‘Google wil zo snel mogelijk volledig over op duurzame energie’

Met een datacenterbudget van 9,9 miljard dollar is Google een van de grootste investeerders in rekencentra ter wereld. Deze faciliteiten zijn al acht jaar CO2-neutraal (sinds 2008). Maar daarnaast wil het concern ook volledig over op ‘renewable energy’. De timing is hierbij vrij eenvoudig, vertelde Miles Ward, Global Lead, Solution Architects van Google: ‘Zo snel mogelijk’.

Als een ding opvalt bij Google dan is het wel dat de traditionele scheiding tussen IT-mensen en facilitaire medewerkers in het geheel niet bestaat. Zo kan het dus ook gebeuren dat een solution architect - normaal toch een IT-functie - tijdens het event Google Next een presentatie verzorgt waarin het energieverbruik van de datacenters van het concern een belangrijke rol speelt. Bij de IT-afdelingen van enterprise-organisaties en de facilitaire medewerkers van interne datacenters komen we dit zelden tegen. Dat is uiteraard historisch gegroeid, maar het is daarnaast ook illustratief voor de moeizame zoektocht van veel grote en middelgrote bedrijven en overheidsorganisaties om meer grip te krijgen op hun informatievoorziening en de kosten die zij hiervoor maken.

Geïntegreerd ontwerp

Bij een organisatie als Google geldt uiteraard dat het bedrijf volledig digitaal is en dus volledig afhankelijk is van de beschikbaarheid van zijn datacenters en de prestaties die deze leveren. Bovendien vindt de - zeg maar - dienstverlening van Google op zo’n massale schaal plaats dat de kosten van datacenters en bijvoorbeeld connectiviteit een veel grotere rol spelen binnen de winst- en verliesrekening dan bij meer traditionele organisaties. Logisch dus dat het ontwerp van de IT-systemen en datacenters van Google volledig is geïntegreerd met die van de datacenters waar deze applicaties (van search tot Gmail en van Google Analytics tot Google Cloud Platform) feitelijk draaien.

Google Cloud Platform is de dienstverlening die het concern biedt voor het hosten van applicaties en data in de cloud. Vroeger zouden we zeggen ‘public cloud’, maar die term doet nauwelijks meer recht aan wat dit soort bedrijven aan diensten leveren. Natuurlijk kunnen klanten nog voor het hosten van een applicatie of website via hun creditcard bij Google of Amazon terecht, maar steeds vaker gaat het om veel complexere projecten waarbij bijvoorbeeld clouddiensten op het gebied van analytics de trigger zijn om applicaties richting een externe cloud provider te migreren. Daarbij uiteraard geholpen door de vaak veel betere prestaties van cloud providers als het gaat om beschikbaarheid, verwerkingssnelheid of bijvoorbeeld security.

Cijfers

De massale infrastructuur die Google inmiddels heeft opgebouwd, vergt echter grote investeringen. In 2015 bijvoorbeeld 9,9 miljard dollar. Dezelfde datacenterinfrastructuur die voor Google’s eigen diensten wordt toegepast is beschikbaar voor gebruikers van Google Cloud Platform, zeg maar: de hosting-tak van Google.

‘Groen’ is door de massaliteit van de infrastructuur tegelijkertijd een imagokwestie als een financiële aangelegenheid. Dit betekent dat het mes bij investeringen in duurzaamheid aan twee kanten snijdt. Hierdoor kon Miles Ward tijdens Google Next - de conferentie van Google’s cloud-divisie die ook ieder jaar in Amsterdam plaatsvindt - een aantal interessante cijfers laten zien:

  • Datacenters nemen wereldwijd 1,3 procent van alle energieverbruik voor hun rekening
  • Van alle energie die datacenters wereldwijd verbruiken komt slechts 1 procent voor rekening van Google
  • De datacenters van Google zijn sinds 2007 ‘carbon neutral’
  • Inmiddels neemt het bedrijf wereldwijd 2 Gigawatt aan duurzame energie af
  • Het doel is om ‘zo snel mogelijk’ volledig op duurzame energie te draaien

figure1 Figuur 1. Vergelijking van het energieverbruik van een klassiek datacenter afgezet tegen het energieverbruik van de daarin opgestelde IT-systemen. En de situatie zoals Google deze binnen zijn datacenters kent.

En dan was er nog een interessant gegeven dat tijdens de presentatie van Ward eigenlijk nauwelijks aandacht kreeg. Dat was een vergelijking van de totale energie dat een datacenter verbruikt in relatie tot het energieverbruik van de daarin opgestelde IT-systemen bij traditionele datacenters en die van Google. Deze vergelijking is weergegeven in figuur 1 en spreekt eigenlijk voor zichzelf. Het geeft vooral aan hoeveel winst er op dit terrein nog te boeken is.

Robbert Hoeffnagel, hoofdredacteur DatacenterWorks

Dossiers
Lees ook
Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcel1

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenter1