconfigureerd en snel in gebruik te nemen; een echte Plug & Play oplossing. Hiervoor hoeft de IT-manager niet na te denken over bijvoorbeeld koeling of monitoring. Hij kan zich dus concentreren op hetgeen waar hij goed in is; informatiemanagement.”

Micro datacenteroplossingen MatrixCube én MiniCube

Vooraanzicht-MatrixCube-2-300x200 Door de uitbreiding van haar portfolio met de MiniCube en de MatrixCube biedt Minkels een oplossing voor iedere datacentervraag. Beginnend met de compacte MiniCube (enkelracks, tot 4 kW) en de MatrixCube (meerdere racks, 22 kW) en eindigend met complete, modulaire aisle containment-oplossingen.

De MiniCube en de MatrixCube hebben alle facetten van een volwaardig datacenter: behuizing, (nood)stroomvoorziening, monitoring en koeling, in een zo compact mogelijke uitvoering. Momenteel is de MiniCube volop in ontwikkeling. De MatrixCube is per direct beschikbaar.

MatrixCube – Alle facetten van een datacenter 

Row-based koeling - Minkels VariCondition DX is een oplossing voor precisiekoeling die specifiek is ontwikkeld voor veeleisende datacenteromgevingen. Zijn energie-efficiëntie draagt bij aan de kostenefficiëntie van de MatrixCube. De energie-efficiënte compressor past de koeling automatisch aan op de daadwerkelijk benodigde koelcapaciteit. Verder maakt de systeemunit gebruik van R410A, een energie-efficiënt koelmiddel.

UPS - Minkels MatrixCube maakt gebruik van de Legrand DK, een UPS-systeem (Uninterruptible Power Supply) van 6kVA. Deze zeer beproefde en betrouwbare UPS-technologie van Legrand heeft een nominaal vermogen van 6000 VA en een actieve capaciteit van 5400 VA.

Deursysteem - De Minkels Varicon 19-inch racks in de MatrixCube hebben glazen deuren aan de voor- en achterkant. Dit ondersteunt de strategie van ‘closed loop’ koeling. Het zorgt voor een afgesloten microklimaat, omdat er geen direct contact is tussen de MatrixCube en de serverruimte zelf.

Power distrubution - De hoogwaardige (intelligente) PDU’s van Minkels zijn verticaal gemonteerd, met stroomcapaciteiten van 16A tot 32A en kleurverschillen voor A- (zwart) en B-aanvoer (rood).

Kabelmanagement - De modulaire Minkels- en Legrand-oplossingen voor kabelmanagement zijn geïntegreerd en volledig aangepast op deze kleinschalige datacenteromgeving (bovenop en binnenin de racks), waarbij de nadruk ligt op veiligheid, overzichtelijkheid en gebruiksgemak.

Luchtstroomoptimalisatie - Studies van Minkels hebben geleid tot het gebruik van datacenteraccessoirepakketten voor een optimale luchtstroom, die een aanzienlijke bijdrage leveren aan de energie-efficiëntie.

Monitoring - De Minkels VariControl-S Pro-controller (MRM0020LS) heeft 8 sensorpoorten, 20 dry contact-poorten en 2 uitbreidingspoorten. De technologie zorgt voor een continue monitoring van de temperatuur, het energieverbruik, de beschikbaarheid en de veiligheid van de in gebruik zijnde MatrixCube. Om de MatrixCube op afstand te kunnen aansturen, kan VariControl-S worden verbonden met een centraal systeem in de cloud. Zo kan de status van IT-apparatuur in de MatrixCube online worden gecontroleerd. Ook kan het systeem automatisch, 24 uur per dag en 7 dagen per week, vroegtijdig waarschuwingen versturen indien er afwijkingen worden geconstateerd.