Data Tower van 65 verdiepingen kan 400.000 servers huisvesten

Een datacenter van 65 verdiepingen en ruimte voor maar liefst 400.000 servers heeft een ontwerpwedstrijd voor wolkenkrabbers gewonnen. Het datacenter, dat de Data Tower wordt genoemd, is ontworpen door de Italiaanse architecten Marco Merletti en Valeria Mercuri.

De Data Tower heeft de ontwerpwedstrijd van eVolo Magazine gewonnen. Het datacenter is voorzien van een middenkolom waarmee koude lucht wordt aangetrokken en warme lucht aan de bovenzijde wordt afgevoerd met behulp van ventilatoren. Een deel van de warmte wordt hergebruikt voor het verwarmen van woningen en kassen. Deze technieken moeten het datacenter energie-efficiënt maken.

Onderhoud

Het datacenter is in totaal 65 verdiepingen hoog. Om IT-apparatuur snel op de juiste plek te krijgen en eenvoudig te kunnen onderhouden is het gebouw voorzien van een systeem dat geautomatiseerd apparatuur naar de juiste verdieping of juist de begane grond kan brengen. Onderhoud kan hierdoor gewoon op de begane grond worden uitgevoerd, terwijl nieuwe of vervangende IT-apparatuur snel naar de juiste verdiepingen kan worden getransporteerd.

Merletti trekt in een reactie tegenover Computer World de vergelijking met bibliotheken van vroeger. In de oudheid werden bibliotheken vaak gehuisvest in opvallende gebouwen met een groots ontwerp om hun belang voor cultuur en kennis te benadrukken. De rol van bibliotheken is volgens de architect vandaag de dag overgenomen door datacenters, waarin net als in bibliotheken grote hoeveelheden informatie wordt verzameld. Ook datacenters zouden daarom in gebouwen met een groots ontwerp moeten worden gehuisvest, vindt Merletti.

valeria-mercuri-marco-merletti-evolvo-magazine Het concept voor de Data Tower van Marco Merletti en Valeria Mercuri (bron: eVolo Magazine)

Dossiers
Meer over
Lees ook
Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.