Cybercrime heeft steeds meer impact op beschikbaarheid datacenters

hacker

Cybercriminaliteit heeft steeds meer impact op de beschikbaarheid en winstgevendheid van datacenters. Niet alleen zijn er meer Denial of Service (DoS)-aanvallen, ook zijn deze aanvallen steeds kostbaarder.

Dit blijkt uit onderzoek dat Ponemon Institute heeft uitgevoerd in opdracht van Emerson Network Power, onderdeel van Emerson. Bij een DoS-aanval voorkomt een cybercrimineel dat legitieme gebruikers toegang kunnen krijgen tot data of diensten. Een dergelijke aanval kan leiden tot een gedeeltelijke of volledige onderbreking van de dienstverlening.

Meer aanvallen

Het aantal DoS-aanvallen neemt snel toe. Tussen 2010 en 2015 is een stijging van 59% zichtbaar. De gemiddelde kosten van een DoS-aanval zijn in deze periode met 31% gestegen. 49% van de onderzochte DoS-aanvallen blijkt in de praktijk ook daadwerkelijk te beschikbaarheid van een datacenter te hebben onderbroken.

Als we kijken naar kosten blijkt dat een DoS-aanval die een datacenter volledig onbereikbaar maakt gemiddeld tot 610.300 dollar aan kosten leidt. Indien een DoS-aanval een datacenter treft, maar geen storing veroorzaakt bedragen de kosten gemiddeld 36.800 dollar.

Maatregelen

Ook blijkt uit het onderzoek dat partijen die in het verleden door een DoS-aanval zijn getroffen meer maatregelen nemen om dergelijke incidenten te voorkomen. Zo hebben zij vaker een hoge redundantie in hun datacenter, gebruiken zij tools die inzichten geven in netwerkverkeer, beschikken zij over advanced threat intelligence en gebruiken zij anti-DoS tools.

Meer informatie is te vinden in het rapport ‘2016 Cost of Denial of Service Attacks Report’. Dit rapport kan hier, na registratie, worden aangevraagd.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Digitale inbrekers succesvol bij meerdere datacenters

Digitale inbrekers succesvol bij meerdere datacenters

Wie denkt aan datacenters heeft daarbij het beeld van gebouwen die tal van fysieke voorzieningen hebben om inbrekers en ander ongewenst bezoek buiten de deur te houden. Hoe ze dat doen, dat valt altijd te lezen op de websites. Wellicht moet daar iets aan veranderen nu duidelijk is geworden dan in Singapore en China digitale inbrekers succesvol zij1

Basisbeveiliging voor beheersen cyberrisico’s ontbreekt bij veel organisaties

Basisbeveiliging voor beheersen cyberrisico’s ontbreekt bij veel organisaties

Organisaties hebben nog steeds hun basisbeveiliging niet op orde als het gaat om het beheersen van cyberrisico’s. Ongeacht hun grootte of sector waarin zij actief zijn, scoren veel organisaties niet goed op de vier belangrijkste thema’s in relatie tot cyberrisico’s in 2021: het verkennen van nieuwe risico’s, risico’s bij derde partijen/partners, d1

Technische storingen en menselijke fouten leveren risico op voor kritische IT-infrastructuur

Technische storingen en menselijke fouten leveren risico op voor kritische IT-infrastructuur

Toenemende onderlinge verbondenheid en complexiteit en doeltreffendheid van cyberaanvallen zijn niet alleen een groot direct risico voor bedrijven, maar vormen ook een indirect risico via risicogevoelige en kritische infrastructuren zoals IT-, water- en stroomvoorzieningen. Het gevaar wordt gevormd door technische storingen en menselijke fouten. B1