VWE investeert in Rittal LCP DX met energie-investeringsaftrek

Rittal

Voor garagebedrijven, verzekerings-, leasemaatschappijen en vele andere partijen is betrouwbare voertuiginformatie een voorwaarde voor efficiënt en rechtsgeldig handelsverkeer. VWE zorgt daarvoor, met verrijkte voertuiggegevens en een keur aan data analyse tools. Voor een optimale opslag en beschikbaarheid van de voertuiginformatie heeft VWE twee serverruimten in eigen beheer, waarvan één op een uitwijklocatie die onlangs is voorzien van een moderne Rittal LCP DX koeloplossing. VWE maakte hiervoor gebruik van de energie-investeringsaftrek (EIA).

De voertuigbranche vervult een dynamische rol in het handelsverkeer. Friso Wiskerke, Manager ICT Beheer bij VWE: “Ondernemingen die in deze sector actief zijn kiezen voor VWE om op elk moment over relevante voertuiginformatie en documentatiediensten te kunnen beschikken. Van het berekenen van garageverzekeringspremies, het inzichtelijk maken van actuele voorraden tot het opvragen van onderhoudsinformatie - via VWE hebben klanten snel toegang tot alle benodigde informatie en documentatie, waarna zij zich verder op hun kerntaken kunnen blijven richten.”

Groeispurt

Sinds de oprichting maakte VWE menig groeispurt door. Zoals na de val van de Berlijnse muur, toen vanuit een succesvol garagebedrijf VWE werd opgericht en dit Noord-Hollandse familiebedrijf van een succesvolle ondersteuner bij voertuigexport uitgroeide tot een landelijk toonaangevende provider van voertuiginformatie. Wiskerke: ”De administratieve processen rondom het overzetten van voertuigdocumenten, het uitschrijven en opnieuw inschrijven van voertuigen, het regelen van exportkentekens en tijdelijke verzekeringen en het verzamelen van alle nodige voertuigkenmerken kostte de autobedrijven en buitenlandse kopers veel tijd en moeite. Om deze klanten te ondersteunen richtte VWE zich in het begin vooral op het verzamelen en bundelen van voertuigdocumenten. VWE behaalde al snel de status van RDW-provider, waarna officiële RDW kentekengegevens naar garage- en handelsbedrijven mocht worden doorgespeeld. Door het kenteken van het betreffende voertuig in te vullen kregen onze klanten in een handomdraai de beschikking over alle actuele voertuiggegevens.”

Innovatie dankzij informatie

  • 049 ASA FOTO & VIDEO Jan Willem van der Helm (l) en Friso Wiskerke
  • VWE ontwikkelt zelf eigen software tools voor de voertuigsector, al dan niet in combinatie met op maat toegesneden voertuiginformatie, maar altijd overeenkomstig de laatste wet- en regelgeving. Wiskerke: “We doen dat op een vraaggestuurde wijze. We beschikken over een eigen Klant Contact Center waar VWE-medewerkers praktische vragen beantwoorden, we beheren servicepunten op diverse locaties in Nederland en onze accountmanagers bieden dagelijks ondersteuning aan bedrijven in het hele land. Dat wordt door klanten gewaardeerd, maar ook door VWE zelf, want daardoor weten we precies wat er in de verschillende deelbranches leeft en wat de concrete behoeften van onze klanten zijn. Deze informatie, aangevuld met de vakkennis van onze medewerkers, vormt de basis voor de ontwikkeling van de innovatieve informatiediensten van VWE.”

Waterdicht IT-systeem

In de jaren negentig speelde VWE tijdig in op de opkomst van het internet en de digitale informatievoorziening, waardoor het bedrijf centraal aangestuurde digitale informatiediensten kon gaan aanbieden. Rond 2000 begon VWE met het opzetten van een eigen IT-omgeving, waarbij het als eerste organisatie in Nederland koos voor de destijds nieuw op de markt geïntroduceerde RiMatrix totaaloplossing. Wat begon met een handvol eigen servers groeide uit tot een groot IT-systeem met een eigen koudwatercircuit voor het koelen van de ruim 200 eigen servers. Om de beschikbaarheid van de systemen verder te optimaliseren besloot VWE in 2004 om een extra locatie in te richten. Onlangs plaatste Rittal’s technologiepartner X-ICT uit Zwolle een nieuwe Rittal LCP DX koeloplossing op deze uitwijklocatie.

Wiskerke: “Informatiezekerheid vormt de kern van de diensten van VWE. Daarvoor willen we niet afhankelijk zijn van andere bedrijven. We doen alles in eigen beheer. Dat is een bewuste keuze omdat we zelf alle controle willen behouden. Een voorbeeld: wanneer een autobedrijf een occasion verkoopt aan een buitenlandse klant die gelijk met de auto naar het buitenland wil rijden moeten er allerlei documenten in orde worden gemaakt en processen in gang worden gezet. Als de IT-omgeving down gaat, dan lopen deze processen vertraging op. Dat willen we met alle middelen voorkomen. Een optimale beschikbaarheid van onze ICT-systemen is dus een absolute vereiste. Dankzij het compacte IT-systeem op onze uitwijklocatie is het dataverlies in het geval van een storing minimaal.”

Jan Willem van der Helm, Systeem- en Netwerkbeheerder bij VWE: ”De IT-racks op de uitwijklocatie zijn lange tijd met een conventionele airco gekoeld. Toen deze koelinstallatie aan vervanging toe was hebben we X-ICT gevraagd om een energiezuinige, compacte en onderhoudsvriendelijke oplossing aan te dragen. Het Rittal LCP DX systeem bleek een ideaal systeem voor ons. Vroeger moest ik regelmatig het dak op om de buitenunit te repareren. Nu zit alles makkelijk toegankelijk in de LCP DX module die door X-ICT zijdelings aan ons IT-rack is gekoppeld. De module is compact, werkt storingsvrij en de energie-efficiëntie is hoog.” Wiskerke: “Een bijkomend financieel voordeel was dat het Rittal LCP DX koelsysteem in aanmerking kwam voor de energie-investeringsaftrek (EIA).”

De eenvoud van EIA

Ook in 2016 hebben bedrijven die voor een van de Rittal LCP koeloplossingen kiezen recht op energie-investeringsaftrek. Het aanvragen van de EIA bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (voorheen AgentschapNL) is een formaliteit die eenvoudig zelf kan worden verzorgd, zo blijkt uit de ervaringen van het ICT Management van VWE. Wiskerke: “Het was een kwestie van invullen. Samen met een collega van de financiële administratie was de aanvraag snel compleet. We zagen al snel dat we in aanmerking kwamen voor een EIA ten behoeve van het verduurzamen van een computerruimte kleiner dan 10 m2. Met de LCP DX oplossing realiseerden we een effectieve koeling op rackniveau en een optimale scheiding tussen warme en koude luchtstromen. Enkele maanden later ontvingen we het bericht dat we 41% van de investering als aftrekpost ten laste van de fiscus mochten leggen (in de huidige aftrekregeling van 2016 is dit verhoogd naar 58%). Dat resulteerde in een netto kostenreductie van 10% (in 2016 is dit 14%). Ook zonder de EIA had deze vervangingsinvestering plaatsgevonden, want dankzij de aanzienlijke besparingen op energie- en beheerkosten is de investering snel terugverdiend.”