‘Datacenterwereld heeft een ernstig tekort aan vrouwen’

datacenter2

Lisa Huff, principal analist bij Discerning Analytics, luidt de noodklok over het aantal vrouwen in de datacenterwereld. Huff stelt dat er veel te weinig vrouwen actief zijn in de sector.

Huff nam op Data Center World zitting in een panel die de redenen van het grote tekort aan vrouwen in de datacenterwereld onderzoekt. Tijdens deze sessie telde Huff het aantal aanwezige vrouwen, en kwam hierbij niet verder dan negen (inclusief haar partner en haarzelf). Ook in haar werk als analist komt zij maar weinig vrouwen tegen. “Ik kan mij niet één vrouwelijke datacentermanager herinneren waarmee wij hebben gewerkt - uit honderden”, aldus Huff.

Vergrijzing in de datacentersector

Dr. Theresa Simpkin, hoofd van de Lord Ashcroft International Business School van de Anglia Ruskin University, nam eveneens zitting in het panel. Simpkin wijst op de grote vergrijzing in de datacentersector en waarschuwt voor de impact hiervan. “In de nabije toekomst gaan een groot deel van het arbeidsbestand verloren”, aldus Simpkin.

Simpkin onderzoekt voor haar universiteit leiderschap- en managementwijzigingen in datacenters en ‘impostor syndrome’, een psychologisch fenomeen waarbij succesvolle mensen het idee krijgen als ongekwalificeerd gezien te worden voor de rol waarin zij juist succesvol zijn. Dit project was in eerste instantie gericht op vrouwen in de datacenterwereld. Simpkin kwam echter al snel tot de conclusie dat er in deze sector te weinig vrouwen werkzaam zijn om dit onderzoek uit te kunnen voeren, waardoor zij zich genoodzaakt zag het onderzoek uit te breiden naar vrouwen in STEM-functies (science, technology, engineering, and math).

Geen eenvoudige oplossing

Een eenvoudige oplossing voor het probleem is er niet, benadrukt Simpkin. De analist wijst op het feit dat kinderen op zeer vroege leeftijd - rond het derde levensjaar - signalen opvangen die hun latere carrièrekeuze beïnvloeden. De signalen die meisjes opvangen zijn anders dan de signalen die jongens opvangen. Simpkin stelt dan ook dat de oplossing van het probleem zit in het verbreken van de koppeling tussen geslacht en bepaalde beroepsvelden, zodat de signalen die aan meisjes en jongens worden gegeven gelijk worden getrokken.

Huff’s ervaringen lijken dit te onderschrijven. Huff stelt zelf op vroege leeftijd door haar ouders te zijn gestimuleerd een technisch beroepsveld te kiezen. Zij stelt echter ook dat ouders slechts een beperkte invloed hebben, terwijl leraren en studieloopbaanbegeleiders een veel grotere impact hebben op de carrièrekeuze van een persoon. Voor hen is dan ook een belangrijke rol weggelegd, aldus Huff.

Meer informatie is te vinden bij The Whir.

Meer over
Lees ook
nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

  Overname opent nieuwe markten voor nLighten in België, Zwitserland en Spanje en breidt de aanwezigheid in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland uit.   nLighten heeft de overname bekendgemaakt van zeven edge datacenters van EXA Infrastructure. Deze stap versterkt de positie van nLighten als marktleider binnen de Europese1

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA, aanbieder van IT-technologie en –diensten, kondigt aan dat zijn Global Data Centers divisie een derde datacentercampus in Berlijn zal ontwikkelen.

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1